Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Борбата с АЧС в Швеция: Сътрудничеството между ловците и властите намалява заразената зона

Борбата с АЧС в Швеция: Сътрудничеството между ловците и властите намалява заразената зона

vater Публикувана от vater | 01.12.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Борбата с АЧС в Швеция: Сътрудничеството между ловците и властите намалява заразената зона

Като значително развитие, шведското правителство обяви намаляване на зоната на заразената африканска чума по свинете (АЧС). Това е благодарение на широкото сътрудничество и усилията за търсене на трупове, където ловците играят основна роля. Останалата зона ще бъде разделена на основна зона и външна зона, като някои ограничения ще бъдат премахнати във външната зона, за да се улеснят дейности, които не представляват риск от разпространение на вируса.

Шведски ловци, координирани на местно, регионално и национално ниво, са активно ангажирани в търсенето на трупове на заразени животни. Шведската асоциация за лов и управление на дивата природа работи по случая нон-стоп, откакто е открито огнището. Той участва активно в планирането на работата по управление на кризи заедно с властите. Познанията на ловците за дивата свиня са били изключително важни за бързото намиране на трупове. На земята ловците имат достъп до най-трудните места в зоната, които често са предпочитани от диви свине.

Съобщението от тази седмица означава, че Швеция е на път да бъде обявена за свободна от АЧС в рекордно кратко време благодарение на това сътрудничество между ловци и власти. Ако напредъкът продължи с това темпо, Швеция може да бъде обявена за свободна от АЧС само след година, потенциално до края на септември 2024 г. Методът, използван в Швеция, е рецепта, която да се използва в други европейски страни, особено ако болестта се появи в изолирана зона.

Имайки предвид значимостта на този случай, президентът на FACE Торбьорн Ларсон посети засегнатата от АЧС зона във Фагерста, Швеция. Говорейки пред медии на място, той каза:

„Ловците изиграха основна роля за отстраняването на този сериозен проблем. Заболяванията по здравето на животните се увеличават в Европа и представляват голяма заплаха за биосигурността, имаме нужда от всички ръце! Ловците са очите и ушите на горите и този случай е идеален пример за това. Браво на всички участници!“

Общо 62 заразени трупа на глигани са открити в радиус от пет километра по време на тримесечното издирване. Карл Стол, главният държавен епидемиолог, подчерта, че пикът на разпространение на вируса е бил в края на август и началото на септември, а от края на септември не са докладвани нови случаи. Ловците със забележителни усилия изиграха решаваща роля в локализирането и идентифицирането на заразените с АЧС диви свине.

Сдружението на ловците координира усилията на ловците, като се грижи тези, които помагат в издирването на трупове на диви свине, да бъдат обезщетени финансово. Благодарение на това на помощ са привлечени и ловци от други региони.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин