Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Опасно близо: Африканската чума по свинете (АЧС) наближава България

Опасно близо: Африканската чума по свинете (АЧС) наближава България

vater Публикувана от vater | 01.07.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Опасно близо: Африканската чума по свинете (АЧС) наближава България

В началото на юни във ферма в близост до украинския град Черневци, непосредствено на границата с Румъния е установено огнище на АЧС. В следствие на болестта и последващите мерки предприети от властите са били унищожени всичките 700 прасета във фермата. Припомняме, че заболяването вече е разпространено и в държави членки на ЕС (Италия (Сардиния), Полша, Естония, Литва и Латвия).

Според становище на Центъра за оценка на риска, рискови фактори за евентуално нахлуване и разпространение на заболяването в България са:

- нарастващата популация на диви свине;
- свободно отглеждане на източнобалкански свине;
- нарастването на туристите от Русия, Молдова и Румъния, които е възможно да внесат заразени хранителни продукти и по този начин да се пренесе заболяването и у нас.
- домашните свине отглеждани в малките ферми и фермите от тип "заден двор" с недостатъчни и липсващи мерки за биосигурност.

Най-рискови региони по отношение на болестта са - Бургас, Варна, Добрич, Силистра и Шумен.

АЧС се счита за една от най-опасните болести по домашните и дивите свине. Тя не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни.

Повече за болестта може да прочетете тук: African swine fever, (ASF)

ВИЖТЕ ПРОМОЦИИТЕ В БГ ЛОВ МАГАЗИН ТУК

Абонамент за бюлетин