Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Английски сетер

admin Публикувана от admin | 21.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Английски сетер

FCI No на стандарта
2 от 07.09.1998 г.

Произход: Великобритания

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт:
24.06.1987 г.

Предназначение на породата: Куче работещо със стойка

Общ вид:Средно на ръст, с изчистени линии, с елегантна външност и походка.

Поведение и темперамент:
Много активно, с изострено чувство към лова, крайно дружелюбно и добродушно по натура.

Глава:Носи се високо, издължена и умерено суха.
Черепна област:
Череп: Овален между двете уши, предполагащ голям мозъчен капацитет; окципиталната изпъкналост е добре изразена.
Стоп: Добре изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Цвета на носната гъба е черен или червеникавокафяв, в зависимост от цвета на козината. Ноздрите са широки.
Муцуна: Умерено дълбока и сравнително квадратна; дължината от стопа до върха на носа трябва да е равна на дължината на черепа, от тила до очите.
Устни: Не много увиснали.
Челюсти и зъби: Челюстите са силни, с почти еднаква дължина, със съвършена, правилна и пълна ножична захапка, т.е. горните резци покриват долните в много тесен контакт и са разположени отвесно на челюстите. Пълната зъбна формула е желателна.
Очи: Блестящи, нежни и изразителни. Цвета варира между орехово и тъмнокафяво. Тъмните са по-добрия вариант. Само при “червеникавокафяв белтон” (червеникавокафяво с бяло) светлите очи са приемливи. Очите са овални и не са изпъкнали.
Уши: Средно дълги, ниско поставени, увиснали, с изчистени гънки, прилегнали по бузите, с кадифени краища. По външната част покрити с фини копринени косми.

Шия:
По-скоро дълга, мускулеста и суха, леко извита, с изчистени линии; тя свързва главата към широките и много мускулести плешки; никога гърлеста или с увиснала гуша; елегантно изглеждаща.

Тяло:Умерено дълго.
Гръб: Къс и хоризонтален.
Поясница:Широка, леко сводеста, силна и мускулеста.
Гърди: Дълбоки в предната част, с добра дълбочина и ширина между раменните лопатки. Ребрата са добре извити, широко издадени и дълбоки назад, т.е. гърдите са добре запълнени.

Опашка:
Поставена почти на линията на гърба, средно дълга, непреминаваща под скакателните стави, никога навита, нито провлачена, леко извита или с форма на ятаган, но без тенденции да се извива нагоре; долната част на опашката е покрита с по-дълги украсяващи косми. Украсяващите косми започват малко по-ниско от основата, стават по-дълги към средата на опашката и постепенно се скъсяват към края. Косъмът е дълъг, блестящ, мек и копринен, вълнист, но не къдрав. Жизнена и много подвижна по време на движение опашка; носи се хоризонтално, но никога по-високо от нивото на гърба.

Крайници:Предни крайници:
Плешки: Простиращи се доста назад и скосени.
Лакти: Добре спуснати плътно до тялото.
Подрамене: Прави и много мускулести, с кръгли кости.
Матакарпуси: Къси, силни, кръгли и прави.
Задни крайници:
Задните крайници са добре замускулени, включително и подбедрата. Дълги от бедрата до скакателните стави.
Бедра: Дълги.
Колене: Добре склонени.
Скакателни стави: Не са наколонени нито навън, нито навътре и са доста снишени.
Лапи:
Със здрави възглавнички, стегнати, със стегнати засводени пръсти, защитени с козина по между им.

Походка и движения:
Свободни и грациозни движения, внушаващи скорост и издръжливост. Свободните движения на скакателните стави подсилват мощните тласъци от задните крайници. Гледани отзад, тазобедрената, коленната и скакателната стави са на една линия. Главата се държи естествено високо.

Космена покривка:
Козина: От задната част на главата, до линията на ушите е леко чуплива (не къдрава), дълга и копринена, каквато е козината на сетерите по принцип. Задната част на бедрата и предните крайници, почти до лапите, са добре покрити с по-дълъг украсяващ косъм.
Цвят: Черно с бяло (син белтон), оранжево с бяло (оранжев белтон), лимонено с бяло (лимонен белтон), кестеняво с бяло (кестеняв белтон) или трицветно, т.е. син белтон с жълтокафяво или кестеняв белтон с жълтокафяво, като цветовете не трябва да са на големи петна по тялото. Предпочита се козина изпъстрена с капчици или малки петна.

Забележка на комисията по стандарта:
“Белтон” е специален термин, използван да опише напръсканата с капчци и петна козина на aнглийския сетер. Белтон е село в Нордтумберлънд. Този термин е създаден и популяризиран чрез книга за aнглийски сетери, написана от Едуард Лаверк, кучевъд, който е имал голямо влияние върху съвременния облик на породата.

Размери:
Мъжки 65–68 см;
Женски 61–65 см.

Абонамент за бюлетин