Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Бандити с капани крадат дивеча от авджиите!

Бандити с капани крадат дивеча от авджиите!

admin Публикувана от admin | 13.05.2011
1 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Иван Петков

Интервю на г-н Иван Петков - Председател на НЛРС-СЛРБ за вестник Труд:

С Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците в България, разговаря Мир Богоев:

- Г-н Петков, вече приключи пролетното преброяване на дивеча в България. Какви са последните данни за стопанисваните от СЛРБ ловни площи?

- Таксацията през пролетта показа, че вече имаме устойчива тенденция за увеличаване на запасите от дивеч в стопанисваните от Съюза на ловците и риболовците райони, които обхващат около 84% от площите в страната. Например запасът ни от благороден елен сега е 5713 животни, докато за 2010 г. сме имали 5410 благородни елена. Това е годишен ръст с около 5%!

При сърните имаме увеличение с 5,5% , а при дивата свиня нарастването е дори с 8,2% в сравнение със запасите от 2010 година!

Всичко това се дължи на системните грижи за животните, които 118 500 български ловци от 2577 дружини, към нашите 138 Ловно-рибарски сдружения в страната, са положили за обогатяването на природата на България.

Именно те, със заредените с фураж хранилки в гората, са помогнали на дивеча успешно да презимува, да се размножи и да отгледа малки.

- Значи при едрия дивеч запасите са стабилни и дори се очертава тенденция за нарастване на популациите?

- Да, но напоследък наши членове ни сигнализират, че в ловностопанските площи на дружинките идват крадци на едър дивеч и ловят незаконно животните с капани! Това е не само най-нагло бракониерство, но бих казал - бандитско ловокрадство!

Тези капани са временно оградени с мрежи сектори насред гората. В тях се слага царевица, картофи или друга храна за примамване на животните. Наши ловци дори ни разказаха, че бандитите са започнали да пръскат направените от дружинките и заредени с фураж хранилки със специален спрей с миризма на хищници. Това плашело копитния дивеч и той бягал от нашите хранилки и влизал по-лесно в капаните.

Напоследък се появи дори и мобилна разновидност на капаните. Това е сглобяема конструкция с мрежа, която лесно се поставя привечер, а на сутринта, след прибиране на улова, се премества на друго място с камион!

Явлението е взело ужасяващи размери - ловци от Твърдица например казват, че по билото на Стара планина сега действат около 200 капана за дивеч.

Този незаконен улов направо съсипва популациите, защото част от ключовите животни за оцеляването на едно стадо диви свине например биват изловени и се така се разрушава неговата естествена структура.

Сдруженията ни в Пловдив, Асеновград, Пазарджик, Септември и Доспат вече искат да организират протестни действия срещу бандитските капани из Родопите! И ако държавата не се намеси решително срещу тези крадци - не виждам как ще бъдат спрени справедливо разгневените ловци, на които им изчезват по 60-80 диви свине от ловния район на месец...

- Каква е съдбата на уловените животни?

- Част от тях направо заминават нелегално към ресторантите, но други биват продавани живи на някои арендатори на ловни участъци, които отглеждат едър дивеч в оградени площи.

Проблемът е в това, че по закон дивечът на свобода у нас е държавна собственост. Дивечът, развъждан в оградени площи в границите на взетите под аренда ловни участъци, обаче е частна собственост на арендатора и той може да го предложи за отстрел на когото си иска.

Ето това е схемата - незаконно “преливане” на държавния дивеч към оградите на частниците и ресторантите.

- Г-н Петков, какви са данните и от преброяването на дребния дивеч?

- При него имаме наистина добри резултати от усилията по изпълнението на Националната програма за устойчиво стопанисване на запасите от дребен местен дивеч на СЛРБ.

Най-внушителен ръст имаме при популацията на яребицата. При таксацията от 2011 г. се отбелязва рязък скок на разпространението на този вид, най-вече заради масовото разселване със средства, събрани от сдруженията. За яребицата ръстът спрямо 2010 г. е 18% и сега нашите ловци разполагат с 278 073 от тези великолепни птици.

Колегите от ЛРД Пловдив например миналата есен направиха по 4-5 излета на яребица и въпреки отстрела през пролетната таксация в техните площи отново имаше ята по 20-25 птици!

При фазана също има увеличение на запаса с около 15 000 птици за една година.

Резултатите са видими, но да не забравяме, че за 2010 г. ловците от СЛРБ са отделили само за разселване на дивеч в българската природа и за фуражи за подхранването му през зимата 2 500 000 лева!

Отделно навсякъде още преди разселването на закупените фазани и яребици ловците са прочистили с хайки районите от лисици, чакали и скитащи кучета. А това много помага на птиците да оцелеят в критичните няколко седмици след пускането им в природата.

- Такова прочистване на хищниците обаче не беше направено в някои области заради опасността от шап?

- За съжаление така се получи в 7 области на страната. Там пуснахме заявените и вече отгледани за местните дружества 7100 яребици, които им струват 130 000 лв.

Отделно колегите от тези области изгубиха и доста излети на дива свиня, а и сега не могат да влязат в гората! Те настояват до откриването на новия ловен сезон през август тази шапна забрана да бъде вдигната, за да ловуват.

 

Темата във форума: КЛИК

Абонамент за бюлетин