Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Гладкоцевно оръжие » Benelli - 50 годишната история на успеха

Benelli - 50 годишната история на успеха

vater Публикувана от vater | 12.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Benelli - 50 годишната история на успеха

Benelli – винаги една крачка напред” е мотото на оръжейната компания Benelli.

През 2017 г. Benelli отбеляза 50 години от своето създаване с 4 милиона оръжия, 600 месеца, 18 250 дни, 438 000 часа.

Логото на Benelli представлява изключително стилизирана пушка, но ако я обърнете вертикално показва възходящата линия на развитие през първите 50 години на компанията от Урбино.

Отнема 30 години, за да бъдат създадени първите 1 милион оръжия, още десет години за втория милион и още 5 за третия.

Benelli никога да не повтарят това, което вече са направили и винаги да споделят своите постижения с възможно най-широк кръг от ентусиасти - от ледения Сибир до горещата Амазонка.

До края на 2014 г. има 3,5 милиона оръжия, носещи марката Benelli, които се доставят по целия свят от Урбино, единственото място, където се произвежда Benelli. Голяма част са полуавтоматични оръжия, следвани от pump action модела (пушка помпа), произвеждан изключително за САЩ, а останалите са надцевки и карабини.

Успехът през този първи половин век се измерва не само с количеството. Днес Benelli превъзхожда много от най-известните международни компании в областта на полуавтоматичните оръжия. Постига тези резултати благодарение на непрекъснатия си стремеж към изследване и иновация, диверсификация в производството, високо качество на типичната майсторска ръчна изработка на италианските продукти, международно разпространение, грижа за клиента и диалог, водещ до постоянно усъвършестнване на продуктите. Едно единствено число илюстрира идеята по-добре от думите: оръжията на Benelli съществуват в 500 различни конфигурации, или 500 специфични устройства.

Инерционната система на Benelli

Инерционната система на Benelli е механизъм, който използва енергията, произведена от експлозията за изпразване на пълнителя и презареждане на оръжието.

Inertia Driven System (инерционна система) е третият кинематичен дял в оръжейната индустрия, който следва двете вече съществуващи системи: Long Barrel Recoil (дълъг ход на цевта), създадена в началото на 1900 година и Gas-Operated System (газова система), въведена през шейсетте години на 20-и век.

Фактът, че в половинвековната история от създаването си Benelli постига световно лидерство при полуавтоматите, побеждавайки в най-престижните състезания, ясно показва, че инерционната система предлага съществени преимущества: скорост от 5 изстрела за по-малко от секунда, много строг и изчистен дизайн, механична прецизност и производствена простота - компонентите са намалени от 90 на 55.

От инерционната система произлиза модел 121, (който днес бива наричан от журналистите „икона”), добре познат на всеки ловец и прародител на цяло семейство от оръжия, доказателство за креативност, изследвания, технически прогрес и икономически успех.

Двете И–та на успеха на Benelli

Двете И-та , които стоят зад тази история на успеха са иновация и интернационализъм.

Иновацията започва от инерционната система и модел 121 и води до проучвания на нови продукти, за да се разшири предлагането, ежедневна изследователска работа и усъвършенстване на вече постигнатото, следвайки двойнствен подход, при който се обръща внимание както на големите идеи, така и на малките детайли.

Всеки ден от Benelli потеглят 1000 артикула до всички краища на света. Напрегнатата битка за разширяване на интернационалното разпространие на продуктите е постоянна и продължителна. В нея има внезапни скокове, които бележат технологичните революции, постигнати от отдела за изследване и развитие, управляван от техническия директор Марко Виняроли.

Мотото на компанията от Урбино „Benelli, "винаги една крачка напред” бива демонстрирано най-ярко от факта, че Benelli има множество патенти по света, чиито краен срок изтича и те стават достояние на световната оръжейна индустрия.

Benelli – историческата среща на Бруно Чиволани и братя Бенели

Бруно Чиволани – изобретателят

Вероятно никак не е изненадващо, че оръжейната компания Benelli дължи своето съществуване на интуицията и новаторството на един машинен инженер.

Често в света на изкуствата творци и произведения не са разбрани и оценени от съвременниците си, а издателства отказват да приемат ръкописи, които по-късно се превръщат в безапелационни шедьоври. Подобен е и опитът на Бруно Чиволани, един „провокатор” на идеи, както ще го нарече Енцо Ферари, машинен инженер от Болоня, който произвежда капаци за контейнери за гориво като основна дейност, а в свободното си време прави изобретения.

Бруно Чиволани запознава различни световни производители на оръжия със своя революционен дизайн, но без особен успех. Накрая в средата на 60-те години той посещава братя Бенели в Пезаро.

Братята Бенели

Началото на бранда Benelli е поставено през 1911 г. от… жена - Тереза Бони Бенели.  След като губи своя съпруг синьора Бенели инвестира целия семеен капитал в автомобилен сервиз в гр. Пезаро, Италия, с надеждата да осигури стабилна работа за шестимата си сина: Джузепе, Джовани, Франческо, Филипо, Доменико и Тонино.  В рамките на 20 години малкият семеен бизнес се превръща в световноизвестен бранд. Как се случва това?

През първите години Benelli се занимава със смяна и изработка на резервни части на автомобили и мотоциклети и във фирмата работят петима от братя Бенели (Тонино е твърде млад, за да работи) и шестима служители. Но братята имат много по-големи амбиции: да конструират мотоциклети.  Джузепе и Джовани са изпратени в Швейцария, за да учат инженерство и осем години по-късно, през 1919 г., е създаден първият двигател: двутактов 75-кубиков, поставен във велосипедна рамка. Той не удовлетворява напълно създателите си и през декември 1921 г. се появява първият истински мотоциклет Benelli: Velomotore, 98-кубиков, двутактов олекотен байк, представен в два модела - Touring и Sport (125 см3), последвани през 1923 г. от 147-кубикова версия. През 1926 г. Джузепе Бенели проектира нов мотоциклет, 175-кубиков, 4-тактов байк с горно разположен разпределителен вал и това води до безброй триумфи на Тонино Бенели, който става шампион на Италия за 1927, 1928, 1930 и 1931 г. Увеличеното производство и успешните продажби водят до разрастването на завода.

През 1940 г.  Benelli пуска на пазара 500-кубиков модел със странични капани и фантастичен състезателен байк, но избухването на войната принуждава компанията да произвежда само военни мотоциклети. Втората световна война разрушава всичко: бомбардировките на съюзническите сили и грабежите на нацистите свеждат големия завод до купчина отломки и празни бараки. Братята Бенели не се отчайват и след като си връщат машините и оборудването, започват да трансформират около 1000 военни мотоциклета, изоставени по бойните полета, във велосипеди за цивилна употреба. 1947 е годината, в която състезателните дейности биват възобновени. През 1948 г. Benelli наема мотоциклетния състезател Дарио Амброзини и обявява решението си да продължи да произвеждат мотоциклети. През 50-те и 60-те години Benelli постига над 1000 състезателни победи. Спортният успех на обновената компания достига своя връх през 1950 г. с победата на Амброзини на Световния шампионат в класа на 250-кубиковите мотоциклети.

Към момента на срещата си с Бруно Чиволани братя Бенели вече са създали и няколко модела пушки, но само за лична употреба, главно за тях самите. Като машинни инженери те виждат потенциала в изобретението на Бруно Чиволани и през 1967 г. основават Benelli Armi S.p.A. в гр. Урбино.

Раждане и прераждане

Петдесетгодишната история на оръжейната компания Benelli има една драматична интерлюдия, която е можело да бъде фатална. През 1983 г. много сериозна криза, най-вече финансова, води компанията до ръба на закриването. Отличните качества на продукта не кореспондират с адекватен счетоводен контрол, тъй като за семейството на основателите производството на оръжия е вторична спрямо основната им дейност и за тях тя е нещо като скъпо хоби. Заплахата от закриване е изключително драматична за цялата икономика на Урбино и особено сериозна за над 200 работника, които нямат алтернатива за работа в региона.

Сенатор Джорджо Лондей, който е бил кмет на Урбино припомня това в едно свое изказване: „Икономическото и социално въздействие на Benelli върху Урбино е сравнимо с това на Fiat в Торино в следвоенното възстановяване и годините на масова моторизация през шейсеттте. Закриването щеше да доведе до трагедия.”

След всеобхватно търсене и преговори спасението идва от равномерното разпределение на дяловете между трима акционери: Паоло Бенели намалява своите дялове до 33%, заедно с Бреда, индустриален държавен конгломерат, ръководен от инженер Умберто Марино и Beretta, (които в рамките на няколко години придобиват 100 % от капитала).

Beretta, компания от Гардоне Валтромпия, е фактически на 500 години и има бази из целия свят. По отношение на необходимото ноу-хау, те поемат водещата роля за управление на възстановяването.  Задачата първоначално е поверена на Уго Гусали Берета и скоро след това бива предадена на Луиджи Морети, който остава номер едно без прекъсване до ден днешен, като междувременно бива номиниран като Кавалер на труда (рицар на предприемачеството).

Сенатор Лондей добавя „Все още си спомням назначаването на инженер Морети и неговите коментари, предвиждащи жертви и битки в продължение на поне 10 години, за да бъде вдигната компанията на крака. Имаше план за възстановяване, реорганизация и болезнени съкращения, но без драматичен ефект върху заетостта. Но благодарение на всеобщата отдаденост десетте години страдание бяха драстично намалени.”

Това се вижда през два показателя: оборот и брой на служителите. Оборотът през 1983 г. е бил 11 милиарда лири и нараства с десет процента годишно до 16 милиарда през 1988 г. След това има има рязък скок на 20, 25 и 30 милиарда през следващите финансови години до 115 милиарда през 2000 година, когато за последен път финансовите отчети са в италиански лири.

През 2001 г. с идването на еврото оборотът е 77 милиона евро, през 2014 г. достига до 102,6 милиона евро.

Броят на работните места започва с 203 (43, от които са временно закрити) в най-трудния момент на кризата и стигащи до 156 през следващата година. След това има постепеннен спад до 119 работни места през 1993 г., когато вълната се обръща и Benelli успяват да възстановят своята практика на наемане на работна ръка, за да достигнат до 270 работни места през 2016 г.

Всичко това показва, че е възможно да се изправиш отново след катастрофата с обновена сила, нови цели, нов ентусиазъм, нова надежда и може би дори с двустранни ползи. Една от важните ползи е, че тъй като не всички работни места са можели да бъдат запазени веднага, много от служителите, които са били принудени да напуснат, успяват да използват своите умения с металорежещи машини и създават малки занаятчийски работилници. Някои от тях са днешните доставчици на Benelli като Palardini, Meccanica Vadese и Pcm. 

Като съчетава креативността, жертвоготовността, силното чувство за принадлежност, грижливото счетоводство и структурната стабилност Benelli достига до резултатите, които виждаме днес.

Хронологията на Бенели по години:

1967

Братята Бенели, притежаващи завода за мотоциклети, основават през 1967 г. компанията “Benelli Armi S.p.A.” в гр. Урбино.

1967

Бруно Чиволани изобретява системата с инерционна автоматика Benelli.

1968

Изгражда се заводът в гр. Урбино и производството на първите оръжия започва.

1968

Benelli armi достига производството на 2000 пушки: 1000 пушки в 12-и калибър с 4-патронен пълнител и 1000 пушки в 12-ти калибър с 5-патронен пълнител.

1968

С модел 121 се ражда ново поколение полуавтомати, родоначалник на цялото производство Бенели.

1973

Това е годината на първия полуавтоматичен Бенели SL 201 в 20-и калибър.

1974

Създава се серията SL80: 121- 123 - special 80 - Extra Lusso всяка в три 3 версии (за лов, за спортна стрелба, за стрелба със slug).

1975

Паоло Бенели основава в Испания Benelli Iberica.

1983

Гениалността на системата с инерционна автоматика на Benelli е вложена в нова серия пушки Montefeltro.

1983

Инж. Луиджи Морети става главен изпълнителен директор на дружеството Benelli Armi S.p.A.

1984

Super 90: спусъкът се отличава с наличието на лост за освобождаване на резервоара.

1987

Изключителният външен вид и елегантните линии на 121 се срещат с механичното съвършенство и технология: ражда се семейството на Raffaello.

1987

Ражда се първият ляв полуавтомат Super 90.

1988

Иновационни технологии: биещото сърце на компанията. Роботите извършват по-голямата част от механичните обработки. Благодарение на тях отклоненията в пълната автоматизация са сведени до минимум.

1991

Super Black Eagle - първият полуавтомат 3.5” на американския пазар.

1996

Център за развойна дейност на Super 90. Центърът се създава, за да развива два вида дейности: лов и ловна стрелба.

1997

В тази година Benelli успешно получава лиценз за откриване на отделен клон на “Национално стрелбище за тестване на огнестрелни оръжия” в гр. Урбино.

1997

Benelli създава Benelli USA - дъщерна компания в Акокийк, САЩ.

1998

М4 - изборът на американската морска пехота.

1999

Технополимерът добива по-широко приложение в Benelli и участва в уникалното оформление на Nova, калибър 12.

2001

Специалната криогенна обработка Crio System позволява да се оптимизират балистичните характеристики на цеви и дросели.

2003

Бенели представя на света полуавтоматична карабина Арго.

2005

Comfortech System е първият и единствен патент в света, който увеличава комфорта на стрелеца.

2005

Beccaccia - най-леката полуавтоматична пушка 12-и калибър (2.6 кг) и 20-и калибър (2,3 кг).

2007

Bimillionaire Benelli чества 40-годишнина и празнува продажбата на 2 млн. пушки от лимитираната серия Bimillionaire.

2009

MR1 карабината Law Enforcement в калибър 223.

2009

Benelli определя доставчиците си като “отлични” и им дава FREE PASS.

2009

Vinci, 4 нови патента за 3 модула: склад, цев и карета.

2010

Създадена е единствената полуавтоматична пушка с инерционна автоматика в 28-и калибър, Raffaello Crio.

2011

Въвеждане на управленска система Lean Production Benelli Production System.

2011

Въвеждане на нов сектор за Обслужване на клиенти.

2012

Монтефелтро Бекачиа Сюприм: специалитетът на Бенели.

2013

Представяне на двата нови модела на Raffaello: Power Bore и Black, които представляват есенцията на технологията, мощта и дизайна.

2014

Най-голямото разнообразие в света от полуавтомати за левичари вече се предлага и в калибър 20.

2015

Стартиране на производствена линия за надцевки 828 U.

2016

Benelli Industry 4.0. Роботи тип AGV - превозни средства с автоматично насочване.

2017

Оръжейна компания Benelli: “Заводът - резултатите от вложените инвестиции и разширяването”.

2017

Super Black Eagle 3, полуавтоматик от семейството 89 Super Magnum, идеален за лов в различна среда.

2017

Това е 50 - годишнината на компанията, специална година за Бенели, в която се раждат прекрасните лимитирани серии в кал. 12 и 20 от 50 - годишнината на Рафаело.

2018

Създава се 828 U Sport - иновативна надцевка с изцяло спортна ДНК. Пушката е разработена за Sporting и за Compak Sporting.

2018

Raffaello Be Diamond - диамантът в короната на компанията Бенели: ценен експонат, единствен по рода си, абсолютно неподражаем. Есенцията от технологии, които го правят най-издържливия, благодарение на покритието BE.S.T.

2018

BE.S.T. (Benelli Surface Treatment) За първи път в оръжейния сектор се използва защитно покритие BE.S.T., което облагородява цевта, предпазвайки я от корозия, надраскване, износване и от влиянието на външни агенти.

2019

Be Team е първият международен отбор Benelli с професионални състезатели по практическа стрелба shotgun.

2020

Създава се 828 U Beccaccia.

2020

Лупо: първият bolt action на Бенели с ловен инстинкт в своята ДНК.

Автор: БГ ЛОВ

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин