Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Без майка: правилно отглеждане на сърнето (ВИДЕО)

Без майка: правилно отглеждане на сърнето (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 19.04.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Без майка: правилно отглеждане на сърнето (ВИДЕО)

Майчината грижа е най-добрата грижа - това важи не само за хората, но и за дивеча. Наистина е жалко, когато майката на едно малко сърне не може да му осигури грижи. В този случай човек трябва да поеме отговорността да го отгледа. Въпреки това, дори и да е много трудно, винаги трябва да се стремим да го върнем обратно в природата. Въпреки това, има някои неща, които трябва да знаем, за да можем да отгледаме малкото сърне правилно и да му осигурим най-доброто възможно бъдеще.

Как да разберете дали майката на сърнето е все още жива?

Ако сте открили малкото сърне самичко, е важно да определите дали майка му все още е в близост. Сърните обикновено оставят своите малки в тихи зони, за да ги защитят от потенциални опасности. Така че, ако откриете малко сърне, не трябва да го докосвате или да го местите, освен ако не се чувствате абсолютно сигурни, че майка му не е в близост. Опитайте да разберете дали майка му все още е жива. Можете да направите това, като оставите сърнето на мястото, където сте го намерили, и да го наблюдавате прикрити отдалеч за няколко часа. Ако майка му се върне да го храни, няма нужда да се притеснявате. Ако обаче майката му не се появи, вероятно е починала или е напуснала района.

Как да се грижим за малкото сърне?

Ако решите да отгледате малкото сърне, трябва да го направите правилно. Малкото трябва да бъде хранено на всеки 2-3 часа със шише с биберон. Можете да използвате специална млякообразна храна, която може да бъде закупена от ветеринарен магазин. Разрешено е да се използва и обикновено краве мляко, но е важно да се знае, че това не е оптимална храна за сърнето и може да му навреди. Малкото сърне трябва да се държи на топло и да се поддържа чистота на неговото пространство. За целта можете да използвате кутия или кашон, който да бъде поставен на топло и да има мека подложка вътре. Малкото също трябва да бъде подхранвано с вода, но не повече от 50 мл на килограм тегло на ден. Важно е да се има предвид, че сърнето трябва да се храни и по време на нощта, за да се гарантира нормалното му развитие.

Кога да върнете малкото сърне в природата?

Когато сърнето достигне определена възраст и е в състояние да се грижи за себе си, трябва да го върнете обратно в природата. Обикновено това се случва около 6-8 седмици след раждането. В този момент малкото сърне трябва да е в състояние да се храни самостоятелно и да изпълнява други важни функции, които му позволяват да оцелее в дивата природа. Преди да го върнете в природата, е важно да се консултирате с местните ветеринари, ловни сдружения и организации за опазване на дивеча, за да получите съвети и подкрепа.

Накрая, следва да имате предвид, че майчината грижа винаги е най-добрата грижа. Ако е възможно, малкото сърне трябва да бъде върнато при майка му, която ще може да му осигури най-добрите условия за растеж и развитие. Въпреки това, ако трябва да отгледате малко сърне, трябва да бъдете готови да му осигурите всичко необходимо, за да има нормално развитие и да може да бъде успешно върнато в природата.

Гледайте видеото:

Абонамент за бюлетин