Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Благороден елен

Благороден елен

admin Публикувана от admin | 21.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Благороден елен

Благородният елен (Cervus elaphus) е едър тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни (Artiodactyla). Названието на мъжкия е "елен", а на женската "кошута".

Описание
* Дължина на тялото—165-250 см.
* Височина при холката—100-150 см.
* Дължина на опашката—12-14 см.
* Тегло—100-450 кг.
* Полов диморфизъм—Силно изразен. Женските са с от една четвърт, до една трета по-леки и нямат рога

Младите екземпляри имат леко петниста окраска, възрастните са едноцветни. Цвета на възрастния индивид е тъмно или светло кафяв, често с ръждив оттенък.

Рога

Рогата на мъжкарите започват да растат март-април, и докато достигнат пълно развитие през юли-август са покрити с фина мъхеста кожица. Падат февруари. Падането се предизвиква от рязка промяна в нивата на различните хормони в кръвта. То е съпроводено с леко кървене и отваряне на рана, която зараства много бързо. На едногодишните екземпляри рогата са много малки и недоразвити, имат едно, максимум две разклонения, на втората година могат да бъдат вече шест. С възрастта рогата стават все по-големи, мощни и разклонени. Максимум се достига около десетата година, когато разклоненията им могат да достигнат 24 или повече на брой. Когато животното започне да остарява, рогата започват да намаляват размера си.

Разпространение и биотоп
Разпространен в Европа (включително и България) и Азия. Обитава не много гъсти широколистни и смесени гори в равнинни, полупланински и планински местности. Често межем да го срещнем и в полугористи открити местности.

Начин на живот и хранене
Храни се с растителна храна, трева, пъпки, листа, клонки, коренища и други. Зимно време среща затруднения в намирането на храна и често гладува и разчита на запасите натрупани през лятото и есента.
Денем почива на някое скришно място и не излиза до свечеряване. Обикновено живее на малки стада, съставени само от мъжки или женски индивиди, които се смесват само в размножителния период. По-малко свързан е към определена територия от другите представители на семейството. Женските когато раждат се отделят за известно време от стадото и след това отново се присъединяват. Въпреки големите си, със заострени шипове и крайно опасни рога, когато са заплашени и мъжките и женските се защитават удряйки силно с предните си копита. В интерес на истината трябва да отбележим, че предните им копита имат много твърди и добре заострени ръбове и не са редки случаите на тежко пострадал хищник след опит за нападение над кошута с малко. Благородния елен, понякога обича да се валя в кал, което не е характерно за другите видове от семейство Плътнороги.

Размножаване
Благородния елен е полигамно животно. Женските се разгонват втората половина на септември и в този момент започват и битките между мъжките индивиди, които са безинтересни за женските и не ги вълнуват. Тогава доминиращият мъжки защитава стадото си от съперниците си и същевременно го държи възможно най-плътно, наказвайки с удари с рогата си женските които се отделят. Интересно е, че ако се появи външна опасност мъжкия не се грижи и не защитава стадото си. Съперниците му, обикновено по-млади мъжкари без собствен харем, се опитват да го изместят от доминиращата му позиция или поне да отделят някоя от женските. По това време мъжките водят целодневни изтощителни битки, използвайки рогата си. Въпреки привидната жестокост на битките, те се състоят общо взето от заклещване на рогата на двамата съперници и бутане. Рогата имат конструкция осигуряваща безопасността на битките и в крайна сметка много рядко се стига до сериозни нараняваня. По-слабият мъжкар обикновено се отказва по някое време и прави кратка демонстрация на подчиненост, показвайки незащитените страни на тялото си и по този начин тушира агресивността на победителя, който след много кратко преследване се отказва да го гони и да се бие с него.

Малките се раждат май-юни. Обикновено се ражда само едно малко, случаите на близнаци са крайно редки. Самото раждане е много бързо и трае не повече от десет минути. Първите дни малкото се намира в някое скривалище и майка му отива при него само за да го накърми. Кърменето трае 3-4 месеца. Малкото не се отделя от майка си плътно до раждането на следващото малко, обикновено на следващата година. Малкото ако е кошута остава обикновено със същото стадо, а ако е елен се присъединява към стадата на другите мъжкари.

Допълнителни сведения
В много страни по света, включително и в България благородният елен е ценен ловен обект, за който се полагат грижи и се поддържа популацията му. Обикновено са разрешени за лов единствено мъжкарите и то само за кратък определен период. Ловния трофей са рогата му. Изключение прави подборния лов, който цели да поддържа доброто състояние на популацията и качеството на наследствения материал.

Списък на подвидовете
* Вид Cervus elaphus -- Благороден елен
o Cervus elaphus barbarus --
o Cervus elaphus elaphus -- Обикновен благороден елен
o Cervus elaphus hanglu -- Кашмирски благороден елен

Категория: Чифтокопитни

Абонамент за бюлетин