Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » Blaser представя иновациите си за 2024 година!

Blaser представя иновациите си за 2024 година!

vater Публикувана от vater | 14.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Blaser представя иновациите си за 2024 година!

Еднозарядната пушка Blaser K95 е допълнително подобрена с три нови модела.

Вграденият супресор на карабините R8 Silence вече е наличен и за четири по-малки калибри, а оръжието с праволинеен затвор R8 вече се предлага и с новия изключително представящ се калибър 7 mm PRC Hornady.

Има и иновации в областта на патроните: производителят от Германия сега разширява установената Производствена програма за своите патрони с Blaser CDP по отношение на дизайн, ефективност и прецизност. Резултатът е новата серия Blaser CDB - Controlled Deformation Bonded (контролирано деформиращи се и стабилно свързани компоненти в куршума). Сега тези патрони идват с  подобрени балистични характеристики за лов на повечето видове едър дивеч и се представят, като изключителни ловни боеприпаси, които минимално засягат месото на дивеча.

Вижте сами!

Иновации към продуктовата група K95.

Лека ловна карабина за тежък планински терен!

Класическата Blaser K95 е германска еднозарядна карабина за лов с издебване в планината, базирана на алпийската традиция с изключителен дизайн и конструктивно заложената снайперска точност на дистанции до 200 метра!

Карабината Blaser K95 е еманация на лова в най-чистият му вид! Концепцията на оръжието идва от традиционната пушка „киплауф” -  еднозарядна, но прецизна карабина за лов на едър дивеч,  която е лека за носене при издебването на животните, но има необходимата точност и мощ, за да ги порази само с един единствен изстрел!

Този съзнателен реверанс към алпийската традиция в лова с издебване или от чакало в Бавария, Австрия, Италия, Франция, Словения и Швейцария осигурява отромен успех на оръжието.

Моделът е създаден от самия Хорст Блазер още през 1971 г., когато предишната лека чупеща се карабина К71 получава много надеждното и плътно затваряне с масивен стоманен блок. Именно това решение превръща еднозарядната чупеща се карабина на Blaser в най-успешното оръжие от този вид в света! Пушката е лека, прецизна и сигурна. Балистиката е толкова добра, че съперничи дори на снайперските пушки в дистанциите до 200 метра, когато е с оптичен прицел!

През 1995 г. обаче излиза и последната версия - Blaser K95. В нея е модернизирана цевта, като е внедрен и нов подобрен монтаж за оптическия прицел, който „стъпва“ само в областта на патронника.  Както винаги при Blaser оръжието има най-сигурното решение за ръчно взвеждане и отпускане на ударника от шийката на приклада!

Германските дизайнери залагат на естетиката, за да стане всяка една Blaser К 95 вълнуваща и невероятно красива пушка!   Досега обаче те цели  29 години удържаха чисто класическия силует на това прекрасно оръжие, като всички орехови приклади се различаваха само по богатството на шарките в дървото, но не и по формата си -  вариант на баварския планински приклад с  издаден гребен, полупистолетна ръкохватка и три хармонични дъги в долната част. Концепцията на Blaser К 95  предполага, разглобената пушка да се носи в раницата на ловеца до мястото на лова в планината, като така и двете му ръце остават свободни за повече безопасност, докато върви по пресечения терен. После карабината се сглобява за секунди и е готова за лова. Масата на планинското оръжие е от 2,4 до 2,6 кг. независимо, че се предлага и в магнум калибри като: .7mm Rem. Mag.,  .300 Win. Mag. и .338 Blaser Mag.

Сега, за новия ловен сезон през 2024 г., германците добавиха още три версии към тяхната гама от легендарните еднозарядни карабини Blaser K95.

K95 Black Edition

Новият модел Blaser K95 Black Edition сега идва с външно оребрена цев за повече твърдост, която има и оптимизиран цевен профил за още по-прецизна стрелба! Металните части са с черна матова анодизация с хармонични удължени странични плочки и орехов приклад от клас 6. Това е оръжие за ловци, които държат на снайперското представяне в стрелбата, но са внимателни и към стила, като ценят по-сдържания, класически профил на карабината си.

K95 Success / K95 Success Leather

Състезателите по стрелба и снайперистите отдавна знаят, че за най-прецизните изстрели трябват и съответните специални приклади. Затова преди няколко години оръжейниците от Blaser се запитаха – а защо и ловците да не се възползват от специалните приклади? Резултатът е, че  вече хиляди запалени ловци разполагат с новите изключителни приклади за оръжията си от линията Success! Характерното за тях е наличието на отвор за дланта на стрелящата ръка на ловеца – позиция, която намалява съществено напрежението в ръката, точно в момента на натискането на спусъка. Именно тази отпуснатост в дланта на ловеца, повишава радикално и точността на попадението в целта. Сега, след флагманската карабина  Blaser R8, прецизните приклади Success са налични и при Blaser K95. Стабилният приклад с отвор за дланта идва с матово повърхностно покритие или с кожени вложки за още по-добър контрол в захвата, дори при мокри условия.

K95 Ultimate Carbon NX / K95 Ultimate Carbon NX Leather

Следващата  иновация при Blaser K95 е възможността да получите оръжието и с лекия карбонов приклад от линията Ultimate Carbon. Така вече и без това леката планинска карабина ще изгуби още от теглото си!  Карбоновите приклади всъщност са два: Ultimate Carbon NX и Ultimate Carbon NX Leather. И те притежанат модерната състезателна форма с отвор за дланта, но при първия имаме полимерни меки вложки в зоните захващане, а при втория те са кожени. Твърдият карбон обаче и в двата приклада е покрит с меко мотово покритие за повече удобство при хващането, дори при лов в дъжд и сняг.

Всички нови модели K95 са налични за поръчки сега, като Нови модели K95. Нови опции за конфигурация.

Новите модели еднозарядни пушки също внасят глътка свеж въздух в опциите за оборудване на K95: Опционалното прорязване на канали на цевта осигурява допълнително намаляване на теглото и хармонично закръгля елегантния външен вид на пушката. Добавен е и калибър 6.5 PRC към диапазона от калибри на K95. В допълнение, всички стрелци левичари могат да се зарадват, тъй като K95 Ultimate ще се предлага и с приклад за левичари в бъдеще.

Патроните Blaser CDB

Превъзходно проникване. Увеличен обхват на приложения. Минимално увреждане на месото.

HOBO: Blaser CDB – Controlled Deformation Bonded

С по-нататъшната разработка на доказаните боеприпаси Blaser CDP по отношение на тяхната конструкция, ефективност и прецизност, сега можем да предложим на нашите клиенти значително увеличен избор от калибри с новия проектил Blaser CDB.

Основни характеристики на Blaser CDB:

- Висока спираща сила и по-плоска траектория: Blaser CDB се характеризира с изключителна спираща сила и по-плоска траектория, което позволява прецизни изстрели дори на дълги разстояния – съчетани с надеждност при поразяването на дивеча.

- Превъзходно проникване и минимално увреждане на месото: С иновативния си дизайн Blaser CDB предлага превъзходен спиращ ефект и  осигурява максимално опазване на месото.

- Идеална пригодност за всички видове едър дивеч и всякакви дистанции: Многофункционалността е в центъра на новия куршум Blaser CDB. Той е идеален инструмент за ловеца.

Ние предлагаме новия куршум CDB в патрони от групата от калибри .30:

.308 Win.

.30-06 Spring.

.300 Winchester Magnum

.30R Blaser

За февруари 2024 г. е планирано разширяване, включващо групите с калибър 8 mm (.323) и 9,3 mm (.366):

8 x 57 IS

8 x 57 IRS

8 x 68 S

9,3 x 62

9,3 x 74R

Нов калибър за Blaser R8 и Blaser R8 Silence

Нов калибър за флагманската карабина Blaser R8

С новия калибър от продуктовата група PRC, разработен от Hornady, изборът на калибри за нашата най-добра ловна карабина Blaser R8 сега е разширен с новия хит от Америка 7 mm PRC – (Precision Rifle Cartridge). Той е проектиран от специализираната балистична компания Hornady за по-тежки куршуми с оптимизиран балистичен коефициент (BC) и е отличното решение за лов на дълги дистанции.

В конфигурацията на Blaser R8 сега е необходим магнум болт, но за клиентите няма да има  допълнително заплащане за този ъпгрейд.

Калибърът 7 mm PRC се появи в САЩ през 2023 година и предизвика огромна полемика!

Балистиците в Hornady в началото просто подобряват някои параметри от въведения още през 1962 г. популярен ловен калибър .7 mm Rem. Mag. По-късно осъзнават, че  са постигнали радикално подобрени характеристики с сравнение с патрона ветеран!

Ето защо, след тестовете с новия калибър 7 mm PRC в сп. Guns and Ammo експертът Том Бекстранд  заключава: „Това е най-добрият патрон в калибър .7 mm Mag. изобщо! Той осигурява точност до 2000 ярда, без да генерира сериозен откат!“

А колегата му от сп. Field and Stream - Ричард Ман установява, че: „Новият калибър 7 mm PRC осигурява практически предимство в поразяването на дивеча от цели 100 метра в лова от максимална дистанция, заради по-високия балистичен коефициент и увеличената начална скорост в сравнение със стария .7 mm Rem. Mag.”

В заключение можем да кажем, Blaser е сред първите в Европа компании, които вече предлагат най-добрите си ловни карабини в новия така нашумял в Щатите ловен и спортен калибър 7 mm PRC.

Той има леко скъсена гилза и съответно по-малък обем на барута от .7 mm Rem. Mag, но заради оптимизираното изгаряне на термо-стабилизирания си барут, осигурява повече дулна енергия при по-слаб откат и осигурява по-дълъг живот на цевта! Куршумите му са по-дълги и по-тежки, за да дават перфектната комбинация за прецизни изстрели на големи дистанции. 

Още нови калибри за моделите R8 Silence

Също така е разщирен диапазона от калибри на моделите R8 Silence с четири нови калибъра:

.223 Rem.

.243 Win.

6,5x55 SE

6,5 Creedmoor

За тези калибри предлагаме вграден шумозаглушител с отвор за  6,5 mm.

За повече информация или поръчки заповядайте в магазините на ВИП Оръжейни Комплекси или се свържете с нас през guns.bg

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин