Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Бяс при лисиците, държавата моли ловците за помощ

Бяс при лисиците, държавата моли ловците за помощ

vater Публикувана от vater | 29.11.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Бяс при лисиците, държавата моли ловците за помощ

Министерството на земеделието и храните апелира към ловците за съдействие при есенната ваксинация на лисиците срещу бяс.

Призоваваме при отстрел или намерен труп на лисица или чакал той да бъде предоставен на Държавните горски и ловни стопанства за последващ контрол.

Предоставените трупове се предават с изготвяне на приемо-предавателен протокол и се заплащат съгласно Заповед РД 48-16 на министъра на земеделието, храните и горите от 2021 година.

Организацията по съхранение и транспорт се осъществява от директорите на стопанствата. Информация за тези дейности се въвежда в мобилното приложени „Модул лов“. 

Пробите се взимат от Областните дирекции по безопасност на храните и се изпращат за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Боравенето с трупове следва да се извършва при стриктно спазване на мерки за безопасност.

При откриване на съмнителни трупове следва да бъде уведомен официален ветеринарен лекар.

Очакваме, че българските ловци отново ще бъдат отговорни и ще допринесат за контрола и ликвидирането на болестта „Бяс“  в България.

От 4 ноември Българската агенция по безопасност на храните започна традиционната есенна ваксинация на лисиците срещу бяс и ще продължи до края на месеца. Кампанията се осъществява чрез специално оборудвани самолети и на ръка. Тя обхваща 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, включваща общо 23 области.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин