Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Хищници » Черен пор

Черен пор

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Черен пор

Сравнително дребен хищник. Дължината на тялото му достига до 45 см., а опашката до 15 см. Козината му е нежна.

През лятото козината му светлее. Няма полов диморфизъм по отношение на окраската. Теглото им е около 1 кг. От всички представители на семейството черният пор има най-развита анална жлеза. От нея изхвърля при опасност воняща течност, която стъписва за момент нападателя.

У нас е разпространен в цялата страна. Избягва обширните гори, обитава откритите площи, скалните участъци, обикновено в съседство до населени места и водни потоци.

Живее в дупки, скални цепнатини, хралупи, изоставени постройки. Сватбува през март-април. След 40дневна бременност женската ражда4-8 малки, които проглеждат на един месец. Нарастват бързо. През есента се отделят и заживяват самостоятелно.

Порът е агресивен хищник. АКтивен е през нощта. Плува добре, катери се отлично по дърветата и бяга бързо. Основната му храна са гризачите, но не яде всичко, което може да улови. Промушва се през малки дупки и цепеници. Убива само плячката, която може да изнесе, като не оставя следи. Често се връща многократно, когато подготвя запасите си за зимата (суши и складира плячката си на определени места).

Има много естествени неприятели - вълк, чакал, лисица, дива котка, бухал и др.

Разрешен е целогодишно за ловуване. Кожата му е ценна.

Следи: В стъпката му са ясно отпечатани пръстите. При бяг му се отпечатват и четирите крака.

Абонамент за бюлетин