Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » „Чешка Збройовка“ презареди с новата си ловна карабина CZ 600

„Чешка Збройовка“ презареди с новата си ловна карабина CZ 600

vater Публикувана от vater | 12.04.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

„Чешка Збройовка“ презареди с новата си ловна карабина CZ 600

от Мир Богоев

Оръжейната компания „Чешка Збройовка“ от Ухерски брод, или CZUB, е сред най-сериозните износители на ловно и леко оръжие в света, защото продава продукцията си в 90 държави! Най-впечатляваща е експанзията в САЩ, където бе създадена фирмата CZ-USA. Сглобяването вече става в Канзас сити и CZ карабините и пистолетите се продават безмитно на най-важния пазар света!

Конструкторите от Ухерски брод свършиха огромна работа за модернизацията на малокалибрените си ловни карабини. През 2019 година видяхме новите леки ловни карабини CZ 457! Те имат скъсен маузеров болт, който заключва при 60 градуса!

Същевременно най-продаваната ловна серия CZ 557 си остана със стария маузеров болт, който заключва при ъгъл 90 градуса. Вярно, през 2019 г. чехите намалиха дължината му, за да има по-къс ход при презареждането, но манипулацията с ръкохватката си остана бавна... Иначе серията се сдоби с ергономични полимерни приклади и нов спусък с регулация, но остарялата болтова група „закотвяше“ карабината при добрите, но поовехтяли конструкции.

Ето защо инженерите се насочиха към съвсем нов болт, който да заключва при 60 градуса. Така не само чувствително се намалява времето за презареждане, но става възможен и монтажът на по-обемиста оптика, което преди бе проблемно...

Сърцето на карабината CZ 600 е новият стоманен болт, заключващ директно към цевта. За малките калибри това става с 3 зъба, а нагоре - от средните към магнумите, с още три. Главата на болта е сменяема, а цевта е на винтове към ресивъра и ложата.

Това отваря и вратата за смяна на цеви и болтови глави, за да се постигне характерната за най-добрите съвременни оръжия модулност! В Щатите вече се продават конвертиращите комплекти от цев и глава, но те трябва да се съвместими и с ложата, защото моделите се предлагат с 3 вида цеви – леки, полутежки и тежки, които са с различен диаметър и монтажен контур. Затова и тук модулността е по калибрени групи.

От началото на 2022 г. започнаха доставките на CZ 600 - съвременни ловни карабини, с които чешката компания навлезна в сегмента на модулните оръжия! Промените са кардинални - нов е спусъковият механизъм - вече едностепенен или двустепенен, с регулация на усилието в 4 клика, без да се вади от оръжието! Едностепенният има усилие от 600 до 1300 г, а двустепенният – от 900 до 1550 г.

Ергономичността на прикладите и общият баланс на оръжията са на най-високо ниво и освен удобство, сега осигуряват и sub-MOA точност.

Повечето от новите технологии са патентовани, а като цяло конструкцията на карабинатата CZ 600 е здрава и надеждна. Цевите са студено ковани с оптимизиран брой нарези и стъпка за всеки калибър. Те идват с гарантиран ресурс 20 000 патрона... А всички метални части са защитени с новото антикорозионно покритие BobOx.

Предпазителят е с вертикално двупозиционно действие – световна иновация и затова е патентован. Работата му е абсолютно безшумна - бутон, потъващ в приклада! Това е най-интуитивното действие с палеца по предпазителя, твърдят чешките дизайнери и са прави! Натискаш бутона и си готов за стрелба! Няма плъзгачи напред-назад или вляво-дясно, действието е еднозначно - натискаш и си готов за дивеча! При това има и индикатор за патрон в цевта. Отделно при позиция на предпазител има бутон, който освобождава движението на болта, за ръчна смяна на патрон.

Пълнителят е двуредов, полимерен за 5 стандартни патрона, за магнумите е за 3. Още 1 патрон може да е в цевта!

Три от карабините CZ 600 - ALPHA, LUX и ERGO гарантират sub 0.75 MOA група от 5 куршума на 100 м със заводски мач патрони!

Моделите RANGE и TRAIL правят sub MOA група от 3 куршума на 100 м. Това е постигнато с новите прецизни студено ковани цеви, които имат и резба за супресори. Ресивърите са стоманени или алуминиеви, като позволяват смяна на цеви и калибри по групи и според конкретния приклад на модела...

Компанията вече има на сайта си и конфигуратор за CZ 600, с който ловците могат да си направят карабината на мечтите – избирайки калибъра, типа цев, приклада, пълнителя, спусъковия механизъм, монтажа за оптика или за супресора!

Започваме представянето на новата ловна карабина с CZ 600 ALPHA. Тя е „работният кон“ за всекидневна употреба, с полимерен приклад, устойчив и на най-сурови метеоусловия. Прикладът е с подсилващи стъклофибри – технология от известните чешки пистолети с полимерна рама CZ Р10. В зоните на захват, обаче има меко позитивно покритие, което не се хлъзга, дори когато е мокро. Цевите са полутежки, сменяеми с различна дължина според наличните 9 калибри: .223 Rem., 7.62×39, 224 Valkyrie, 308 Win., 6 Creedmore, 6.5 Creedmore, 6.5 PRC, 30-06 Sprg., 300 Win. Mag., 8x57 IS.

Както се вижда за свинските гонки разнообразието е предостатъчно! На алуминиевия ресивър има Weaver релса за монтаж на оптика. Данни: маса от 2,5 до 3,6 кг, цеви 508, 559 и 610 мм, според калибъра. Пълнител 5 за стандартни патрони и 3 за магнум.

Следва CZ 600 RANGE – карабина за спорт и лов на средни и значителни дистанции, но с ресивър от стомана! Прикладът е спортен от здрав ламинат и има подбузник с регулация, който дава удобство при ползването на оптика. Пистолетният гриф осигурява по-ергономичен захват. На ложата е оставено и гнездо за бипод. Цевта е тежка и гарантира sub - 0.75 MOA група от 5 куршума на 100 метра. Калибри .308 Win. и 6 Creedmore. Данни: маса от 4,6 до 4,7 кг, цев 610 мм. Пълнител за 5 патрона.

CZ 600 LUX е ловната класика! Прикладът е традиционен Баварски, но не от стар орех, а от ламинирани дървесни частици! За шик са добавени и детайли от орех в зоните на захват. Орехова е и топката на болта! Това е и единствената карабина от серията, който може да се поръча и с механични мерници, на мушката с червен светлофибър. Ресивърът е от стомана. Калибри: .223 Rem., 308 Win., 8×57 IS, 30-06 Sprg., 300 Win. Mag. Данни: маса от 3,1 до 3,9 кг, цеви 508 и 610 мм, според калибъра. Пълнител 5 и 3 за магнум.

Следва CZ 600 ERGO – премиум ловна карабина с вдъхновяващ дизайн! Прикладът е от зелен полимер със стъклофибри и отвор за стрелящата ръка! Дължината се регулира чрез 3 задтилъка. Ергономиката му дава изключително удобство при стрелба и гарантирана sub - 0.75 MOA група от 5 куршума на 100 метра!

Ресивърът е от алуминий с подготовка за оптика. Калибри: .223 Rem., 308 Win., 6.5 Creedmore, 30-06 Sprg., 300 Win. Mag., 8x57 IS. Данни: маса от 2,6 до 3,1 кг, цеви 508, 559 и 610 мм, според калибъра. Пълнител 5 за стандарт и 3 за магнум.

Накрая идва и CZ 600 TRAIL – хибридна спортно-ловна карабина в калибри .223 Rem., 7.62×39. Тя е компактно съвременно спортно оръжиe, с алуминиево шаси, базирано на решения от тактически платформи от типа AR. Прикладът е телескопичен с 4 настройки и подбузник. Пълноразмерният пистолетен гриф може да се конфигурира с елементи от пистолета CZ P-09! Върху ресивъра има дълга монтажна Picatinny релса, а също и отстрани пред пълнителя, така че има място за фенер и лазерен целеуказател. Допълнителни монтажи със системата M-LOK са възможни и на кожуха на цевта...

Вариантът в калибър .223 Rem. е съвместим с пълнителите от AR 15. А за 7.62×39 може да се ползват пълнители от CZ BREN 2 и CZ BREN 2 Ms. Данни: маса 2,8 кг, цев 412 мм. Пълнителите са за 10 патрона.

След представянето и тестовете на новите ловни карабини CZ 600 не закъсняха и първите положителни ревюта в специализираните издания. Например експертите на Guns & Ammo, изтъкват качеството на чешките цеви: „Точността разделя добрата карабина от изключителната пушка, но всичко започва с отличната цев. При CZ 600 имаме студено ковани цеви с много по-чиста линия на нарезите, а това осигурява по-малките групи на стрелбището, наистина от 1 MOA или дори по-малки на 100 м.“

Колегата Стивън Перей от сайта all4shooters.com е по-впечатлен от карабината CZ 600 Range, която е давала групи от 5 куршума в диаметър 22 мм на 100 метра! Той е впечатлен и от: „Двупозиционната система за сигурност с потъващия бутон, който се движи тихо, а това е съчетано и с индикатора за патрон в цевта.“

Днес компанията CZ е в отлично здраве! Износът расте, включително и за Източна Европа, където ловците отдавна се доверяват на чешките ловни и спортни оръжия. Заводите в Ухерски брод, а и в Канзас сити работят по международните стандарти за качество – ISO 9001:2008 и NATO Defence Standard AQAP 2110, а това гарантира здравина, надеждност и отлична функционалност, които съвременните чешки ловни оръжия наистина осигуряват!

Абонамент за бюлетин