Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дивечовъдни станции » ДДУ ВЕЖЕН (снимки+видео)

ДДУ ВЕЖЕН (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 09.09.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ДДУ ВЕЖЕН

ДДУ „Вежен” носи името на Старопланинския връх Вежен. Територията на дивечовъдния участък е разположена на част от северните склонове на Средна Стара планина, обхващайки горната част от басейна на река Бели Вит, като представлява един голям горски масив, разпокъсан на места от големи и малки голи площи на селскостопанския фонд.

Релефът е типично планински с добре оформени била и дълбоко врязващи се долове със стръмни склонове.

Средната надморска височина е 1050м., като най-ниската точка от територията на дивечовъдния участък е на 650м., а най-високата на 1600м. ДДУ „Вежен” се намира на около 130км. от столицата София и 390км. от град Варна.

В горскоадминистративно отношение ДДУ „Вежен” попада в обхвата на дейност на ТП ДГС „Рибарица”. На изток граничи с ТП ДГС „Троян”, на юг с НП „Централен Балкан”, на запад със с. Рибарица и на север с Васильовска планина.

Общата площ на дивечовъдния участък възлиза на 5 416,70 ха. Основно преобладават буковите насаждения, на места примесени с култури от обикновен смърч, зелена дугласка и бял бор. ДДУ „Вежен” е едно от малкото останали кътчета, където естествените условия не само са се запазили, но и процъфтяват. Поради липсата на оградена площ на територията му, ловът се е запазил в своя непокътнат и първичен вид.

Предмет на дейност на ДДУ „Вежен” са ползване, опазване и охрана на дивеча, запазване и обогатяване на видовото разнообразие на дивеча, изграждане на биотехнически съоръжения, провеждане на ловно-стопански мероприятия, провеждане на организиран ловен туризъм.

В ДДУ „Вежен” може да се ловува на дива свиня, сърна и благороден елен.

По данни от проведената таксация дивечовъдния участък се обитава от:
1. 34 бр. благороден елен
2. 171 бр. сърна
3. 110 бр. дива свиня
4. 6 бр. мечка

Предлаганите трофеи от благороден елен са с тегло от 8 до 10кг., сърна от 300 до 500гр., дива свиня – от 18 до 25см. Най-добрите отстреляни трофеи за 2013г. са: сърна – 520гр., дива свиня с дължина на глигите 23,5см. и оценка от 123 точки по CIC.

ДДУ „Вежен” предлага риболов на балканска пъстърва и организира туристически екскурзии до високопланинските хижи „Ехо”, „Бенковски”, „Момина поляна” и „Вежен”. teisiniai vertimai https://skrivanek.lt/vertimu-sritys/teise/

Снимки на животни и лов в стопанството може да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ БГ ЛОВ

Контакти :
гр.Тетевен, ул.”Ключ” №3
Община Тетевен, Област Ловеч
Детелин Кънчев Даков - Управител
GSM : + 359 879 100 971
e-mail : dduvejen@abv.bg

Видео от камерите на ловното стопанство:

Абонамент за бюлетин