Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » НЛРС-СЛРБ » Декларация на ръководството на НЛРС-СЛРБ

Декларация на ръководството на НЛРС-СЛРБ

vater Публикувана от vater | 10.10.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Декларация на НЛРС-СЛРБ

ДЕКЛАРАЦИЯ
на ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България


Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ), е озадачено от пресконференцията на председателя на БЛРС Асен Пиперков и обвиненията, които той е отправил към Изпълнителната агенция по горите - ИАГ и Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България.
Случаите, които са визирани там, като нарушаване на Закона за лова и опазване на дивеча - ЗЛОД от ИАГ, ни напомнят на една стара българска поговорка: „Крадецът вика - дръжте крадеца!”. Г-н Пиперков очевидно има къса памет, защото той много добре знае как, след една груба силова промяна в ЗЛОД през 2009 г, прокарана само от трима депутати по крайно недопустим начин, бе открит пътят за политическа и държавна намеса в ловните сдружения. Целта тогава бе да се отделят дружини от НЛРС-СЛРБ с цел създаване на „алтернативно” ловно сдружение, зад което да се прикрият користни лични амбиции и корпоративни интереси.
Нещо повече, имаше случаи, когато изобщо не се зачиташе мнението на самите ловци при преминаване от едно сдружение в друго. Именно така започна и процесът на политическо сплашване на хората и принуждаването им да преминат, заедно с ловните си площи, към „правилното” за тогавашната власт сдружение. Стигна се дотам, че стари и утвърдени ловни дружини бяха превземани, чрез незаконно вписване в тях на десетки ловци от съвсем далечни места, които дори не граничат с ловната им площ.
Безпрецедентен бе и натискът върху директорите на съответните горски стопанства, като за часове се прекрояваха традиционни ловни райони, въпреки сключените и действащи договори за стопанисването им от съответните ловни сдружения.
Използвам случая да подчертая, че ръководството на НЛРС-СЛРБ винаги е осъществявало дейността на най-старата неправителствена организация в България на принципа на равноотдалеченост от всички политически партии, като гаранция за независимост и недопускане на политически пристрастия, частни и корпоративни интереси.
В този смисъл сегашните напълно законни действия на ИАГ само възстановяват погазената под политически натиск след 2009 г. справедливост в самоорганизацията на българските ловци.

Заявяваме категорично, че в ловно-стопанските райони на сдруженията няма място за частни интереси, защото те имат не само деструктивен характер, но и са в противоречие с традициите, идеалите и организационните принципи на ловното движение в България, завещани ни от първостроителите още преди 130 години.
Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение се обръща към всички ловци в България да не се поддават на какъвто и да е политически и корпоративен натиск, като отстояват своето единство и независимост.

инж. Иван Петков,
Председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“

Абонамент за бюлетин