Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Рецепти с дивеч » Диетичен статус на дивечовото месо

Диетичен статус на дивечовото месо

vater Публикувана от vater | 08.05.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Диетичен статус на дивечовото месо

Дивечовото месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. Основният му състав е мускулната тъкан.

Съдържанието на белтъци в обезкостеното месо е 15-22%, мазнини 5-20%, въглехидрати - 0.5%. Дивечовото месо е богато и на минерални вещества – 0.5-1.5% ( калий, фосфор, натрий, калций, магнезий) и микроелементи - желязо и цинк, както и на витамини – В1, В6, ниацин.

Мазнините са с по-светъл цвят, по-мека консистенция и по-лесно усвоими от тези на домашните животни. Затова се препоръчва в диети за отслабване, както и при някои болести (диабет), но не и при болни от подагра.

Богато е на белтъчини и има нисък процент на съединителна тъкан. Това обуславя и неговата висока хранителна стойност. Месото от дивеч съдържа много креатин и други екстрактни вещества, които възбуждат апетита.

Миризмата и вкусът са приятни и специфични за отделния вид. Те зависят особено от условията на живот и консумираната храна.

Вкусът е най-добър през есенно-зимния период. В периода на чифтосване месото на мъжките добива неприятна миризма, която трябва да се има предвид при обработката и консумацията на месото.

Продължително гонен или агонизирал дивеч натрупва адреналин и има намлени вкусови качества на месото.

lagat.bg

Абонамент за бюлетин