Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дребен дивеч » Дивечовъдна ферма Смилец предлага див заек за разселване

Дивечовъдна ферма Смилец предлага див заек за разселване

vater Публикувана от vater | 13.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Дивечовъдна ферма Смилец предлага див заек за разселване

Дивечовъдна ферма Смилец предлага див заек за разселване.

За контакти: 0895711235

(гледайте видео от разселване на див заек по-долу в новината)

Наричаме го див заек, полски заек или най-често заек. Той принадлежи към групата на дребните бозайници.

Дължината на тялото му е 60-70 см., а средното тегло е 3-4 кг. Линее два пъти в годината - през пролетта и в края на лятото-началото на есента. Общата му окраска е тъмносива, като през лятото е жълтеникавокафява. Ушите на върха са черни, а опашката отдолу е снежно бяла. В природата той не може да бъде объркан с никой друг бозайник. У нас най-многоброен е в равнините, където намира и по-разнообразна храна.

Размножителният период на заека започва още в средата на януари, а при по-меки зими и по-рано. Сватбува на открито в съседство на гората. Зайците излизат привечер. Мъжкият води ожесточени битки, защитавайки избранницата си. Склонни са към полиандрия (една женска се опложда от няколко мъжки). Бременността трае 45-48 дни. Раждат 3-4 пъти в годината обикновено 2 до 4 малки, които от третата седмица след раждането заживяват самостоятелно.

Храната на заека е разнообразна - сочни части на растенията, млади пъпки, плодове, семена, селскостопански култури. Гризе кората на младите дървета и нанася щети в обощните градини.

Заекът има много естествени неприятели - хищни бозайници и птици. Ловът му е разрешен от 1 октомври до 31 декември.

Следи: През зимата заекът не може да скрие присъствието си със следите, които остават в снега, като дирята му е характерна. Задните крака се отпечатват пред предните и са по-удължени от стъпките на предните крака. През лятото за присъствието му съдим от купчините свежи изпражнения и следите от храненето.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин