Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Диви свине ровят гробове и ниви в село на границата с Гърция

Диви свине ровят гробове и ниви в село на границата с Гърция

vater Публикувана от vater | 16.05.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Диви свине ровят гробове и ниви в село на границата с Гърция

Диви свине ровят гробове, градини и ниви и унищожават реколтата на жителите на кирковското с. Лозенградци, което се намира край ГКПП "Маказа". Жителите на селото са се видели в чудо и не знаят как да се справят с глиганите.

"Три пъти засаждам градината с картофи и три пъти ги изравят. Тази година реколта няма да има", твърди лозенградчанинът Рамадан Хасанов. По думите му дивите прасета влизали в селото не само нощем, а и през деня. Не се плашели нито от хора, нито от кучета.

"И миналата година имаше набези, но не толкова рано. Диви прасета се появиха през есента и успяхме да приберем част от реколтата. Сега изяждат семето. Резил е да живееш на село, а да купуваш картофи от града", заяви Рамадан Хасанов. Според него причината за нашествията на глигани са ловците, които ги захранвали в района на Лозенградци.

"Проблемът е много сериозен. В селото живеят предимно пенсионери с минимални пенсии. Те разчитат да си отгледат картофи, фасул и зеленчук, за да преживеят, а както е тръгнало ще останат само с разходите за оран, торове и семена", заяви кметът на Лозенградци Тодор Суров. Според него подобен проблем имат и в съседното село Орлица, където дивите прасета също често правят набези в градините и нивите на тамошните жители.

"Оградите не могат да спрат дивите животни. Служил съм като граничар и съм виждал как глиган успява да преодолее 3 реда бодлива тел по границата. Не можем да овардим и мъртвите. Дивите прасета влизат в ограденото гробище и ровят гробовете, за да ядат грудки на различни растения", каза Тодор Суров. Той е категоричен, че причина за големия брой диви прасета в района са ловците, които ги захранват.

"Нямам писмени сигнали да подобни случаи", заяви директорът на Даржавно горско стопанство Антон Пехливанов. Той допълни, че популацията на дива свиня в района е в рамките на нормалното. Антон Пехливанов смята, че горските пожари в Гърция са принудили глиганите да дойдат на наша теритония.

Друга причина за големия брой диви прасета в района на Лозенградци и Орлица, според горския шеф, е чуматата по свинете, от която глиганите са намерили убежище в района.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин