Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дребен дивеч » Дивите зайци от Нитра роят потомство във Враца

Дивите зайци от Нитра роят потомство във Враца

vater Публикувана от vater | 19.09.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Дивите зайци от Нитра роят потомство във Враца

Експерименталното отглеждане на диви зайци в Опитната станция по ловно стопанство в окрайнините на Враца върви повече от добре, смята ветеринарният техник и управител Цветан Върбанов.

Всичко започна преди няколко месеца, когато в края на ноември от Словашкия град Нитра в стопанството край Враца пристигнаха пет двойки изплашени до смърт дългоухи, порода „Европейски див заек“. За стартирането на проекта, финансиран от НЛРС-СЛРБ сп. „Лов и риболов“ разказа подробно в бр. 1/2012 г. През следващите няколко месеца четири от двойките дадоха поколения и днес техните потомци са вече 23. От първото котило „врачанско производство“ са сформирани две нови двойки, чието потомство скоро ще се появи на бял свят. Следващата стъпка - в средата на юли, е чифтосването на още три двойки тримесечни зайчета, родени на наша земя. „Доволни сме на този етап от резултатите – сподели Цветан Върбанов – Преди два месеца ходих в Нитра да взема за новодомците фураж, който е с почти двойно по-ниско съдържание на протеин от българския. Използвах случая да обогатя знанията си за тази порода. В института по животновъдство разговарях с професор Сламичка. Оказа се, че при европейския див заек само в 20 % от случаите заплождането става в първата седмица след раждането. В 80 % зачеването се случва още по време на бременността - седмица преди зайкинята да се окоти. Този феномен се нарича „суперфетация“ и обяснява разликата в периода на износване на малките - между 35 – 42 дни. Що се отнася до смъртността при отглеждането на тази порода, тя е от 21 до 28 %. При нашият проект тя е по-близо до долната граница“.

Според няколкомесечните наблюдения на Върбанов върху възпроизводителния процес на дългоухите, обикновено от котило се раждат 2-3 зайчета с нормално тегло между 100 и 120 грама всяко. Но се случват и изключения – една от зайкините родила 5 малки с поднормено тегло – 60 – 70 грама. Четири от тях не са оцелели. Целта на екипа, заел се с експеримента, е до есента родените край Враца скокливци да станат 40-50. И тъй като развъждането им налага нужда от още зайчарници, екипът не си губи времето, а бърза да приготви бъдещите им домове. Вече са готови нови пет от предвидените - хърватски модел.Успоредно с ежедневните грижи по развъждане на зайците, в Опитната станция по ловно стопанство върви и производството на яребици. „През последните 7-8 месеца свършихме доста работа – разказа с гордост управителят - Направихме нова площадка за удобство на яребиците. Терасирахме терена и поставихме 416 яйценосни клетки с по една двойка, което прави общо 832 птици, а в долния край на двора имаме и 40 чифта резерва. Събирането на яйцата ни отнема ежедневно по един час. В горещите дни минаваме по два, или три пъти, за да не се замътят яйцата. На клетките сме поставили картончета, на които записваме колко снасят. От всяка двойка, в периода април – юли, се очакват между 40-45 яйца. Събраното през седмицата поставяме в инкубатора, а на 24-ия ден пиленцата се излюпват. Тези дни започна и реализирането на заложените през април яйца в инкубатора. Според годишния план трябва да произведем  между 8 и 10 000 яребици. Но както гласи поговорката: Пилците се броят на есен“ - усмихна се Цветан Върбанов - За да се гарантира изпълнението на сключените договори, на два транша през май и юни от Дания пристигнаха 4080 яйца, които веднага намериха място в инкубатора“.

Надзор на здравното състояние на птиците, хигиената, контрола на фуражите и всички производствени параметри периодично извършва д-р Румен Каров – ветеринарен лекар към „Сокол-БЛРС“ ЕООД. А за опитната програма със зайците идва друг лекар. На този етап опасни бактериални болести по пернатите няма. Най-големите притеснения на екипа са големите летни горещини...

Управителят Цветан Върбанов представя потомството на „новодомците“ от Нитра


 
Галина ГАНОВА
ИК НАСЛУКА

Предоставено на БГ ЛОВ, забранено копирането!

Абонамент за бюлетин