Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дивечовъдни станции » ДЛС "Женда" - царството на муфлоните

ДЛС "Женда" - царството на муфлоните

vater Публикувана от vater | 07.03.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ДЛС "Женда" - царството на муфлоните

Наричат Държавно ловно стопанство "Женда" „Царството на муфлона“. Територията му е единствената в Източните Родопи, в която се отглеждат тези диви животни - муфлоните. Но не само. Тук има още благороден елен, елен лопатар, сърна и дивя свиня. Срещат се и заек, вълк, чакал, бялка, черен пор, язовец, невестулка, видра.

Близо 21 500 хектара площ обхваща територията на ДЛС "Женда". То е едно от най-красивите и живописни места в Източните Родопи. Разположено е върху два различни планински хълма. Западният е типично планински, с ясно изразени стръмни била, дълбоки и врязани дерета, отсечени склонове. А източният комплекс е със заоблени форми, разлети била и недобре изразена долинна мрежа. Най-голямото богатство на стопанството са животните.

Повече за видовото разнообразие разказва директорът на ДЛС "Женда" инж. Радослав Боев: „Територията на стопанството се разделя на свободна територия, където обитава благороден елен, сърната и дивата свиня, и територии – т.нар. бази за интензивно стопанисване на дивеча – оградените площи. В тези оградени площи стопанисваме муфлон, елен-лопатар и дива свиня… Да, в Кърджали само при нас има муфлон. Той е вкаран от създаването на стопанството. Това е основният вид дивеч на стопанството.“

Около 200 са муфлоните  в двата района – "Болярци" и "Женда", на Държавно ловно стопанство "Женда". Наскоро броят им нарасна с още 10 мъжки, които са докарани от района на Панагюрище и пуснати в оградените площи на стопанството, разказва инж. Боев.

„Целта на вкарването на дивеча е т.нар. „опресняване на кръвта“, подобряване на наличния генофонд на стопанството и подобрение на трофейните и екстериорните качества на дивеча… Ще вкараме и женски муфлони, но в момента периодът, в който се намират муфлоните, женските са бременни и не позволяват тяхното хващане и разселване.“

Всъщност, чрез опресняването на кръвта в стопанството идват животни, които имат по-добър или различен генофонд, и така – при създаване на следващо потомство, спомагат да се подобри качеството на дивеча на територията на "Женда". Новодомците, които са пуснати наскоро, са с размер на рогата между 60 и 80 см и са на средна възраст, каза още инж. Радослав Боев. Той уточни, че това опресняване на кръвта се извършва и при благородните елени в стопанството.

„Благородните елени, които внесохме, ги внесохме в долния район на стопанството – в "Болярци". Там няма благороден елен. Благородният елен е в горната част на стопанството – района на Безводно, Женда. Благородният елен по принцип обитава свободните територии, но внасянето на този благороден елен в долната част и пускането му в базите за интензивно стопанисване на дивеча – целта е отглеждането на … вида и с цел след време да бъде разселен вд свободните територии и да се свърже с популацията, която преди беше разселена в "Студен кладенец".“

По програмата за разселване на благородни елени в ДЛС "Женда" работят заедно с екипа на Фондация "По-диви Родопи", а животните идват от Ловно стопанство "Витиня". Освен на благородните елени, увеличава се и броят на елените лопатари.

Амбициите на ръководството на ДЛС "Женда" не спират до тук. Ще продължат разселванията на диви животни на територията на стопанството. Още през есента се обмисля да се пуснат и женски муфлони, а в бъдеще в Източните Родопи ще дойдат и животни от Словакия и Унгария, които са  с много добри показатели.

Четете още: ДИВЕЧОВЪДНИ СТОПАНСТВА

Абонамент за бюлетин