Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Добра популация от благороден елен има на територията на Ловно-стопанските райони в Поповско

Добра популация от благороден елен има на територията на Ловно-стопанските райони в Поповско

vater Публикувана от vater | 11.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Добра популация от благороден елен има на територията на Ловно-стопанските райони в Поповско

Добра популация от благороден елен има на територията на Ловно-стопанските райони в Поповско. Въпреки че се отчита трудна 2021 година, сега се наблюдава много дивеч – предимно елен, който за съжаление, създава проблеми, нанасяйки щети по земеделските култури, стопанисвани от местни арендатори. Това коментира за БТА Петър Петров - ръководител на Сдружението на ловците и риболовците в Попово.

В търсене на храна дивечът поврежда и унищожава земеделските площи. Вследствие на това, стопаните подават заявления за щети, а сдружението се ангажира с изплащането им.

В общините Попово и Опака действат общо 41 ловни дружинки. Регистрираните в Сдружението ловци са 1081, като ежегодно има прием на около 30-ина нови. Членуващите в ловните дружинки имат ангажимент да извършват и подхранване в ловностопанските райони. За миналата година са закупени над 60 тона царевица, снабдени са още фуражи, сено и сол. По думите на Петров количествата фураж се изчисляват според броя на животните.

Площта на ловното стопанство е над 99 700 хектара. За миналата година, според таксацията, за острел са били заложени 420 елена. От тях 150 са отстреляни - повечето женски. Специалистът допълни, че периодът за подбор съвпада с брачния период при животните. Времето за лов на благороден елен е от 1 септември до 31 януари – за женските е през декември, а през януари – за телета и мъжки екземпляри. За миналия сезон имат няколко трофея – най-големият от тях на благороден елен – рога и череп, е с тегло 10, 950 кг.

Слаб е бил ловният сезон при дивите прасета в региона, както навсякъде у нас. Причината, по думите на Петров, е появата на болестта африканска чума.

До дни започва и преброяването на дивите зайци. Първото ще е на 12 и 13 март, ако се наложи последващо – следващата седмица.

Супресорите ASE UTRA - надеждно решение за нарезни оръжия от Финландия

Абонамент за бюлетин