Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Дого Аржентино

vater Публикувана от vater | 07.10.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Дого Аржентино

Стандарт на Международната федерация по кинология
№292/29.01.1999 г.
Дого Аржентино
Произход: Аржентина
Дата на публикуване на стандарта: 29.01.1999 г.
Приложение: Куче за лов на едър дивеч
Класификация съгласно Стандарта на Международната федерация по кинология: Група 2, подгрупа - молосоид, тип Дого

Кратък исторически преглед
Тази порода произхожда от провинция Кордоба, която заема средната част от територията на страната. Неин създател е др. Антонио Норес Мартинес., произхождащ от типично за тази провинция семейство, по професия хуманен лекар. Силната му любов към кучетата, завещана му от неговите деди, е причина за полагането на основите и създаването през 1928 година на нова порода и изработването на съответния стандарт към нея, наречена Дого Аржентино. Неговият труд се състои в методично кръстосване на различни чисти породи с Viejo perro de Cordoba, което се отличава със сила и мощ, но с нестабилна психика, получено чрез кръстоска на Мастиф, Булдог и Бултериер, много познати и ценени през тази епоха на фанатични и ожесточени борби с кучета. Благодарение на къртовската работа, интензивна селекция и основно изучаване на характерите на различните поколения, той постига формирането на Първата фамилия. По своя произход кучето от тази порода е създадено да бъде нещо повече от куче за борба. Поради голямата си страст към лова д-р Мартинес използва тази порода и за лов, по време на който демонстрира, че притежава качества за тази цел. По този начин породата Дого Аржентино много бързо се превръща в едно изключително "Куче за лов". Тази метаморфоза е налице и до днес, независимо, че са минали толкова години от създаването на породата, да бъде куче с изключителна подвижност и да демонстрира, че е един изключителен екземпляр за компания и верен и непреодолим защитник на този, който го обича. Неговата сила, упоритост, силно развито обоняние и безстрашие го правят несравним на фона на другите екземпляри от глутницата ловджийски кучета за лов на глигани, южноамерикански диви свине, пуми и други животни, които нанасят щети на развитието на скотовъдството и земеделието, достатъчно добре развити на територията на Аржентина, благодарение на обширните пасища, с които е богата тази страна. Качествата като разбирателство и решителност, превъзходна мускулатура, характерна само за атлетите, го правят идеалното куче, което може да издържи на всякакви трудни преходи на големи разстояния, при всякакви атмосферни условия, като при това е в състояние да ловува. На 21 май 1964 година тази порода е призната от Федерацията по кинология на Аржентина и от Земеделскто дружество на Аржентина, които започват да създават неговото Родословно дърво. Точно на 31 юли 1973 породата е призната от Федерацията по кинология, като първата и единствена порода на Аржентина, благодарение на неимоверните усилия на Аугустин Норес Мартинес, брат и продължител на делото на създателя на породата.

Външен вид (обща характеристика)
Нормотипни, монолитни, едри на ръст, тип молоси, мезоморфен тип, притежаващи правилни пропорции, без да изглеждат огромни. Притежават здравина, благодарение на своята силно развита мускулатура, която изпъква под плътна и еластична кожа, плътно прилепнала към тялото посредством подкожна тъкан. Походката е спокойна и сигурна, демонстрира радост от своите движения. Много изострено обоняние и бърза реакция. Характерът е сърдечен, нежен и ласкав. С набиваща се на очи белота. Благодарение на физическите си качества се изявява като истински атлет.

Пропорции
Поради монолитността си никоя от частите на тялото не изпъква и не нарушава общата хармонична и балансирана структура. Мезоцефален тип - дължината на муцуната е равна на дължината на черепа. Височината в холката е равна на височината в крупата Височината на гръдния кош е равна на 50% от височината в холката. Дължината на тялото е с 10% по-голяма от височината в холката.

Темперамент, поведение.
Весел, открит, прям, приветлив, при необходимост лае, съзнаващ своята сила. Не е агресивен, освен ако не го предизвикат, характеристика, много типична за породата. Тази черта трябва да се съблюдава много стриктно. Демонстрира своя характер в непрекъснати борби за териториално надмощие с други представители на мъжкия пол, характеристика типична за мъжките представители на породата. Като куче-ловец е коварен, лукав и хитър, мълчалив и смел, опитен и кален.

Глава
Мезоцефален тип, силна и мощна, без остри ъгли, без видими грапавини, в профил - изпъкнало-вдлъбнат тип. Черепът е изпъкнал, подчертано релефен още повече от дъвкателната мускулатура и от тила, муцуната е леко вдлъбната.

Череп: масивен и изпъкнал, с дъговидни скули, раздалечени достатъчно посредством черепния свод, където е началото на широка слепоочна кухина, което благоприятства развитието на мускулите. Тилният гребен е заличен от развитието на силни тилни мускули. Средната линия на черепа е леко забележима.
Носово-фронтален преход.
Той не е съвсем ясно изразен, явява се като преход от изпъкналостта на черепа към вдлъбнатостта на муцуната. Гледан в профил ни дава усещането за завършен образ, посредством релефа на дъговидното пространство на веждите.

Лицева област: със същата дължина като черепната.

Нос: широки ноздри, оцветен е в черно. Линията леко се издига към върха на носа, поради което муцуната изглежда вдлъбната. Погледната в профил, предната линия на муцуната е перпендикулярна на хоризонталата, права и съвпада с края на предната челюст.
Муцуна: силна, по-скоро дълга отколкото висока, добре развита в широчина, със странични почти слети линии. Горната линия е леко вдлъбната - белег, който се среща почти единствено при дого аржентино.
Устни: умерено пълни, къси и разтегнати, със свободни краища и за предпочитане оцветени в черно.
Челюсти/зъби: силна и добре развита челюст, без долна или горна прогнатия. Краищата на челюстта трябва почти незабележимо да се сливат, осигурявайки хомогенност на двете зъбни дъги. Челюстта осигурява максимално голяма захапка.
Зъбите са големи, добре развити, подредени в редица, с натурални имплантанти, чисти и без кариеси. Препоръчва се зъбните дъги да са хомогенни. Допуска се запушване на зъбите, което се отстранява посредством щипци. Захапката е ножица или клеща.
Бузи: големи и полуплоски, без гънки и вдлъбнатини. Кожата е здрава и еластична.
Очи: тъмни или с цвят на лешник, защитени от клепачи, които най-често са оцветени в черно, като липсата на пигментация не е фатална; достатъчно раздалечени едно от друго, умерено хлътнали. Погледът е внимателен, задълбочен и жив, като при необходимост може да бъде достатъчно твърд и суров, което е характерно най-вече за мъжките екземпляри
Уши: странично разположен, с достатъчно голямо разстояние между тях, благодарение на големия и широк череп. За по-голяма функционалност, трябва да са купирани, с триъгълна форма и с дължина, която не превишава 50% от външната част на ухото. Когато не са купирани са със средна дължина, широки, месести, равни и със закръглени върхове. С гладка козина, която се скъсява към края, където могат да се появят малки петна, което не е голям недостатък. Обикновено са увиснали, покривайки по този начин задната част на бузите. В някои случаи, когато е в състояние на бдителност, могат да бъдат полуизправени.
Врат: дълъг, силен и изправен, с добре развита мускулатура, като в горната част е леко изпъкнал. Има форма на пресечен конус и е свързан с главата посредством мускулна дъга, която е заличила всички костни издатини в този участък чак до гръдния кош. Покрит е с еластична и дебела кожа, която се плъзга свободно върху подкожната клетъчна тъкан. Поради това, че в този участък е малко по-отпусната от останалите части на тялото, образува меки и приятни непровисващи гънки. Bet Andreas provides slot machines for virtual coins and gives everyone a bonus of up to $300. Slot machines and casinos have more than 500 types of gambling games. BetAndreas Promotions - available bonus offers for regular and new players. Тази е една от основните характеристики и отличителни черти на породата. Козината в този участък е малко по-дълга.
Тяло: дължината на тялото (измерена от раменете до бедрата) превишава с 10% височината в холката.
Горна линия на тялото: холката и задницата имат еднаква височина. Това са най-високите точки на горната линия на тялото.
Холка: широка и висока.

Плещи: широки и силни, с много добре развити мускули, като по този начин се образува едно висене по страните.
Гръб: силен, с много добре развити кръстопоясни мускули, разположени по такъв начин, като че ли има почти неуловимо издигане към края на задницата. Развитието на мускулите в участъка, образуващ горната линия на тялото, придава на екземплярите леко увиснал профил, което си проличава най-вече при по-старите екземпляри, поради голямата мускулна маса на гърба.
Поясница: умерено дълга, с мощна и добре развита мускулатура, което прави почти незабележими слабинната и седалищната кости. Широка е почти колкото гърдите или съвсем незабележимо по-малко и заедно с хоризонталната част образува ъгъл около 30 градуса, което пък е причината в горната си част да е леко изпъкнала към опашката.
Гърди: широки и мощни. Горният край на гръдната кост се намира на едно ниво с края на рамото (раменно-лопатъчно ставно свързване), а долната линия на гръдния кош е на височината на лактите. Гръдният кош е широк, с мощен респираторен капацитет, с дълги и дъгообразни кости, свързани с гръдната кост.
Корем/коремна кухина: силен, с добре развита и изпъната мускулатура. Никога не е отпуснат.
Опашка: прикрепена е към горната част на тялото под ъгъл от 30 градуса, във формата на сабя, дебела и дълга, спуска се до скакателната става без да я покрива. Почти винаги е във висящо положение, отпусната. Когато е в действие, тогава опашката е леко повдигната, когато тича в тръс опашката е разположена на нивото на горната линия на тялото или малко над нея.
Крайници:
Предни крайници: погледнати заедно, представляват едно цяло, силни, яки, кокалести, пропорционални на тялото на животното, разположени перпендикулярно.

Плешки: високи и пропорционални, много силни, с релефни мускули, с наклоненост 45 градуса.
Надлакетна част (от рамото до лакета): със средна дължина, пропорционални, силни, с мощна мускулатура, образуват ъгъл от 45 градуса.
Лакти: силни, здрави и яки, покрити с плътна и еластична кожа, без гънки, разположени са така до ребрената стена, че създават впечатлението, че са част от нея.
Подлакет (от китката до лакета): еднакъв по дължина с надлакетната част, перпендикулярни на хоризонталата, със здрави кости, с добре развита мускулатура.
Карпални кости: дълги, без костни издадености.
Метакарпална част (стъпало): плоска, гладка, с правилно оформени кости и с хоризонтален наклон от 70-75 градуса.
Предни лапи: закръглени, с къси пръсти, силни, здрави и яки, прибрани, с месести, твърди възглавнички, покрити с плътна кожа, с грапава повърхност при пипане.
Задни крайници: умерено заъглени, паралелни, силни, яки, притежаващи необходимата за тяхната дейност сила и определят типичната походка. Пищялът е здрав, а скакателната става е добре очертана.
Бедра: силни и с видимо много добре развита мускулатура, движат се посредством тазобедрената става под ъгъл около 100 градуса.
Колена: колянната става е под ъгъл 110 градуса.
Подбедрица (от глезена нагоре): малко по-къса от бедрото, силна, с добре развита мускулатура.
Задна колянна извивка: структурата пищял - свирка е къса, силна, осигуряваща двигателна сила на задните крайници, силен прасец, прасецно-пищялната артикулация образува ъгъл от 140 градуса, свирката е яка и здрава, почти цилиндрична, под ъгъл от 90 градуса спрямо хоризонталата. Ако има пети пръст, трябва да бъде отстранен.
Задни лапи: подобни на предните, малко по-тесни и малко по-дълги, иначе притежават същите характеристики.

Движение
Пъргаво, подвижно, твърдо и уверено, в момент, когато вниманието на кучето е привлечено от нещо, рефлексите му стават по-бързи и енергични, типична черта на тази порода. Походката е спокойна, бавна и отмерена. В тръс ходи бързо, с изтласкване напред. В кариер демонстрира цялата си енергия и сила, която притежава. След себе си оставя малки паралелни следи. Движението едновременно на предния и заден крак (раван) не се приема, счита се за сериозен дефект.

Кожа: хомогенна, малко дебела и плътна, но мека и еластична, прилепнала към тялото посредством подкожна тъкан, която е полуотпусната, като по този начин осигурява лесното й приплъзване, без видими грапавини и гънки, с изключение на участъка около шията, където клетъчната тъкан е по-отпусната. С възможно минимална пигментация, която обаче се увеличава с годините, като трябва да се има предвид, че кожа с обилна пигментация е недостатък, предпочитат се екземпляри с оцветени в черно клепачи.
Козина, цвят
Равномерна, еднородна, гладка и приятна на пипане, с дължина от 1,5 до 2 см. Нейната плътност и дебелина варират в зависимост от климатичните условия, при които живеят екземплярите, например: по-рядка и фина при тропически климат (наблюдава се дори известна прозрачност, оголеност, при която пигментацията е изразена ярко); и по-плътна и по-гъста в студените райони, има случаи дори на поникване на допълнителна козина.

Окраска: напълно бяла, приема се за нормално едно черно или оцветено в тъмен цвят петно около очите, което не бива да заема повече от 10% от площта на главата. При два екземпляра, представители на тази порода, съдията би следвало винаги да предпочете този, който е с напълно бяла окраска, без петна.
Размери: височина в холката - мъжки - 62-68, женски 60-65 см.
Недостатъци
Всяко несъответствие с гореизложените критерии се приема като недостатък и се счита за отклонение на стандарта.

Сериозни недостатъци
- недоразвита костна система
- много пигментни петна по лицето
- увиснали устни
- малки и слаби зъби; наличие на кариес, неправилна захапка
- прекалено светли очи. Ентропия или ектропия
- бъчвообразен гръден кош
- плоски рамене
- прекалено дълга свирка или пищял
- нетипична походка
- прекалена кожна пигментация при младите екземпляри
- появата на малки цветни петна по козината
- психически неустойчиви, неспокойни, нервни, раздразнителни екземпляри
Дисквалифициращи недостатъци, екземплярите не могат да бъдат включени в развъдна дейност
- прогнатия на горната и долната челюст
- различен цвят на очите или небесносини очи
- глухота
- дълга козина
- петна по тялото
- ръст по-нисък от 60 см и по-високи от 68 см
- агресивност
- носна гъба без пигментация
Мъжките трябва да имат два добре оформени тестиса, разположени в скротума.

 

dogobg.com

Абонамент за бюлетин