Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Досега няма осъден и един бракониер - интервю с Иван ПЕТКОВ, шеф на СЛРБ

Досега няма осъден и един бракониер - интервю с Иван ПЕТКОВ, шеф на СЛРБ

admin Публикувана от admin | 28.07.2009
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Иван Петков

Иван ПЕТКОВ, шеф на Съюза на ловците и рибарите в България (СЛРБ), пред Румяна Пенкова

- Г-н Петков, от 9 юли вие сте новият “генерал” на армия с над 120 000 пушки и вече ви завиждат. Преврат ли направиха 260-те делегати?

- Не мисля, че преврат е точната дума. Но и от съюзните членове, и от широка част от обществото изборът се очакваше с изострено внимание. В духа на най-добрата традиция успяхме да запазим приемственост и от 23-ма души управителен съвет 15 са от досегашния състав. Така че преврат няма.

- Но имаше скандал и опит за измама?

- По моя преценка комисията по избора се обърка, защото не очакваше спънки в прокарване на замисъла (за трети мандат на доц. Христо Михайлов - б. р.). Смешно е, но броенето на гласовете продължи три-четири часа. Делегатите усетиха, че става нещо нередно, създаде се напрежение... Оказа се, че в една от секциите е допусната “грешка” и са укрити към 18 бюлетини. Очевидно имаше опит да се повлияе върху изборните резултати. За мен тези неща са много чужди и смятам, че не е нормално в една обществена организация един-двама, меко казано, несъзнателни да се опитат да манипулират избирателния вот. Но очевидно това, което става с изборите в България, е заразно.

- Далаверата не бе ли предопределена от промяна в устава и отпадане на мандатността?

- Общото събрание промени устава в унисон с изискванията на последните поправки в ловния закон през февруари т.г. Накрая председателят на ловно-рибарското дружество в Пазарджик предложи точка еди-коя си от устава да отпадне, но не прочете текста. Хората изобщо не разбраха за какво говори и гласуваха “за”, само 10 бяхме против. Чак като свърши събранието, стана ясно, че пада мандатността. Много обидна ситуация - да пробуташ така нещо, което е в полза на един човек, но засяга 120 000, е безотговорно.

- Какво е днес СЛРБ?

- 150 сдружения с около 3000 дружини, които стопанисват към 85% от ловната територия у нас. Ние сме една от най-големите обществени организации с над 121 000 ловци и повече от 20 000 риболовци. Имаме две развъдни стопанства - “Еледжик” и “Студен кладенец”, където е най-силната популация от елен лопатар. Стопанствата се самоиздържат, в тях се ловува само организирано - със заплащане. С риболова е по-сложно - имаше и протестни действия срещу бездействието на министъра на земеделието и на агенцията по рибарство, които от 9 месеца протакат решението си да ни възложат управлението на рибните ресурси в няколко десетки язовира за любителски риболов. Те нарушават закона. Ако получим язовирите, нашите развъдни стопанства “Тошков чарк”, “Нишава”, “Дъбене”, “Самоков”, “Топля” са готови да зарибяват.

- Имате ли пари?

- Досега по бюджетите на сдруженията се събираха около 6 млн. лв., половината от членски внос, останалите - от услуги. Но само с членски внос дивеч не може да се стопанисва, затова въведохме 50 лв. годишна вноска за всеки ловец. От тях държавата прибира 15 лв., останалите остават в сдруженията. Само от вноската ще се съберат за годината към 4-5 млн. лв.

- А членският внос?

- Той е средно 25-30 лв., всяко сдружение си го определя. Билетът струва 15 лв., но тези пари прибира ДАГ. От 2-3 г. ловците правят още една вноска - за ползване на дивеча, част от нея също остава в сдруженията и се използва за разселване.

- България бе ловен рай - с трофеи, медали, световни рекорди. Сега как е?

- От 2002 г., особено в последните 2 г., дивечовъдните запаси се стабилизират. Страната е много добра ловна дестинация - и като даденост, и като разнообразие на дивеча, който е уникален. Въпросът е какви услуги предлагаме.

- Какво ще правите с бракониерството?

- Много труден въпрос. Аз не съм оптимист, че ще бъде ликвидирано. Имам надежда, че ще обединим усилията си с ДАГ за по-всеобхватен контрол, в който обаче да се включат всички - държавата, нашата организация, МВР, прокуратурата. Защото в наши дружини има изключени бракониери. Но осъдени няма. Ще ви кажа един куриоз във Видин - бяха хванали един, но пред съда той “доказа”, че си е купил питомни зайци и си ги е гръмнал. В Павликени хванаха човек с разфасовани елени, но нищо не се случи, защото пред съдиите заяви, че ги е намерил случайно. Илюзия е, че ще има реална охрана, ако държавата не изгради достатъчно силна и оборудвана ловна стража. Абсурд е един надзирател да опази 200 до 400 хил. дка.

- Защо поправките в Закона за лова предизвикаха бурна реакция?

- Промениха се редица принципни моменти, които не бяха разбрани добре от всички. Смятам, че сега по-добре са регламентирани обществените отношения в управлението на ловното стопанство - казано е ясно с какво се занимава държавата, с какво - бизнесът, и с какво - ние. В стария закон бяха дадени големи пълномощия на дружините, които обаче не са правен субект, а стопанисваха ловно-стопанските райони и си правеха каквото поискат. Сега отговорността по стопанисването на дивеча вече се носи от сдруженията. Правилно бе преценено, че трябва да се отреди отново районът на действие на всяко ловно-рибарско сдружение, и тази работа ни бе дадена на нас.

- Това добре ли е?

- Времето ще покаже. Но смятам, че не е най-доброто. А и информацията, върху която трябва да се разпредели територията, е в ДАГ. Има проблеми и с площта на ловно-стопанските райони, която е фиксирана на 22 000 ха. По сформиране на сдруженията също има разминаване - преди две дружини правеха сдружение, от което не всички бяха доволни. Сега се сдружават физически лица с придобито право на лов.Тези, които не отговарят на закона, трябва да се влеят или слеят с онези, които отговарят. Вярно е, че има междуличностни отношения, и то на много места. Но вече се успокояват, в момента имаме само няколко проблемни сдружения: Нови пазар и Никола Козлево, Бургас и Малко Търново (заради спорни райони на община Царево, където е царството на бекасите). И Съединение, Пловдивско, където изобщо не искат ние да им определяме територията. Това са проблемните сдружения и както върви, е напълно възможно на 8 август да не могат да открият лова.

- Смятате ли, че 41-вото народно събрание ще промени отново закона?

- Възможно е. Но като председател много държа и ще работя за единението на организацията. Защото по същество ние сме национална организация на юридически лица - на практика сме федерация от сдружения, които са напълно самостоятелни и организационно, и финансово, и в управлението. Ние нямаме намеса. Това, което искаме от 20 години и от всички управляващи, е национална стратегия за дългосрочно развитие на ловното стопанство, която да обедини усилията на всички. И върху нея да се правят промени в законодателството, а не както досега - на парче и без яснота за последиците.

Източник: trud.bg

Абонамент за бюлетин