Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дивечовъдни станции » Държавно ловно стопанство МАЗАЛАТ (видео+снимки)

Държавно ловно стопанство МАЗАЛАТ (видео+снимки)

vater Публикувана от vater | 19.07.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Държавно Ловно Стопанство МАЗАЛАТ

„ТП ДЛС - Мазалат” носи името на старопланинския връх Мазалат. В границите му попадат южните склонове на Троянско-Калоферският и Шипченският дял на Средна Стара Планина, както и северните склонове на Сърнена /Източна/ Средна гора. Намира се до прочутата българска Розова долина на гр.Казанлък. По форма територията на стопанството наподобява неправилен многоъгълник с максимална дължина от север на юг 34,0 км, и от запад на изток 27,7 км. Намира се на 220 км от аерогара София и на 200 км от летище Бургас. Релефът е типично планински, като надморската височина варира от 1524 м при най-високата точка – връх Исполин, до 150 м в най-ниската точка в района на фазанарията до с.Трънково. Общата площ на стопанството възлиза на 29 884,4 ха.В горскоадминистративно отношение ДЛС „Мазалат” се намира в обхвата на дейност на Югоизточно държавно предприятие гр.Сливен. На запад граничи с ДГС Карлово, на север с НП Централен балкан, на североизток с ДЛС Росица и ДГС Габрово, на изток с ДГС Казанлък, и на юг с ДГС Чирпан и ДЛС Чекерица.
Извън тези граници се намира стопанисваната в горскостопанско и ловностопанско отношение от ТП ДЛС „Мазалат” фазанария, разположена в границите на ДГС Стара Загора.Предмет на дейност на ДЛС „Мазалат” са: запазване и обогатяване на видовото разнообразие на дивеча, изграждане на ловно-стопански съоръжения и провеждане на биотехнически мероприятия, възпроизводство, разселване, опазване и охрана на дивеча, аклиматизация и реаклиматизация на дивеча, подобряване на екстериорните и трофейните качества на дивеча, ползване на дивеча и дивечовите продукти, провеждане на организиран ловен туризъм, ползване на горите от държавните горски територии за съхраняване качествата и биотипите и подобряване на местообитанията, възпроизводство на горите в горски територии, ползване от горите и земите от горски територии, опазване на горите и земите в горски територии, проектиране и строителство в горски територии, управление на горите от държавните горски територии, охрана на горите и земите от горските територии и на горите, създадени върху поземлени територии, други дейности, свързани с основния предмет на дейност.В ДЛС„Мазалат” може да се ловува на благороден елен, дива свиня, сърна, мечки и вълци.Дребнодивечовите площи предоставят възможност за лов на зайци, фазани, яребици и прелетен дивеч.Стопанството притежава и ферма за развъждане на колхидски фазан, яребици и диви североамерикански пуйки.

Ловното стопанство предлага на своите гости 2 ловни бази. Луксозният ловен дом „Трънково” разполага с 2 апартамента и 4 двойни стаи с общо 14 места.Домът е на 25 км от град Стара Загора и до него води асфалтов път.Ловен дом „Лешница” e разположен в планината до едноименната река, има възможност да приюти шестима ловци.Освен ловни преживявания от стопанството предлагат на своите гости още и риболов на балканска пъстърва, фотолов, конен и познавателен туризъм, както и лечебни процедури в известния Балнеоложки център в град Павел баня. СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ

Контакти:
с. Горно Сахране, п.к 6151, ул. „Опълченска” № 1 А
Община Павел баня, Област Стара Загора
Телефон: +359 4357 2235; +359 4357 2252;
Факс: +359 4357 2242
e-mail: dlsmazalat@uidp-sliven.com , Сайт: ddsmazalat.hit.bg

На 17 и 18 юли 2013г. аз и Любомир Петков (LNP) посетихме ДЛС МАЗАЛАТ. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно от Добромир Недков - зам. директор по лова и ловните водачи Георги Кирилов, Стефан Гурделов и Николай Мазнев. Повод за нашето посещение бе обичаният от нас лов на сръндак. Любо бе решил да търси трофеен сръндак, а аз се надявах да направя хубави видео кадри на диви животни. Все пак си имах едно наум, ако срещна сръндак за селекция да се задействам с новата ми STEYR-MANNLICHER PRO HUNTER.

Във видеото ще имате удоволствието да гледате сърни, кошути, мечки, елени, сръндак, заек и др. Приятно гледане:

Абонамент за бюлетин