Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Двама ловци починаха от „зомби“ болест по елените

Двама ловци починаха от „зомби“ болест по елените

vater Публикувана от vater | 15.05.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Двама ловци починаха от „зомби“ болест по елените

Двама ловци от САЩ, които са яли месо от елени, страдащи от хронично изтощение (CWD) – известно още като „зомби“ болест на елените – развиха подобни неврологични състояния и починаха, което поражда опасения, че вирусът може да се предава от животни на хора.

Хроничното изтощение е невродегенеративно инфекциозно заболяване , което не се причинява от бактерии или вируси, а от неправилно нагънати протеини, известни като приони.

Болестта заразява мозъка и нервната система на гостоприемника

и обикновено причинява промени в поведението, прекомерно слюноотделяне и смърт , според Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк. Фатално е и няма лечение или ваксини. Учените смятат, че болестта се предава чрез телесни течности като кръв или слюнка, или чрез директен контакт, или чрез замърсяване в околната среда.

Миналият декември експертите потвърдиха първия случай на болестта в националния парк Йелоустоун, след като труп на елен, открит в парка, даде положителен резултат за силно заразната и смъртоносна болест. Оттогава са докладвани случаи на елени и лосове в 33 американски щата, както и в Канада, Норвегия и Южна Корея , според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Според учени от Тексаския университет 72-годишен мъж, който е консумирал месо от заразен елен, е изпитал внезапно объркване и агресия. 77-годишен негов приятел, който също е ял замърсено месо от същата популация на елени, почина от болестта на Кройцфелд-Якоб , известна още като подостра спонгиформна енцефалопатия.

Изследователите обаче не уточняват в статията си, публикувана в научното списание Neurology , къде са живели и ловували двамата мъже, нито дали наистина са починали от въпросната болест.

„Въпреки че причинно-следствената връзка остава недоказана, тези инциденти подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания на потенциалните рискове от консумация на замърсено еленско месо и последиците за общественото здраве“, пишат изследователите.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин