Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » МЗХГ и ИАГ » Единствен в Европа “CIC център за опазване здравето на дивеча” се откри в Правец

Единствен в Европа “CIC център за опазване здравето на дивеча” се откри в Правец

vater Публикувана от vater | 18.12.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Единствен в Европа “CIC център за опазване здравето на дивеча” се откри в Правец

Ловци от цял свят ще се обучават на най-новите тънкости и тенденции в България. Това ще става в открия в понеделник край център за опазване здравето на дивеча.

Той е вторият в света и единствен в в Европа. Другият работещ център е в Канада.

Сдружението в България “CIC център за опазване здравето на дивеча” е създадено със средства от Европейската комисия и частни лица. Освен с обучението на ловци то ще се помага и за и за борбата срещу заболяванията по дивеча, като обедини експерти и организации.

Организациите, учредителки на сдружението, са Международният съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), Генералната асамблея на Федерацията на европейските ловни асоциации и Световната организация за здравето на животните със седалище в Париж.

Партньори от българска страна са Изпълнителна агенция по горите и Българска агенция по безопасност на храните, като техните изпълнителни директори Григор Гогов и Дамян Илиев.Дейността на сдружението стартира с обучение за надзор на болестите по дивеча. Предстоят още обучения за ловци, ветеринарни лекари, лесовъди и т.н. Те ще се провеждат веднъж на две години, а темата ще се избира спрямо актуалните въпроси през последните месеци.

Според инж. Григов Гогов специалистите ще работят и за превенция. Сред задачите им ще ограничаването на африканската чума по свинете, която се очаква да стигне до България в скоро време.

Бернар Лозе, почетен президент на Международния съвет по лова и опазването на дивеча (CIC), заяви, че и други държави също са заявили желание да приемат инициативата.

“Идеята за създаване на сдружението бе на България. Тя се зароди преди около седем години, бе добре приета от премиера Бойко Борисов. Други страни попитаха защо не сме избрали тях. Защото не обичаме да крадем идеи и да ги даваме на други”, каза Лозе.Той заяви, че през последните години си сътрудничи активно с българската страна. И благодари на бизнесмена Валентин Златев. Самият Златев е член на CIC и е предоставил имот, на който да бъде централата на съвета “Без неговата щедрост и подкрепа, нямаше да имаме резултат”, каза Лозе.

Бернар Лозе и инж. Григор Гогов:На 18 и 19 декември 2017 г. в Правец се провежда Обучителен семинар за наблюдение на болестите по дивите животни - ролята на ловците с лектори от OiE, CIC, FACE, EК и национални ловци асоциации.

Ловен портал БГ ЛОВ заснема и ще излъчи видео репортажи на лекциите в полза на знанията на българските ловци.

БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин