Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Елен лопатар

Елен лопатар

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

елен лопатар

Нарича се и само лопатар. Той е по-дребен от благородния елен, като дължината на тялото му достига до 180 см. За рогачите и 156 см за кошутите. Лопатарите имат дълга опашка, отгоре черна, а отдолу бяла, поа която лесно се познават приплодите му. Мъжките са с рога, които са лопатовидно разширени с множество шипове на задния кант на лопатата. Женските са без рога. Окраската им е червено кафява през лятото и тъмно кафява през зимата.


Днес лопатарът е аклиматизиран в почти цял свят. У нас е внесен през 1904 г.

Еленът лопатар сватбува месец по-късно от благородния елен - през октомври, по често на обширни, открити територии или във възрастна гора. Спокойствието и сигурността са главните условия при избора на тези места. През този период рогатите губят 20 22 % от теглото си.

Лопатарът е най-непретенциозен към местообитанието си еленов вид. Той се приспособява и към най-нископродуктивните местообитания и сухи и бедни почви, с малко убежища и почти без горски площи. Това е видът, който нанася най-малко вреди на дървесните видове и храсти.

Вълкът, чакалът и скитащите кучета са естествен неприятел на лопатара и те значително регулират запасите му. Лопатарът е ценен ресурсен вид. В сравнение с другите представители от семейството дава много дивечово месо от единица площ. Притежава красив ловен трофей. Най-силният трофей добит у нас е 208,59 точки (Воден - Разград).
Еленът лопатар е ловен вид. Ловуването на мъжки и прилподни е разрешено от 1 септември до 31 януари, а на женските от 1 октомври до 31 декември. Cat Casino

Следи: Стъпката му се разпознава от тази на благородния елен по възглавничката, която при лопатара заема почти полочивата от дължината на стъпката. При рогачите дължината достига до 8 см, а при кошутите до 5,5 см. Крачката е по малка от тази на благородния елен - 40 - 50 см. При рогачите и 30- 40 см. При кошутите. , с отклонение съответно 10-15 см. и 5-10 см.

Абонамент за бюлетин