Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловни породи кучета » ФОКСТЕРИЕР - ГЛАДКОКОСМЕСТ

ФОКСТЕРИЕР - ГЛАДКОКОСМЕСТ

admin Публикувана от admin | 30.11.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ФОКСТЕРИЕР - ГЛАДКОКОСМЕСТ

СТАНДАРТ НА ПОРОДА

ФОКСТЕРИЕР
(ГЛАДКОКОСМЕСТ)

SMOOTH FOXTERRIER

FCI Стандарт №12

Класификация FCI: Група 3 - Териери

произход: Англия

История:

Гладкокосместият вид логично произлиза от кръстоската на Стария Английски териер, гладкокосместите Черен и Жълто-кафяв териери от Англия, Бултериерите, сивите хрътки и дребна порода ловджийски кучета � зайчари.
Използвани са предимно от ловците за локализиране на лисиците, като насочват прецизно ловеца чрез лаене към точното местонахождение на лисицата.
Било е възможно да бъдат открити в средата на 19 век, когато и двата вида � гладкокосмест и негладкокосместия са били с един и същ произход и са се класифицирали като една порода.

Снимка: Франсис Редмонд � откривател на породата с един от първите гладкокосмести фокстериери.

По-късно: Фанатиците -любители на двата вида от породата, харесали повече гладкокосместия, развили този вид и създали гладкокосместия териер, който днес познаваме. Породата със Стандарт за това куче е вписана през 1876г. от офицерите на Фокстериер Клуб , но там съществуват няколко различия от днешния Стандарт. Днес, теглото за тази порода кучетата е по-ясно установено, а отрязването на опашката, макар и общоприето, е опционално (по желание).

Основни черти:

Активен и жизнен, силен и изключително пъргав на малки разстояния, никога груб или недодялан. Нито дългокрак , нито с много къси крака, установен като най-добрия ловец - преследвач, покриващ големи земни терени.

Характеристики:

Пъргав, с бързи движения, остро, прецизно изражение, стъпващ на пръсти когато е в очакване.

Темперамент:

Приятелски, общителни и смели.
По природа Гладкокосместия фокстериер е любвеобвилно, предано и привързано куче с много отличителни качества.
Те са много добри родители и са доста загрижени, когато чувстват че член от семейството им е в беда или е застрашен от нещо. Чувстват се добре като родители и отглеждат идеално потомството си. От ранна възраст биха могли да съжителстват успешно с други домашни животни.
Заклетите градинари ще открият , че това куче прикопава растенията в градината бо-бързо и с по-голямо желание от тях, тъй като копаеенето е сред любимите игри и занимания на тази порода, но както при повечето породи ,с повече индивидуални тренировки това не би било проблем. Ако кучето не е приобщавано правилно, е възможно да създава проблем в присъствието на други кучета.


Интелигентност и трениране:

Гладкокосместият териер е интелегинтен, но може да бъде малко по-упорит и инат, като повечето териери. Тренирането е относително лесно, но собствениците трябва да бъдат твърди и настоятелни. Обичат да лаят и да копаят, ето защо трябва да се обучат да прекратяват тези си действия при команда.
Доста доминират над другите кучета, затова като малки трябва да бъдат приобщавани. Не е лесно тренирането и дресирането им в покорство.

Глава и череп:

Плосък, тесен череп, главата е удължена с клиновидна форма, постепенно се разширява на нивото на очите. Стопът не е добре изразен (плавен), развити горна и долна челюст, силни и добре замускулени скули, по-крехки само в областта под очите. Муцуната е издължена и заострена. https://escortstars.ch

Очи:

Тъмни, малки и доста дълбоки, възможно по-близки и с кръгла форма. Чисто и интелигентно изражение.

Уши:

Малки, V-образни, малко над основата прегънати напред, без да се спускат около главата. Кожа с умерена плътност.

Уста:

Силни челюсти с перфектна, правилна захапка; горните зъби леко припокриват долните и придават квадратна форма на ъглите.

Шия:

Изправена и добре замускулена, сравнително дълга и леко разширена към раменете

Предница:

Рамене широки и отсечени, добре извити, с чудесни върхове, ясно и изразено скосени в най-високата част на гърба (между плешките). Предните крака трябва да бъдат прави, погледнати от всеки ъгъл, с малък или почти незабележим глезен . С много здрави кости по цялата дължина.

Тяло:

Дълбок гръден кош, не много широк. Къс и изправен гръб , силен, без хлабина.
Силен кръст, с леко изразени дъги. Предни ребра умерено изпъкнали, задни ребра � дълбоки.

Задница:

Силна и добре замускулена, дълги и силни бедра, с добре спуснати стави в долната част, добро завъртане на колянна става.


Крака (задни):

Малки, обли и компактни, долна част на ходилото � твърда и жилава, пръстите са леко извити, но неподвити нито навътре, нито навън.

Опашка:

Обикновено предварително подрязана.
Подрязана опашка: Носи я високо изправено, вдигната нагоре, нито извита към гърба, нито накъдрена. Много добра здравина.
Неподрязана опашка: Носи я високо изправена, вдигната нагоре, не се извива към гърба. По възможност изправена. Опашка с умерена дължина, за да осигурява баланс на кучето.

Ход/ придвижване:

Предните и здните крака се движат право напред и паралелно. Лактите се движат перпендикулярно на тялото и свободно в страни, колянните стави не се повиват нито навътре нито навън, а долните части на задните крайници никога не са близко. Доброто придвижване идва от добрата подвижност на задницата.

Козина:

Права, плоска, гладка, твърда, гъста и обилна. По корема и под бедрата не е оголено.

Цвят:

Доминиращ цвят - белия, изцяло бял, бяло с жълто-кафяво, черни и жълто-кафяви или само черни ивици или петна.
Сиви, червени или червеникаво-кафеви ивици са крайно нежелателни.

Големина/ размери:

Кучета: 7.5 - 8 кг.; женски : 7 � 7.5 кг

Дефекти/ недостатъци:

Всички отклонения от гореизложените параграфи трябва да бъдат разглеждани като недостатъци (дефекти), като трябва да се отчита точната пропорция и степента на отклонение, както и да се взима предвид и фактора, който повлиява пряко върху здравето и благоденствието на кучето.

Очаквана продължителност на живота:

Около 13-14 години.

Бележка:

Мъжките кучета имат видимо два тестиса, напълно спуснати в скротума.

превод и печат : В. Илиев

Абонамент за бюлетин