Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Любопитно » Глиган нападна четирима в Берлин

Глиган нападна четирима в Берлин

vater Публикувана от vater | 31.10.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Глиган нападна на четирима в Берлин

Четирима получиха здрава захапка от... глиган. 120-килограмовото животно атакува централния жилищен квартал на Берлин Шарлотенбург. Ранените са офицер и трима минувачи, съобщи Bild.de.

74-годишният пенсионер Клаус М. е разхождал кучето си, когато глиганът го пресрещнал - захапал му ръката, крака и гърба. Друга жена на същата възраст се опитала да отклони вниманието на едрия екземпляр, но и тя пострадала. Приближила се 24-годишна минувачка, искала да помогне. Но и тя е ухапана в ръката и крака. За по сигурно се скрила в колата си.

В този момент пристигнала полицейска кола. Шефът на полицията се втурнал към свинята с майсторски скокове. 8 пъти стрелял със служебното си оръжие, за да убие глигана. Накрая животното умира, а ранените били пратени в болница.

Глиганът бе ранен в задните си части, замъкнал се в храстите, защото хората го обезпокоиха, обясни Жанете Кьопсел (44) от градското лесничейство, и там е издъхнал.

"Когато са в нормално здравословно състояние, тези животни не нападат хора", заяви експертът по дивеч Дерк Елерт, цитиран от DPA. Глиганът е ранен и страхлив. Вероятно е бил возен в кола. След като е чул да лае куче, той се е паникьосал и минал през четиримата минувачи. Нападението е необичайно, но не е чудно, че е глиганът е бил в близост до хората. "Дивите животни са част от големия град", обяснява Елерт.

Популацията на глигани в Берлин е между 2000 и 4000 на брой. Това е малко количество. Но повечето от животните не могат да преживеят студената зима. Няма точно число колко на брой са дивите животни в Берлин. Те живеят около тревни и блатни места. Едно е ясно: пет пъти повече са лисиците по улиците на Берлин, отколкото в горите на града. Няма чума по животните, казва Марк Франуш от Държавното лесничейство. "Не е нищо ново това, че диви животни живеят в центъра на града. Дори косът е срамежлива птичка".

За средата на Берлин отговарят освен глиганите и лисиците, така и миещи мечки, еноти, язовци. В града те намират повече храна, за да оцеляват и много добре се адаптират към градската среда. "Кой знае в бъдеще какви животни ще дойдат в Берлин", чуди се Франуш. Лос бе убит например на магистрала близо до Берлин през септември. "Ние не можем да опитомим дивеча, но трябва да свикнем с него, препоръча Марк Франуш, и да знаем, че той не се държи по начина, по който искаме."

24chasa.bg

Абонамент за бюлетин