Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Глухар

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Глухар

Има добре изразен полов диморфизъм. Дължината на тялото е до 95 см, а теглото до 4,3 кг при мъжките. Размахът на крилете достига 85 - 125 см. Клюнът е със силно закривен връх при по-възрастните. Опашката е дълга, закръглена. Гърдите са ръждиви, а коремът е почти едноцветен. Глухарът е най-едрата кокошоподобна птица у нас. Излитам често, най-често поединично. Лети бързо, ниско и шумно между дърветата или над тях.

Глухарът е разпространен у нас в Родопите, Рила, Пирин от 1200 до 2000 м надморска височина. Единични находища има в Западна Стара планина и Витоша.

Храната на глухара се променя в зависимост от сезона. През зимата се храни с иглиците и пъпките на белия бор. След топенето на снеговете търси храната си по земята. През пролетта и лятoто в храната му влизат плодове, малини, къпини, хвощове, различни растения, треви и храсти. При възрастните птици храната е основно растителна. За новоизлюпените малки е важна насекомната храна.

Брачният период на глухара започва в края на март-април и продължава до края на май. Той е полигамна птица - един мъжки опложда няколко женски. Глухарът сватбува на определени места, наречени токовища. Понякога между мъжките се води ожесточени борби. Оплождането на женската става на земята.

Гнездата се намират най-често на 400-500 м от токовищата, до дънера на старо дърво, във висока трева или в сечища. Гнездото представлява плитка тръпчинка, постлана със сухи тревни стъбла. Периодът на снасяна не яйцата е от 20 април до 10 май, а мътенето продължава до началото на юни - общо 26 дни. Мъжките на участват в отглеждането на малките. След излюпването си малките са покрити с пух и след няколко часа са способни да следват женската. След 2-3 седмици могат долетят. Полова зрялост настъпва преди първата година. Най-високата възраст, която е установена досега в природата, е 13 годишни, но при изкуствени условия може да достигне до 18 години.

Неприятели на глухара са златката, бялката и дивата котка. Рядко дивата свиня и лисицата унищожават гнездата и яйцата.

Глухарът е вписан в червената книга на България като застрашен вид. Той е ловен обект с ограничен режим на ловуване. Срок на ловуване: 15 април - 15 май. Разрешени за лов са единствено мъжките глухари.

Абонамент за бюлетин