Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Горите в Родопите са с най-голям запас от глухари в страната (снимки+видео)

Горите в Родопите са с най-голям запас от глухари в страната (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 27.04.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Горите в Родопите са с най-голям запас от глухари в страната

Държавните ловни и горски стопанства на територията на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян се грижат за доброто състояние на популацията и местообитанията на един от най-застрашените видове птици-глухар.

Горите в Родопите, в това число териториите на ловните стопанства на ЮЦДП-Смолян, са с най-голям запас от глухари в страната. Всички дейности във връзка със стопанисването на горите в близост до токовищата, се съобразяват с брачния период и биологичните изисквания на вида.

Глухарят (Tetrao urogallus) е категоризиран като застрашен вид птица, съгласно Червена книга на Република България. Отнасянето му към тази категория се определя от съществуващия много висок риск от изчезване поради малки популации, изолацията и бързо намаляване на числеността и площта на разпространение. Глухарите се срещат само в най-старите иглолистни гори и могат да бъдат използвани като индикатор, че гората е запазена в естествения си вид.

Мозаечната структура на старите иглолистни гори, с големи отстояния между възрастните дървета, дава възможност за по-лесен полет и движение в гората, а малките поляни с боровинки - за изхранване на малките през лятото. Гнездата пък се скриват в по-младите дървета.

Един от най-впечатляващите аспекти от биологията на глухарите е размножаването. Брачните игри започват още в края на февруари, като се извършват на едни и същи места години наред.

Тези места се наричат токовища. През брачния период глухарите заемат едно или няколко дървета, които ползват всяка нощ и откъдето започват да токуват няколко часа преди изгрев слънце. На едно токовище обикновено се събират по няколко мъжки. Песента им се състои от 3 части (чукане, плюкане и брусене), с обща продължителност от 6 секунди. При тихо време се чува до около 300 м. Женските загнездяват през април – май, в близост до токовищата, като гнездото е разположено на земята, често до повалено дърво или в основата на някой дънер.

Мътилото се състои от 4 до 16 жълтеникави яйца, изпъстрени с кафяви петънца. Като едър и дългоживеещ вид със специфични изисквания към местообитанието, глухарят е приет за индикатор за състоянието на горите и критерий за наличие на високи стойности на биологичното разнообразие.

ЮЦДП-Смолян

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин