Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Инж. Григор Гогов: Не е много лесно да се стане ловец

Инж. Григор Гогов: Не е много лесно да се стане ловец

vater Публикувана от vater | 14.08.2014
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Инж. Григор Гогов: Не е много лесно да се стане ловец

Изпълнителният директор на горите инж. Григор Гогов в интервю за Агенция „Фокус” по повод откриването на ловния сезон на дребен дивеч

Фокус: Инж. Гогов, как протече днешното откриване на ловния сезон?
Инж. Григор Гогов: Вече го открихме, въпреки неблагоприятното време. В местността „Света Троица” на територията на ловно сдружение София – Запад, където започнахме лова, имахме променлив успех. Не беше най-доброто, което може да се случи. Българският ловец много рядко е удовлетворен от лова. По принцип ловците в повечето случаи са максималисти. Когато човек има една страст, се старае да я удовлетвори максимално. Днешният деня е един дългоочакван момент от десетки хиляди български ловци. Предполагам, че по тази причина интересът към днешния ден е много голям. Днес се откри сезонът на лов на прелетен дребен дивеч, а след около месец някои други видове, започва ловът на благороден елен от 1-ви септември. Това също е един интересен лов, който е свързан със сватбения период на благородния елен. Много български ловци чакат с нетърпение този момент и аз бих искал от мое име и от името на министър Васил Грудев и Министерството на земеделието и храните да поздравя всички български ловци и да им пожелая най-напред здраве и много слука през предстоящия ловен сезон.

Фокус: Колко ловци се събраха днес на откриването на ловния сезон?
Инж. Григор Гогов: Групата ни беше от около десетина ловци, но и районът, в който ловувахме не беше чак толкова голям и не позволяваше присъствието на повече ловци. Мисля, че всички се прибраха с усмивка от лова. Така че колкото и неуспешен да е ловът, ловците са доволни от неприкосновението с природата, от общуването по между си и от началото на ловния сезон. При ловците всички са равни и когато са на лов няма разлика между тях.

Фокус: Всеки ли може да стане ловец и какви са критериите това да се случи?
Инж. Григор Гогов: Може, разбира се. Трябва да кандидатства на общо основание, веднъж в годината се провеждат курсове за подготовка на ловците. Също така трябва да е издържан необходимият изпит, за да се добие право на лов. Тази година кандидатите бяха около 6000, а от тях успешно са преминали около 3700. Не всички, които кандидатстват издържат, защото това е един сериозен изпит, който е на няколко етапа – теоретичен и практически. Не е много лесно да се стане ловец.

Фокус: Какви са конкретно уменията, които трябва да притежава един ловец?
Инж. Григор Гогов: Първо човек трябва да има афинитет към лова, любов към природата, трябва да може да борави с оръжие, да познава биологията и физиологията на различните диви животни, да се съобразява с някои периоди от тяхното развитие, периода на размножаване и отглеждане на малките. Също така да се съобразява с климатичните условия. Когато вследствие на тежки климатични условия животните са притиснати, да не им се оказва допълнителен натиск от ловуване.

Фокус: Скъпо ли е да станеш ловец?
Инж. Григор Гогов: Не мога да кажа точно колко е скъпо, защото едва ли някой, който е решил да става ловец е правил някакво счетоводство какво дава и какво ще получи. Но разбира се, има някои такси, които не могат да се прескочат. Те са задължителни, тъй като дивечът в България е държавна собственост и държавата трябва да получи своето за собствеността си – това са таксите за ловен билет, за стопанисване на дивеча, за ползване на дивеч. Някои от тях са фиксирани, други са процент от получените приходи, както е случая с ползването – там е процент от получените приходи.

Фокус: Благодаря ви много, това бяха моите въпроси. Вие, ако се сещате нещо, което не съм ви попитала, може да го добавите.
Инж. Григор Гогов: Бих искал чрез вашата медия да се обърна към българските ловци. Да приключим сезона без произшествия – това е моят апел. Нека бъдем най-напред внимателни, тъй като боравим с опасни оръжия. Пушката не е несериозно и затова трябва всеки да внимава. Да не се отива непременно на принципа непременно да се убие, а да се прецени възможността и ситуацията, в която се намира. Да не се стреля така безогледно.

Фокус: От днешния ден имаше ли някакви инциденти?
Инж. Григор Гогов: Надявам се да няма. При нас специално нямаше, но все още нямам информация за цялата страна.

Люба АЛЕКСИЕВА
focus-news.net

Абонамент за бюлетин