Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Боеприпаси » Испанските ловни патрони Rio идват с 126 годишна традиция!

Испанските ловни патрони Rio идват с 126 годишна традиция!

vater Публикувана от vater | 15.02.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Испанските ловни патрони Rio идват с 126 годишна традиция!

Мир Богоев

Патроните Rio са сред най-старите в света! Компанията и днес свято тачи вековната си традиция, въпреки че ползва и най-иновативни технологии! Основана е през 1873 г. от … Алфред Нобел.

След откриването на динамита той тръгва из Европа, за да предлага съвместно производство на експлозива. Минната дейност, строежът на пътища и жп линии по онова време дават шанс на Нобел да натрупа несметно богатство от откриването на динамита и бездимния барут!

През 1872 г. Савойският крал Амадео I нарежда в Билбао да се създаде Испанско дружество за  динамит и барут. Алфред Нобел е взимал 90% от печалбата му за първите 5 години, после всичко е  за испанците.

През 1896 г. е открит заводът в Галдакано и е създадено дружеството Union Espanola De Explosivos, S.A или UEE. Нататък испанската марка Rio успя да наложи ловните си патрони в 60 държави!

Сега Rio е в международния концерн Maxam, който управлява 140 компании! Освен ловни патрони Maxam предлага и ракети, зенитни системи, снаряди, военни муниции, взривове и  военна техника...

Другите марки ловни патрони на Maxam са: Cartuchos GB Испания, Melior Португалия, SAGA Испания, а и перлата в короната – 183 годишната Eley Hawk от Великобритания!

Днес цялата продукция на Rio се тества електронно по време на всеки етап от производството и тя вече се продава в 100 страни!

В 60 милионна Испания ловът е могъща страст и традиция, която дели място в сърцата на хората, само с футбола… Ето защо мненията на местните ловци са най-важният „съветник“ на инженерите и химиците, които развиват бързите и надеждни патрони Rio.

На Олимпиадата Токио 2020 г. състезателят по ловна стрелба Алберто Муньос отстреля златен медал!

Алберто Муньос е и три пъти световен шампион и носител на 5 световни купи по ловна стрелба! Той използва патрони Rio Star Team Evo Platinum и отбелязва: „Това са най-комплексните състезателни патрони. Благодарение на уникалните си компоненти те ми дават абсолютна сигурност и увереност, за да постигам най-значимите си резултати на топ световно ниво!“

Днес патроните Rio се произвеждат в много  калибри за ловно гладкоцевно оръжие – 12, 16, 20, 28, и .410. Отделно компанията предлага и отлични муниции за всички спортни дисциплини по ловна стрелба! А между двете основни производства непрестанно има трансфер на компоненти, технологии и иновации...

Патроните Rio продължават да са 100% испански, а след 2015 година... и Щатски, защото тогава бе открит и заводът в Тексас с капацитет 1 000 000 патрона на ден!

В тях не се влагат никакви компоненти от други страни! Този факт във времето на глобалния бизнес е красноречив, защото истинското оръжейно качеството не се постига с евтин внос на компоненти или пък с изнасяне на заводите към Далечния изток... Солидна референция за качеството на Rio е и фактът, че компанията е доставчик на муниции, снаряди и експлозиви за армията и за бойния флот на Испания!

Концернът притежава 5 завода в Испания: за експлозиви; капси, перкусионни смеси и детонатори; за спортни и ловни патрони; за нитрохимикали и за военни муниции.

За ловните и спортните патрони обаче има отделни мощности - за оловни и стоманени сачми, напълно автоматизиран завод за металните елементи - венци, чашки за капси, както и друг за гилзи и контейнери.

Барутите са собсвена разработка - за ловните патрони са 4 вида, а още 6 са за мунициите за скийт, трап и спортинг.

Ловните патрони Rio се произвеждат с дължина на металния венец от 10 мм до 25 мм! Има специални серии за всеки вид лов - от патроните с турбинни куршуми за глигани, през мунициите с едри сачми и сериите за отстрел на водоплаващи птици с нетоксични стоманени сачми, та дори и до по-специалните изпълнения.

Най-продаваната ловна серия е Rio Game Load 30. Месинговият венец е висок 10 мм, а гилзата е 12/70 мм. Сачмите са 30 г в полимерен контейнер с амортисьор, който по-плавно предава енергията на барутните газове върху заряда и така предпазва сачмите от деформиране в цевта. А всеки знае, че запазилите кръглата си форма сачми, дават по-добра групираност в полета си към дивеча. Налични са в номера 11, 10, 9, 8, 7 и 6. Предлагат се и с кръстачка за широко разпръскване на заряда за лов на пъдпъдъци!

Началната скорост е висока - 410 м/сек., при налягане от 740 бара. Този отличен баланс на качества е много важна особеност и за останалите бързи серии на Rio.

Rio Game Load 32 има венец 12 мм и 32 г сачми. Началната скорост е 410 м/сек. Прави се от №11 до №6 и е подходяща за лов на гургулици и гълъби.

Следва Rio Game Load 34 с венец 16 мм и 34 г сачми. Това е отлично решение за гълъби, гургулици и гривяци, в номера: 9, 8, 7, 6 и 5.

Най-тежък заряд има Rio Game Load 36. Патроните са в номера: 11, 10, 9, 8, 7 и 6, което ги прави подходящи за всеки вид прелетен дивеч.

Серията Rio Royal, както подсказва и кралското название, вече е в лукс сегмента на лова! Месинговият венец е цели 25 мм. Първият патрон е Rio Royal 32. За калибър 12/70 мм сачмите са 32 г. Началната скорост е 410 м/сек, с налягане 740 бара. Прави се в номера 8, 7, 6 ,5.

В Rio Royal 34 сачмите са 34 г. Предлага се в номера от 8, 7, 6, 5, 4, 3.

В Rio Royal 36 има 36 г сачми. Номера 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3.

Следва линията Rio Venatum – патрони с оптимизирана групираност на сачмите, чрез нов вид барут и зададена начална скорост! Венецът е 25 мм. За калибър 12/70 има вариант с 30 г сачми в номера 7 и 6. Rio Venatum 34 и Rio Venatum  36 се правят в номера 7, 6, 5, 3 и 0 с налягането 740 бара.

Преди магнум патроните идва и 41 Rio Oro. В калибър 12/70 има патрони с 32 и 34 грама сачми. Венецът е 16 мм, налягането – 740 бара.

От магнумите първа е серията Rio Mini Magnum. Това е патрон в 12/70 мм с венец 25 мм. Сачмите са 40 или 42 г! Началната скорост е 390 м/сек, а налягането – 740 бара. Прави се в номера 11, 10, 9 за лов птици на дистанция.

Rio Magnum има вече 50 г сачми! За 12 калибър гилзата е 76 мм. Началната скорост е 385 м/сек., при налягане 850 бара. Предлага се в номера: 7, 6, 5. Това е патрон за лов на птици на значителни дистанции.

През 2019 г. бяха представени и екологичните патрони за диви патици и гъски Rio Blue Steel със стоманени сачми и иновацията - тапа контейнер от водоразградим биополимер. Компанията е работила цели 3 години, заедно с Министерството на екологията на Испания, за да реши проблема с оставащите в природата пластмасови тапи...

Тогава шефът на Rio Едуардо Баеза, съобщи, че е въпросът е решен: „Новите тапи доказват нашата загриженост за природата! Днес предлагаме ловни патрони с напълно безопасни за природата два елемента –  нетоксични стоманени сачми и контейнери, които вече не замърсяват, а дори подобряват околната среда! Водата от дъжда разгражда новите ни тапи и ги превръща в компост за растенията, в рамките на година... Така милиардите полимерни тапи от лова, вече няма да остават с десетилетия неразградени в почвата!“

Серията е Rio Blue Steel и се прави в  калибър 12/70. Сачмите са 32 г.  а налягането е 740 бара. През 2021 г. в Щатския завод на Rio се появиха и патроните за патици и гъски Game Load Blue Steel, чийто иновативен биоконтейнер се разпада във водата само за 24 часа!

За лова на дива свиня са патроните с ловни куршуми. При бестселъра Rio Royal Star венецът е 25 мм. В калибър 12/70 мм куршумът е 31,5 г. Налягането е 740 бара.

Следва Rio Royal Star Low Recoil. В калибър 12/70 куршумът му е 31,5 г, но дулната му скорост е  ограничена, за да намали и отката...

Третият е Royal MG New. В калибър 12/70 куршумът е с маса 38 грама! Налягането е повишено до 850 бара, за повече стопираща сила и проникване в дивеча.

В Rio произвеждат и патрони със сачми от бисмут. Те са по-скъпи, но бисмутът не е токсичен, а тежи почти като оловото! В САЩ Rio предлага и специални патрони за тамошните диви пуйки, а в Испания – за кеклици, за фазани и яребици...

За феновете на стари ловни пушки е линията Rio Vintage – ловни муниции с картонени гилзи и тапи от кече или корк...

Патроните Rio са доказана световна марка с вековна традиция! Спортните им серии са със специални барути и са доста по-бързи, в сравнение с ловните. Сачмите им са никелирани или помедени, но стават отлично и за лов на бързи птици в полет... Предлагат се в номера: 7, 7,5, 8 и 9.

Абонамент за бюлетин