Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Инж. Георги Младенов – експерт-координатор в Направление “Съюзно организационен живот” в НЛРС-СЛРБ

Инж. Георги Младенов – експерт-координатор в Направление “Съюзно организационен живот” в НЛРС-СЛРБ

vater Публикувана от vater | 06.01.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Инж. Георги Младенов – експерт-координатор в Направление “Съюзно организационен живот” в НЛРС-СЛРБ

В Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” постъпиха редица тревожни сигнали от ловци и ловно-рибарските сдружения в Горна Оряховица, Велико Търново, Елена, Кюстендил, Бургас, Варна, София и др. за  проблем при подновяването на разрешителните за придобиване, съхранение, носене и употреба на ловно огнестрелно оръжия и боеприпаси за тях.
Повсеместно поделенията на МВР – служба КОС, изискват към документите за презаверка на разрешителните за употреба на ловно оръжие, посочени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и дипломи за завършено поне основно образование. Задължително ли е да се изискват дипломи за завършено образование при презаверка на разрешителните за ловни оръжия?

През 2012 г. в съответствие с чл.87, ал.1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия на преобладаващата част от българските ловци предстои да подновят разрешителните си за съхранение, носене и употреба на огнестрелно ловно оръжие и боеприпаси .

Според служителите на служба КОС към МВР изискването за представяне на дипломи е породено от чл. 58, ал.1,т.1 която гласи – “Разрешения за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, разрешения за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издават на лице:
1. което не е навършило 18 години и няма завършено основно образование.”

Важно е да отбележи, че в Закона формулировката на т.1 не може да бъде разглеждана като две отделни части поради наличието на съюза “и”, което налага двете условия да се разглеждат като взаимно  свързани и да се отнасят само за лица, които са под 18 години и без завършено образование.
Това изискване за дипломи за завършено образование създава неразрешим проблем за ловците с голям ловен стаж, които преди десетилетия са завършили образованието си и не пазят или не могат да намерят свидетелствата или дипломите си. Този казус ще засегне повече от 20 000 членове на СЛРБ, които упражняват ловния спорт и са подновявали разрешителните си години наред.

Ръководството на Националното ловно-рибарско сдружение изпрати официално писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което поиска да се дадат указания на служителите на поделенията на МВР - служба КОС, да прекратят повсеместната практика да изискват свидетелства и дипломи за завършено образование при подновяването на разрешителните за съхраняване и употреба на ловни оръжия и боеприпаси за тях.
В писмото се изтъква, че по този начин ще се предотврати нагнетяването на излишно напрежение в ловните редици и ще се облекчи процедурата по подновяване на разрешителните.

НЛРС-СЛРБ

Абонамент за бюлетин