Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Иван Петков: НЛРС-СЛРБ ще отбележи Никулден със зарибяване на водоеми с шаран и пъстърва

Иван Петков: НЛРС-СЛРБ ще отбележи Никулден със зарибяване на водоеми с шаран и пъстърва

vater Публикувана от vater | 09.12.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Интервю с Иван Петков

Иван Петков, председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение (НЛРС) „Съюз на ловците и риболовците в България”, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Петков, как ще отбележите днешния празник, какво планирате?
Иван Петков: Първо, ще ми позволите да направя едно обръщение към всички рибари, да ги поздравя с Никулден, да им пожелая преди всичко здраве и много благополучие през следващите години. Известно е, че ние всяка година на 6 декември почитаме св. Николай Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците, на банкерите, на семейството, на рода. Многобройни са поверията, свързани с този светец. През целия си съзнателен живот той се е отказал от материалните благини и се отдавал на помощ на бедните и на изпадналите в беда хора. Най-популярно е преданието, според което е спасил моряци от потъващ кораб, като запушил с шаран пробойната. Когато е ядосан, светецът причинява бури и урагани. И затова на Никулден всички морски плавателни съдове спират да се движат, за да отдадат почит на своя покровител. На този ден, разбира се, рибарите празнуват с традиционните за българската трапеза рибни ястия, с ритуали за здраве, благоденствие и сполука. Ако рибата е собствен улов, това вече е признание и чест за всеки мъж в семейството и на тази благинка, както се казва, се радват всички членове на семейството. На този ден ние отправяме пожелание към всички наши съюзни членове, риболовци, към всички рибари в страната за добро здраве и за успешен улов през следващата година. Затова на всички честитя празника.
Ние посрещаме празника не с пиршества, а разбира се, в нашия традиционен стил - ще зарибим с около един тон шаран няколко водоема, които са наети от нашите Ловно-рибарски сдружения. А през следващата седмица около 50 000 рибки, 10-грамови, наречена пъстърва-балканка ще бъдат пуснати в нашите високопланински реки. Мисля, че по този начин ще отбележим по един достоен начин празника, като дадем нещо повече за българската природа и ще дадем възможност през следващите години риболовците да се радват на улов на риба.
Водещ: Наистина чудесен начин да отбележите празника. Уверили сме се, че и риболовците, и ловците в България са отговорни към природата.
Иван Петков: Да. Точно така е. Тази година специално в областта на риболова ние направихме изключителни акции за зарибяване. Може би е известно вече, че зарибихме с речна пъстърва трите големи парка в България – „Пирин”, „Централен Балкан” и „Рила”. Отделно в 52 сдружения през тази година предоставихме за зарибяване на наетите от тях водни обекти риба за около 150 000 лв. Сега ми е трудно да кажа точната бройка, но сумата не е малка. Заедно с това проведохме редица инициативи, свързани с любителите риболовци. Знаете за ежегодния традиционен турнир за риболов за журналисти. Правим едно чудесно национално мероприятие, свързано с инициативата „Детето риболовец без дрога”. И заедно с това тази година правихме един изключително голям национален турнир по улов на риба на язовир Сопот, край град Троян. За съжаление държавата е длъжник на любителите риболовци. Още повече, че всички наши усилия през последните няколко години да получат риболовците водоемите, определени със закона за любителски риболов за управление на рибните ресурси срещат голямата стена на бюрокрацията, на чиновника, на държавата. И за съжаление нашият риболовец не получава това, което по право, по закон му се полага. Но и през следващата година с общите усилия на риболовците и на риболовните кубове, както и на Ловно-рибарските сдружения, ние ще направим отново опит тези 107 водоема, публична и частна собственост, които са определени за любителски риболов, ще се опитаме поне една част от тях да бъдат предоставени на любителите риболовци, които в България са не по-малко от 200 000. И дават не малко средства за бюджета на държавата.
Водещ: Вие самият каква риба предпочитате за този празник? Имате ли любима рецепта или експериментирате всяка година?
Иван Петков: Точно на този ден – шаран, пълнен с орехи. Това си е традицията.
Водещ: Традиционно, да. Благодаря ви г-н Петков. Още веднъж, хубав празник на Вас и на всички членове риболовци на сдружението.
Иван Петков: Аз също искам да поздравя всички риболовци и да им пожелая наслука през следващия риболовен сезон.
Екатерина КАТРАЧЕВА

focus-news.net

Абонамент за бюлетин