Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците в България: 1800 са жените ловци в България

Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците в България: 1800 са жените ловци в България

vater Публикувана от vater | 04.11.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Иван Петков

Г-н Петков, защо се стигна до фатален край на ловния излет в Гоцеделчевско в деня за размисъл? Вие кога научихте за трагедията?

Информираха ме веднага, след като се е случило. Проблемът е в двамата ловци, които са нарушили всички правила. Те са вървели един след друг и са отивали към местата, където трябва да застанат за лова. Този, който е убит, е решил да пресече направо, да избърза по-напред. Не е трябвало да го прави. А колегата му, който е вървял с него, след известно време чува лай на кучета и си позволява нещо недопустимо – да стреля, без да има ясно видима цел, като се ориентира само по шума. И така е разстрелял своя колега и приятел.

Трагедия е…

За съжаление, този, който го е извършил, е човек, който не би трябвало да го прави. Тъй като е горски служител, с висше образование, доколкото имам информация, лесовъд, много добре знае за какво става дума. Защо го е направил? Вече тук не зависи от никой, нито от ръководител на лова… Просто са допуснали и двамата страхотни грешки.

Този трагичен случай дали ще доведе до това ловът да бъде забранен и в деня за размисъл?

Не, не, не, защо да доведе? Като не е въпрос на някаква специална организация или да е имало грешки по организацията на лова, не. Двамата са допуснали фатални грешки, като са нарушили режима за провеждането на лова. Единият се е отделил и е влязъл в ловния район, без да има право на това. Не е вървял по очертания път, където трябва да застане. Вторият е стрелял, без да има ясно видима цел. Това са субективни грешки и на двамата. Недопустимо е да се случва.

Досега Ловно-рибарският съюз редовно канеше президента на свои големи сбирки. Ще продължи ли тази практика?

Предполагам, че и новият президент ще има положително отношение към българските ловци и към националната ловна организация, тъй като ние сме част от това общество. А и сме една много сериозна сила. В България има над 120 000 ловци, на които е поверено да стопанисват 85 процента от ловната територия на страната и носят отговорност както за състоянието на дивечовите запаси, така и за състоянието на българската природа. Така че, предполагам, че и новите президент и вицепрезидент ще намерят необходимото време да отделят на проблемите на българските ловци и на националната организация.

След като сте повече по брой от състава на българската армия…

Това е отдавна известно. Така че нищо ново.

Какво искате да кажете сега – че ако не е ловец новият президент, ще го направите ловец?

Не, не бих казал това. Ние никого не караме насила да става ловец. Всеки доброволно изявява своето желание да стане и да покрие съответните изисквания за право на лов, определени от държавата. Предполагам, че даже и да не е ловец, новият президент би следвало да има едно положително отношение към тази организация, която има повече от 115-годишна история и изключително голям принос за българската природа и за нейното опазване.

Въпреки че стана трагедия в деня преди изборите, да ви попитам – какви са мотивите да се забранява ловът в деня на избори?

Това си е вече практика. Ние, ловците, знаем, че в ден на избори не се ловува и е нормално. Първо, дава се възможност на ловеца да бъде освободен от мисълта, че трябва да отиде на лов. За да може да упражни свободно и спокойно своя вот.

А бракониери дали има в деня на изборите?

Бракониери сигурно се намират, но затова си има компетентни органи, които следят за опазването на дивеча и всеки който бъде хванат, се санкционира.

Дали заради опасност от използване на ловно оръжие в деня за избори да съществува забраната за лов?

Аз неслучайно казах, че тази организация е на 115 години. Преди 20 години един министър-председател в една сложна политическа обстановка тогава поиска да се събере оръжието на ловците и по време на избори да се съхранява в полицията.

Кой беше министър-председателят?

Е, нека не го назоваваме, защото вече не е жив. Но ние успяхме да го убедим, че такова нещо в историята на националната организация при всичките превратности в тези 115 години не се е случвало нищо лошо. Защото българският ловец е изключително дисциплиниран, организиран и знае своето място в обществото. И няма случай през последните 20 години българският ловец да е използвал ловното си оръжие за други налудничави идеи и цели.

Наистина ли ловците в Бургаско ходят освен с оръжие и с епруветки, за да взимат проби за шап от дивите животни?

Направили сме всичко възможно ловците от тези 7 области, в които от началото на годината бяха установени наченки на шап, да бъдат добре информирани. Те знаят, че шапът е една от най-силните заразни болести по домашни и диви чифтокопитни животни. Бързо се разпространява и е неконтролируем. Засяга голяма част от дивите животни като дива свиня, благороден елен, лопатар, сърна, муфлоните също и по-малко дивата коза. Ние работим съвместно с Българската агенция по безопасността на храните за прилагане на т.нар. план за ликвидиране и контрол на шапа. И този ловен сезон се ловува навсякъде при определени условия. В общините Свиленград, Тополовград, Елхово, Болярово, Приморско, Созопол, Средец ловците ловуват дива свиня, но отстрелът трябва да престои около 3 дни в хладилна камера, докато излязат пробите. Ако се установи, че няма шап, месото се консумира. В останалите райони се ловува нормално.

Колко чужденци ловуват у нас?

На 23 октомври и на 30 октомври ловът е забранен, но забраната не важи за стопанства, които имат планиран лов по линия на организиран ловен туризъм. Трудно ми е да кажа колко чужденци ловуват у нас, защото голяма част от Държавните ловни стопанства са към държавната, а не към Ловно-рибарския съюз. В нашите райони има участие на чужденци, главно на дребен дивеч.

Защо идват чужденци на лов у нас?

България е интересна дестинация. България е страната, която все още се счита, че е водеща в ловното стопанство. Предлага прекрасни условия, разнообразен дивеч – като се започне от дребен до едър дивеч, които в някои райони на Европа въобще не се ловуват. У нас през зимата е атрактивен ловът на бекас, който в Европа го няма. В България се ловува на ловен фазан, пъдпъдък, яребици и т.н. И имаме много хубави трофейни животни за отстрел, които привличат чуждите ловци.

За храната на кои животни се грижат ловците?

За яребица, заек, фазан и разбира се – дивата свиня. За сърната и благородния елен също. Искам да ви кажа, че за 2010-та годна българските ловци са инвестирали в стопанисване и опазване на дивеча към 6,5 млн.лв.

Откъде ги имате тези пари?

Ние не получаваме пари от държавата. Всичко това са средства на българските ловци. Българският ловец плаща годишна такса за стопанисване от 50 лв., годишна вноска за ползване на дивеч в зависимост от вида дивеч. Масово тя е 60 лв. за един излет и заедно с това се плаща членски внос, който се определя от всяко сдружение. Или около 200 лв. плаща всеки ловец годишно. Като Ловно-рибарският съюз дава на държавата около 5 млн.лв., а останалите пари остават в дружинките за ловно-стопански мероприятия.

Колко са жените-ловци в България?

Около 1800.

Четете ли ловни разкази? Имате ли любим разказвач?

Дончо Цончев. Много си го обичам, Бог да го прости. Големи приятели бяхме с него. Съюзът на ловците и риболовците му издадохме една последна книжка. Неговите разкази са къси и много философски, и са насочени към всичко, което ни заобикаля.

Интервю на: Анна Кълцева

vsekiden.com

Абонамент за бюлетин