Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оптики и бинокли » Качествена и достъпна оптика от Meopta

Качествена и достъпна оптика от Meopta

vater Публикувана от vater | 09.05.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Качествена и достъпна оптика от Meopta

Използването на качествени оптични уреди вече е неизменна част от лова, както и при други ситуации, в които се борави с оръжие. При преследването на дивеч оборудването с бинокъл и бързомерец се възприема донякъде като второстепенна задача. Можем и без тях, ако имаме качествена пушка и ако заложим на екипировка от високо ниво, като трябва да имаме и разрешително за използване на огнестрелно средство, разбира се. Но в един момент става ясно, че оптиката всъщност сериозно помага при ловни излети, особено ако се практикува в тъмните часове на денонощието и ако се поставят цели за отстрел на голямо разстояние.

В такъв случай на каква марка да заложим? Брандовете на пазара са много, като един от вариантите с най-добро съотношение на цена и качество е Meopta. Не сте чували това име? Ако сте любители на лова и квалитетната оптика, трябва да го знаете. Според специалистите тази марка предлага изделия, които могат да съперничат на лидерите в производството на оптични приспособления като Zeiss или Kahles.

Какво знаем за компанията?

Със сигурност залагаме на утвърдена традиция, тъй като Meopta работи в тази посока вече близо цял век. През 1933 г. в чешкия град Пшеров (тогава в Чехословакия) се създава фирма под името Optikotechna, която първоначално се занимава предимно с производство на лещи. Бързо обаче се насочва към по-голяма гама от продукти, като разработва редица качествени модели бинокли, оптични мерници за стрелба, камери и други приспособления.

Настоящото си име компанията получава след края на Втората световна война, когато е национализирана. След края на Студената война Meopta продължава дейността си, като е приватизирана с основно участие на чешки емигранти в САЩ. Неслучайно на по-късен етап се появява и клон в щата Ню Йорк. Но централата на производителя все така е базирана в неголемия моравски град Пшеров.

Какви изделия предлага Meopta?

В каталога на чешкия производител откриваме разнообразна гама от оптични уреди и аксесоари за тяхното използване. Сред най-популярните продукти на Meopta си остават биноклите, които могат да се открият в сериите Meopro и Meostar.

Стандартно при тях увеличението е 8-10 пъти, което в повечето случаи е напълно достатъчно. Диаметърът на лещата варира между 32 и 50 мм, като актуалните модели на компанията се отличават едновременно с лекота и здравина. Бинокъл Meopro 8x42 е предпочитан заради високата прецизност на цветовете, както и заради повишения контраст, който дава възможност на ловците да виждат ясно и при слаба светлина.

Естествено, при излизане в гората през тъмните часове често се сещаме за очилата за нощно виждане. Такива също могат да се открият в продуктовия асортимент на чешкия производител. Много полезно при лов е и друго оптично устройство - бързомерецът.

При него увеличението е минимално в сравнение с показателите на бинокъла. Тук идеята е да можем да се прицелим максимално бързо, както би следвало да се досетим и от наименованието. Бързомерците на Meopta също са широко търсени заради доброто си изпълнение и достъпна цена, като се срещат и под названието MeoSight. За подобряване на мерника и резултата при стрелба се поставя и балистичен коректор. Такива варианти могат да се открият и в каталога на чешкия производител, като се предлагат още десетки решения при оптиката от най-високо ниво, а стойността на продуктите е достъпна.

Абонамент за бюлетин