Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Лов и методи » Как да ловуваме успешно на сиви врани

Как да ловуваме успешно на сиви врани

vater Публикувана от vater | 18.07.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Как да ловуваме успешно на сиви врави

В долуизложената статия ще разкажем по-подробно за привичките и лова на един от най-умните представители на птичето общество.
Много ловци изпитват омраза към сивите врани поради това, че нанасят големи вреди на животинския свят – разоряване на гнездата на птиците, изяждане на яйцата им и прогонване от района на тяхното обитаване.

Външният вид на тези птици е известен още от ранното детство, затова няма никакъв смисъл да го описваме. Враната може да достигне тегло почти килограм, обаче средното и тегло е 700 грама.В ранното утро с изгрева на слънцето враните се събуждат и отлитат към местата, където се хранят. Нахранвайки се, те обичат да се развличат по най-забавен начин. Наблюдават философски околността от върховете на стълбовете или дърветата, общуват помежду си на дърветата или в полето или замислено се движат пеша, колкото и странно това да звучи. Птиците многократно летят към местата за хранене и се хранят много често, тъй като обменът на веществата при тях е много бърз. Вечерно време, когато започне да се смрачава, враните отлитат към местата за нощувка, обикновено дървета, където се събират на големи колонии.Враната много добре отличава човека с пушка от човека с пръчка в ръката. Много е трудно да се каже как постига това. Тя притежава отлично зрение и остър слух и много рядко позволява да бъде изненадана. Когато враната бива изплашена, тя с крясъци съобщава на своите събратя за надвисналата опасност и обикновено цялото ято отлита.

При хранене враните имат строго разграничение на функциите си. Задължително в периферията на хранителната площадка се поставят постове за охрана, като на по-далечно разстояние охраната се осъществява от допълнителни постове по дърветата. Периодически враните се сменят на постовете. Затова практически е невъзможно да се приближите до струпаните врани с пушка.Враните не обръщат внимание на автомобили. Дори да излезете от автомобила, ако не държите в ръцете си пушка, те само ще стоят и внимателно ще ви наблюдават. Ако ви забележат с пушка, веднага отлитат и е безполезно да стоите на същото място.

След като успеете да произведете изстрел и ятото се вдигне, е най-добре да потърсите ново място. Когато ятото отлети трябва бързо да приберете телата на убитите птици, в противен случай в този ден няма повече да видите враните. След час-два можете да се върнете на същото място, когато враните вече са се успокоили и забравили за опасността.Зрението на враните е такова, че те много лошо виждат зад огради или дори мрежа-рабица и подобни статични препятствия. Те обаче прекрасно ви виждат, когато сте се скрили в храсти или под дървета, т.е. подвижни предмети изложени на вятъра. Много е важно вашето укритие да бъде статично и да не се колебае от вятъра, иначе ще се провалят вашите шансове за успешен лов. Враните забелязват статични предмети през клатещите се клони.

Враната е устойчива на раняване и затова е нужно изстрелите да попадат точно в смъртоносно място. Крайно необходимо е при стрелба с малокалибрена пушка да се използва оптически прицел. Отчитайки, че стрелбата обикновено се води на далечни дистанции, точното порадение без наличие на оптически прицел е практически невъзможно. Достатъчно е прицелът да има кратност 8-9.

Желателно е използването на далекомер, тъй като без него често се получават досадни пропуски. Човекът е в състояние да определя дистанцията до предмет, зад който има някакви ориентири. На фона на небето обаче е доста трудно да се определи дистанцията окомерно и грешката може да бъде голяма, което често води до гарантирано пропускане на целта. За избягване на това се опитайте да определите дистанцията по основата на конкретен стълб, дърво или склон, където е кацнала птицата.Автор: Теофил Константинов
Вестник НАСЛУКА

Абонамент за бюлетин