Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » Как работят супресорите Freyr & Devik и защо са полезни в лова?

Как работят супресорите Freyr & Devik и защо са полезни в лова?

vater Публикувана от vater | 04.05.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Как работят супресорите Freyr & Devik и защо са полезни в лова?

Използването на огнестрелно оръжие неизбежно произвежда доста шум. Всеки изстрел има потенциала да доведе до рязка промяна в амплитудата на нивото на звука. Това може да бъде не само неприятно като усещане, но и неблагоприятно за здравето, най-вече за слуха. Затова и при различните дейности, в които в употреба влизат пистолети и пушки, се добавят и средства за намаляване нивото на създадения шум. Най-общо те могат да се класифицират в две категории - шумозаглушители и супресори, като често двете понятия се използват като взаимозаменяеми.

Една от сферите с най-често приложение на такива аксесоари е ловът. Карабините за преследване на дивеч създават значително звуково напрежение, което може не само да създаде некомфортно усещане за участниците, но и да уплаши плячката. Затова и при ловни излети супресорите все по-осезаемо навлизат като необходимо средство, от което има безспорна полза.

Намаляването на шумовото замърсяване е позитив №1 от използването на заглушително устройство. Това, разбира се, е важно, за да запазим слуха си при излет в гората. В такава обстановка поставянето на антифони на ушите невинаги е удачен вариант. С поставянето на супресор потискането на силата на звука е доста по-ефективно. Освен това инсталирането на такива средства спомага за намаляване на отката при изстрел и за редуциране на пламъка, който излиза от дулото. А не на последно място, супресорите са от полза за подобряване на точността. Като сумираме ползите, то инвестиция от няколкостотин лева в подобно устройство безспорно си заслужава за запалените по лова.

С колко се намалява шумът при използването на супресор?

За горна граница на поносимост на звуковата вълна се възприемат 140 децибела. Но всъщност, опасен за слуха може да бъде и шум с доста по-ниска стойност. Продължително излагане на звук над 90 dB може да доведе до трайни увреждания. Разбира се, при стрелба се създава импулсно рязко повишаване на нивото на звука, след което той бързо спада. Но и това може да бъде опасно, затова е желателно да се вземат мерки за опазване на слуха при използване на огнестрелни оръжия.

Качествените супресори за лов имат потенциала да “оберат” доста сериозен дял от шума. Заглушителните средства трябва да притежават потенциала да намалят амплитудата с поне 20 децибела, но при топ марките в това отношение стойността е по-висока. За да бъде супресорът наистина ефективен по време на лов, то е добре да води до редуциране на шума с повече от 30 dB.

Супресорите Freyr & Devik са отлично решение

Един от лидерите в разработването на този сегмент от ловното оборудване е норвежката компания Freyr&Devik. Скандинавският производител е специализиран в изработването на шумопотискащи средства за огнестрелни оръжия, като в особено голяма степен те са предназначени за лова.

Супресорите на Freyr&Devik се отличават с изключителна издръжливост. Продуктите от различните серии се различават по числото след съкращението FW - 149, 196, 269, 280. Тези стойности показват теглото в грамове на съответния модел. Виждаме, че и при варианта с най-голяма маса всъщност става дума за доста леки аксесоари, които не повишават значително общото тегло на пушката. Вътрешността на супресорите е изработена от титан, а обвивката - от анодизиран алуминий.

Моделите на Freyr & Devik се различават и по дължината, която добавят към цевта. При по-леките серии (149, 196) имаме още 109 мм пред дулото, докато при най-тежката изходният цилиндър се удължава със 125 мм. Най-дълги са супресорите от линията Freyr & Devik FW 269 - допълнителни 145 мм пред цевта. И именно те са най-ефективни по отношение сваляне нивото шума. Заглушителните средства от тази серия имат потенциал да намалят звука в диапазона 32-38 dB. Другите модели също са достатъчно ефективни по време на лов, като неизменно допринасят за редуциране на шума с минимум 27 децибела.

Като съотношение на цена и доказано качество Freyr&Devik трудно може да срещне конкуренция. Репутацията на норвежкия производител е заслужена, а стойността на супресор от тази марка варира между 400 и 700 лева в зависимост от модела и серията.

Абонамент за бюлетин