Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Хищници » Какво да правим при среща с мечка?

Какво да правим при среща с мечка?

vater Публикувана от vater | 23.05.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Какво да правим при среща с мечка?

Много населени места в България се намират в близост до местообитания на мечки и други диви животни. Когато се намираме на такива места е важно да знаем как да реагираме при среща с горските обитатели.

Преди всичко е важно е да се помни, че мечките са диви животни и могат да бъдат опасни. Поведението им понякога е непредсказуемо. Повечето срещи с мечки завършват без наранявания. Спазването на някои основни насоки може да помогне за намаляване на опасността, както за хората, така и за дивите животни.

Как да избегнем среща с мечка в дивата природа?

Мечките имат вроден страх от човека и избягват срещите си с него, ако го чуят да се приближава. Инциденти с хора се случват изключително рядко в България.

Бъдете шумни – обикновено това е достатъчно, за да избегнем срещи както с мечки, така и с други диви животни. Говорете на висок глас, пейте, подсвирквайте си или пък си пуснете музика.

НЕ използвайте пиратки! – бомбичките могат да изплашат мечките и това да произведе противоположен ефект. Когато животното се почувства застрашено е вероятно то да нападне човек, ако той се намира на пътя му за бягство.

НЕ оставяйте отпадъци след себе си – човешките отпадъци често привличат дивите животни и създават предпоставка за инциденти. Дори и да видите кошче за боклук в природата, съветваме ви да съхраните вашите отпадъци в себе си, докато стигнете до населено място.

Обръщайте внимание на заобикалящата ви среда и полагайте специални усилия да бъдете забележими, ако се намирате в район с известна активност на мечките или добър източник на храна, например букова гора.

Какво да правим ако срещнем мечка?

"Бягай за живота си" може и да ви изглежда разумно решение, ако към вас се приближи мечка, но е вероятно подобно действие да предизвика обратен ефект и да стимулира ескалирането на ситуацията. Препоръчаните стъпки не са лесни за изпълнение, но дават най-голям шанс за предотвратяване на нападение. Ще разгледаме няколко сценария:

Сценарий 1: Виждате мечка, но тя не ви забелязва

Най-важното правило е да запазим спокойствие и да не се подаваме на паника, която може да ни обземе при тази вълнуваща среща.

В никакъв случай не изненадвайте мечката с резки движения или викове. Това може да събуди ответна реакция и да изплаши животното, което да създаде опасна ситуация и за двете страни.

Не скъсявайте дистанцията с животното, а бавно се върнете по същия маршрут, от който сте дошли. Ако искате да продължите с разходката си, ви съветваме да изберете обходен маршрут.

Сигнализирайте за случая на 112, местното РИОСВ или национален парк, или на някоя от неправителствените организации, които се занимават с мечки (Мечешки истории или WWF България).

Сценарий 2: Виждате мечка и тя също ви забелязва

След като мечката ви е забелязала и ви обръща внимание, допълнителни стратегии могат да помогнат за предотвратяване на изострянето на ситуацията. Ето някои общи съвети:

И при този сценарии най-важното правило е да запазите спокойствие и да не се подавате на паника.

Идентифицирайте се, като говорите спокойно, така че мечката да разбере, че сте човек, а не хищно животно.

Останете неподвижни - стойте на мястото си, но бавно размахвайте ръце. Помогнете на мечката да ви разпознае като човек. Тя може да се приближи или да се изправи на задните си крака, за да се огледа по-добре или да усети миризмата. Изправената мечка обикновено е любопитна, а не враждебна.

Отново - запазете спокойствие и помнете, че повечето мечки не искат да ви нападнат, обикновено те просто искат да бъдат оставени на мира. Мечките могат да блъфират, за да се измъкнат от среща, като нападнат и се обърнат в последния момент. Мечките могат също да реагират защитно, като се взират, прозяват, слюноотделят, ръмжат, щракват с челюсти и слагат уши назад. Продължавайте да говорите на мечката на тихи тонове, това ще ви помогне да останете по-спокойни, а и няма да е заплашително за мечката. Крясъкът или внезапното движение могат да предизвикат нападение. Никога не имитирайте звуците на мечката и не издавайте високи писъци.

Ако сте с малко дете, го вдигнете на ръце. Не издавайте никакви силни звуци или писъци. НЕ бягайте и не правете никакви резки движения.

Ходете и пътувайте на групи. Групите от хора обикновено са по-шумни и миризливи, отколкото един човек. Поради това мечките често забелязват групи от хора на по-големи разстояния, а поради кумулативния си размер групите са и плашещи за мечките.

Направете така, че да изглеждате колкото се може по-големи (например, преместете се на по-високо място).

НЕ ХРАНЕТЕ ДИВИТЕ ЖИВОТНИ. Получаването на вашата храна само ще насърчи мечката и ще влоши проблема за другите.

НЕ сваляйте раницата си, тъй като тя може да осигури защита на гърба, ако ситуацията ескалира.

Ако мечката е неподвижна, отдалечете се бавно и настрани. Това ви позволява да я наблюдавате и да избегнете спъване. Придвижването встрани също не е заплашително за мечките.

НЕ бягайте, но ако мечката ви последва, спрете и запазете позицията си. Мечките могат да бягат толкова бързо, колкото състезателен кон, както нагоре, така и надолу. Подобно на кучетата, те биха преследвали бягащи животни или хора.

НЕ се качвайте на дърво. Мечките могат да се катерят по дървета по-добре от нас.

Напуснете района или тръгнете по обходен маршрут. Ако това е невъзможно, изчакайте, докато мечката се отдалечи. Винаги оставяйте на мечката път за бягство.

Сценарий 3: Срещате мечка с малки

Бъдете особено предпазливи, ако видите женска с малки! Никога не се поставяйте между майката и нейното малко и не се опитвайте да ги приближите. Вероятността за нападение се увеличава.

Следвайте горните инструкции и се отдалечете.

Сценарий 4: Срещате малко мече

ВАЖНО: В никакъв случай не се опитвайте да „спасявате“ мечето! Вероятно е майка му да е наблизо и то да няма нужда от вашата помощ.

В такава ситуация е най-добре да се отдалечим, БЕЗ да правим опити да го докосваме, храним или снимаме.

Ако мечето се изплаши и започне да издава силни звуци, ви съветваме да забравите всички инструкции до момента и да „бягате за живота си“ по пътят, от който сте дошли. Мечките са готови на всичко, за да защитят малките си и ако вие се окажете заплахата, вероятността за нападение е изключително висока.

Ако знаете, че мечето е забелязвано неколкократно на едно и също място, е редно да се свържете със съответните горски власти, телефон 112 и/или неправителствените организации като Мечешки истории и WWF България.

Напомняне ви, че кафявата мечка е защитен вид и самосиндикалното прибиране на мече е незаконно!

Какво да правим ако сме нападнати от мечка?

Важно е да отбележим, че нападенията от мечки над хора са рядкост. В България това се случва средно веднъж на 10 години. Повечето мечки се интересуват единствено от това да защитят храната, малките си или своето пространство. Въпреки това, психическата подготовка може да ви помогне да реагирате най-ефективно. Всяка ситуация е различна, но по-долу са дадени насоки за това как можете да си помогнете.

Легнете по корем с ръце, сключени зад врата.

Разтворете краката си, за да е по-трудно на мечката да ви обърне.

НЕ сваляйте раницата си и се правете на умрял.

Останете неподвижни, докато мечката напусне района. Отблъскването обикновено увеличава интензивността на подобни нападения. Въпреки това, ако нападението продължи, отвърнете на удара и се борете за живота си. Използвайте всичко, което имате под ръка, за да удряте мечката в лицето.

Спрей за защита от мечки

Спреят против мечки може да бъде важен за носене, когато изследвате природата. Той се използва като защитно средство за спиране на агресивна, нападаща или атакуваща мечка. Въпреки че се използва по същия начин, по който бихте използвали лютив спрей срещу нападащ човек, спреят за мечки и човешкият лютив спрей не са едни и същи. Уверете се, че сте избрали продукт, който е специално предназначен за спиране на агресивни мечки. Той не е репелент, така че не го прилагайте върху тялото или екипировката си.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин