Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Екипировки за ловеца » Какво е това фотокапан и как да изберем подходящия за нас?

Какво е това фотокапан и как да изберем подходящия за нас?

vater Публикувана от vater | 09.05.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Какво е това фотокапан и как да изберем подходящия за нас?

В последните години фотокапаните навлизат все по-масово и биват използвани, както за лов и природозащитни цели, така и за охрана. Това е малка водоустойчива камера, която има вграден сензор за движение и заснема, когато има такова. В 90% от случаите е с вградена „черна“ светкавица, която е невидима за човешкото око, а на животните не прави впечатление.

Фотокапаните са основно два вида: със и без GSM модул или казано на прост език, такива, които изпращат снимки и такива, които не го правят.

Ние от Фотокапани България (www.fotokapani.com) се стараем винаги да изберем най-подходящия капан за своите клиенти, като минаваме през няколко важни неща, които трябва да бъдат изяснени преди финалния избор.

Ето какво трябва да знаем при покупка:

Най-важно е да изберем правилно ъгъла на снимане – Ъглите на снимане биват тесен (40-90 градуса) и широк (100+). Колкото е по-тесен ъгълът на снимане, толкова по-приближени ще изглеждат снимките. Това помага при определяне на животното или при различаване на лице или номер на кола. Особено подходящо е за хранилки или охрана на пътища.

Съответно колкото по-широк е ъгълът на снимане, толкова повече виждате пред камерата, но снимките са по-отдалечени и изглеждат леко раздути. Подходящи са когато не знаете откъде ще дойдат обектите, които искате да снимате.

Следващото нещо, на което трябва да обърнем внимание, е видът захранване – Фотокапаните работят с батерии тип АА или тип 18 650, като 90% от тях има възможност да се захранят с външен акумулатор 6 или 12 V. Важното тук е да знаем, че ако се спрем на батерии тип АА те НЕ трябва да бъдат презареждащи се, тъй като те работят на 1.2V а не на 1.5V, или камерата ще работи постоянно с по-малко напрежение отколкото и е нужно и ще изгори.

Ако искаме капан с GSM модул, трябва да проверим обхвата - Фотокапаните с GSM модул използват SIM карта от мобилен оператор, като ви е нужен най-евтиният възможен план, в който е достатъчно да има само и единствено интернет. Важното е да изберете оператора с най-силен обхват в района, в който ще поставите камерата.

Каква свързаност на капана искате да използвате – Тук капаните се делят на няколко вида.

2G Фотокапани – Най-ниският клас фотокапани с GSM модул. Те не могат да изпращат видео, изпращат само e-mail или ММС. Могат да изпращат само по една снимка на всеки 3 до 5 минути, а понякога и през повече време. Ограниченията им идват от бавната скорост на 2G. Предимството им е сравнително ниската цена. Типичен пример за 2G фотокапан е Suntek 810M, като нормалната цена за този вид капани варира между 220 и 250 лв с ДДС.

3G Фотокапани – Средният клас камери, който е идеален компромис между цена и качество. Отново могат да изпращат само снимки и само на e-mail. Значително по-бързи са, с възможност да изпращат по една снимка на всеки 40-60 секунди. Типичен пример за 3G камера е Wilfine 3.5CG, който е един от най-безпроблемните капани изобщо, нормалната цена на този вид капани варира от 350 до 380 лв с ДДС.

4G Фотокапани – Висок клас камери, които могат да изпращат както снимки, така и видео до 1 минута, към e-mail или облачно приложение. Предимствата на този вид камери са много. Те са с доста по-добри технически параметри от по-долните класове и интервала, през който имат възможност да изпращат съобщения е 30 секунди.

Моделите, които работят с изпращане към e-mail, могат да изпращат снимка, серия от снимки или снимка+видео с високо качество към електронната ви поща на всеки 30 секунди. Типичен пример за това е Wilfine 4.0 CG, нормалната цена за този вид капани варира от 380 до 450 лв с ДДС.

Вторият по-интересен вариант е фотокапани с облачно приложение. Този вид камери се свързват с мобилно приложение, което позволява дистанционно управление на камерата в реално време. Това се изразява в промяна на настройките на камерата от приложението, възможност за команда за поискване на снимка, без активацията на сензора на движение, а всичките ви снимки и видеа биват записани и подредени в галерия в облака, с който работи дадената марка фотокапан. Типичен пример за този вид капани е Bolymedia 710M, като цените им започват от 400 лв и могат да стигнат до над 1600 лв с ДДС.

Как да предпазим фотокапаните си? – Това е един често задаван въпрос, на който за съжаление няма правилен отговор, но ето някои от най-често използваните варианти.

Метална кутия вързана с метално въже – не много ефикасен метод, по-скоро забавя, отколкото да предпази, но все пак се използва.

Втори малък фотокапан, без GSM модул, който да снима само първия – Няма да ви предпази от кражба, но поне ще знаете кой го е направил. Пример за това е Scoutguard SG520

Фотокапан със скрит e-mail – Може би единственият вариант, в който после може да намерите капана си. Съществува един модел капани, които са с вграден GPS и след кражба, при повторно поставяне на СИМ карта в него, изпращат снимки с координати към предварително зададен e-mail, без крадецът да разбере. Този вид капани са с много сериозни технически характеристики, но и с цена от над 700 лв. Моделът е Bolymedia BG 636

Това са най-важните неща, които човек трябва да знае при покупката на Фотокапан. При нужда винаги можете да се обърнете към специалистите в областта.

Фотокапани България и БГ ЛОВ ви желаят успех и наслука!

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин