Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Катерица

admin Публикувана от admin | 22.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Катерица

Дължината на тялото е средно 25-30 см., а опашката 15-20 см. Тялото й рядко надхвърля 400 гр. Опашката й е много изменчива - през зимата е почти черна, а през лятото е ръждивокафява. Среща се в Европа, Азия и Средна Америка. У нас е повсемесно разпространена. Тя е типичен представител на горските местообитания. Благодарение на силните си крайници и здравите нокти се катери отлично по стволовете на дърветата. Много е отскоклива и ползва дългата си опашка за направление на скока. Често слиза на земята при придвижване между групите дървета. В неголямата територия, която обитава, изгражда гнезда - едно постоянно и няколко временни. Прави ги от сухи клони и вършина, а отвътре ги застила с мъх и меки треви. Презимува благодарение на натрупаните хранителни запаси.

Храната на катеричката е изключително разнообразна. Предпочита семената на различни дървесни видове, ореги, лешници, пъпки, млади леторасли, гъби, яйца на птици и др.

Катерицата ражда 2-3 пъти годишно от 3 до 9 малки. Бременността трае 40 дни. Малките са слепи и проглеждат след един месец. Тя е с висок размножителен потенциал. Тя е ловен обект в целия си арсенал.

Катерицата има много неприятели - грабливите птици и особено големият ястреб, златката и белката, а на земята всички хищни бозайници, които могат да я уловят и я надвият.

Ловът й е разрешен от 1 ноември до 31 декември.

Следи: характерни - познават се лесно и не могат да се сгрешат със следите на други бозайници. Задните крачета се отпечатват пред предните и по форма обозначават върховете на обърнат трапец.

Абонамент за бюлетин