Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Сушата даде отражение върху размножаването и популацията на дивеча, особено на местния пъдпъдък

Сушата даде отражение върху размножаването и популацията на дивеча, особено на местния пъдпъдък

vater Публикувана от vater | 13.08.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Сушата даде отражение върху размножаването и популацията на дивеча, особено на местния пъдпъдък

Колю Панайотов, председател на Ловно-рибарското сдружение във Варна, в интервю за Радио „Фокус” – Варна.

Фокус: Г-н Панайотов, кога започва ловният сезон и какви са ангажиментите на ловците, кои от тях имат право да ловуват?


Колю Панайотов: Ловният сезон за пъдпъдъци, гривяк, гълъби, гургулица, гугутка, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 13 август. Ловуването се извършва само с писмени разрешения. В разрешенията за ловуване се вписват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч. Трябва да се спазват и установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. „Разрешава се лов на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк, гълъби, гургулица и гугутка до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина до 10 бр. От първостепенно значение са и правилата за безопасност, които налагат всяка ловна дружинка - инструктаж на участниците, да не се консумира алкохол преди и по време на лов и да се спазват стриктно противопожарните изисквания в горите.

Фокус: Какво се изисква от ловците по време на лов?

Колю Панайотов:
По време на ловния сезон се изисква строга отговорност от самия ловец и от ловната дружина, в която той членува. Преди началото на сезона е проведена сериозна разяснителна кампания по отношение на председателите на ловните дружини, които да упражняват необходимия контрол във връзка с първите ловни излети. Обърнахме сериозно внимание за дисциплината, спазването на всички законови и уставни положение относно противопожарните мерки, за да не се допуснат пожари в суха тревна маса и горски масиви. От сухото време те са прегорели и може лесно да се възпламенят, затова обърнахме внимание на отговорниците за групов лов да бъдат внимателни и да провеждат ежедневно инструктаж с ловците, които ще излизат на лов. Ловните дружини не само отстрелват дивеч, но и организират обезпечаването на ловните полите, например с хранилки. За обществеността на Варна и окръга трябва да е видимо и ясно, че ловецът се грижи повече за природата, отколкото за отстрела на дивеч. След няколко дни започват традиционните дейности по разселването на фазани и яребици.

Фокус: Казвате сухо време.

Колю Панайотов:
Да, сушата даде отражение върху размножаването и популацията на дивеча, особено на местния пъдпъдък. Очаква се ситуацията да се подобри в следващите няколко месеца и нормалните запаси в региона да се запазят. Ще припомня, че използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства за примамка на пъдпъдъци е забранено и строго ще се следи за спазването разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника му за прилагане при провеждане на ловните излети. Този метод за примамка на пъдпъдъци няма да бъде прилаган в ловните дни от ловците на варненските дружини”. Извършената през пролетта таксация е положителна, в региона има необходимите запаси и може да се ловува. За момента няма ловни дни за фазани и яребици, като те ще бъдат през месеците септември и октомври.

Фокус: Колко са ловците в региона, регистрираните?

Колю Панайотов:
Около 2100 са ловците, регистрирани в Ловно-рибарското сдружение във Варна. Те са разпределени в 40 дружини. И през тази година бе проведен курс за начинаещи млади ловци, който започна през март и приключи през юни. Имаме около 80 нови ловци, придобили членски карти и ловни билети, които ще ловуват този сезон за първи път. Бяхме сериозно ангажирани с тях по овладяване на оръжието, придобиване на теоретична подготовка, за да може момчетата, които за първи път ще стъпят на ловните полети и ще боравят с оръжие, да бъдат по-внимателни, по-взискателни към себе си и околните, за да не се получават негативни ситуации по време на излет. Пожелавам на ловците слука.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА
focus-news.net

Абонамент за бюлетин