Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Конгресът на САЩ гласува първия закон за контрол над оръжията от десетилетия насам

Конгресът на САЩ гласува първия закон за контрол над оръжията от десетилетия насам

vater Публикувана от vater | 25.06.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Конгресът на САЩ гласува първия закон за контрол над оръжията от десетилетия насам

Документът беше одобрен с 234 срещу 193 гласа

Американските законодатели преодоляха продължилата десетилетия безизходица по отношение на контрола върху огнестрелните оръжия, като приеха първите важни правила за безопасност от почти 30 години насам, по-малко от 24 часа след като Върховният съд подкрепи правото на носене на оръжие.

Регулирането на огнестрелните оръжия е ключов въпрос както за консерваторите, така и за либералите в САЩ, който обсеби националната политика на фона на множеството масови стрелби през последните години.

Ръководената от демократите Камара на представителите гласува за подпечатване на двупартийния законопроект на Сената за оръжията, който, макар и скромен, е първият значителен законодателен акт за регулиране на огнестрелните оръжия от 1994 г. насам. Документът беше одобрен с 234 срещу 193 гласа

Четиринадесет републиканци не се подчиниха на лидера си Кевин Маккарти, за да одобрят пакета от 80 страници, който бе приет от равномерно разделената горна камара с подкрепата на всички партии късно в четвъртък.

Гласуването се състоя часове след като консервативното мнозинство на Върховния съд отмени вековен закон на Ню Йорк, изискващ разрешителни за скрито носене на оръжие.

Законодателството в областта на оръжията включва засилени проверки на миналото на по-младите купувачи и федерални парични средства за щатите, въвеждащи закони за "червения флаг", които позволяват на съдилищата временно да отнемат оръжията на лица, считани за заплаха.

Отделени са милиарди долари за борба със "сламените купувачи", които купуват огнестрелни оръжия за хора, които нямат разрешение за тях, и за ограничаване на трафика на оръжие.

Въпросът за контрола върху огнестрелните оръжия, който предизвиква сериозни разногласия, беше отново повдигнат от двете масови убийства през май, когато в щата Ню Йорк бяха застреляни 10 чернокожи клиенти в супермаркет, а в училище в Тексас бяха убити 21 души, предимно малки деца.

Върховният съд гласува по партиен признак, като шестимата назначени от републиканците подкрепиха укрепването на конституционното право за носене на оръжие, а тримата назначени от демократите изразиха несъгласие.

Решението беше приветствано от активистите за засилване на контрола върху оръжията.

Либералите празнуваха действията на Конгреса, въпреки разочарованието от ограничения обхват на законодателството, което не включва универсални проверки на миналото и не забранява полуавтоматичните оръжия или пълнителите с голям капацитет.

"Това решение няма да спре армията ни от обикновени хора да прави това, което правим от десетилетие: да се борим, за да запазим семействата си в безопасност", добави Шанън Уотс, основателка на организацията "Майки искат действие", след обявяването на решението на Върховния съд.

Ерик Тиршуел, главен съветник по съдебните дела в юридическата организация с нестопанска цел Everytown Law, заяви, че Върховният съд е приложил неправилно основни конституционни принципи и че групата е "готова да се обърне към съда", за да защити ограниченията.

Висши представители на републиканците приветстваха решението на съда. /БГНЕС, АФП

Абонамент за бюлетин