Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Къде се губят елените на България? (снимки+видео)

Къде се губят елените на България? (снимки+видео)

vater Публикувана от vater | 18.06.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Къде се губят елените на България?

На 16 юни 2017 г. Професионалната ловна асоциация в България /ПЛАБ/, с любезното съдействие на ДЛС "Воден-Ири Хисар" проведе среща-дискусия на тема "Благороден елен - регионални особености в стопанисването му". Инж. Иван Недков откри срещата, представи гостите, темите и лекторите. Гост бе и инж. Григор Гогов изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Една от темите в срещата бе:

КЪДЕ СЕ ГУБЯТ ЕЛЕНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?

Презентация на инж. Петър Янакиев

Защо елените се губят? Защото в България не виждаме стадата, които виждаме край пътищата в Унгария, Австрия, Германия. Очевидно у нас се случва някакъв феномен и нашите животни изчезват по мистичен начин.Това е динамиката на запаса на благородния елен през годините. Тази презентация е опит да се изследва какво се случва в точките на пречупване на графиката.Графиката показва хипотетичния тренд на запаса при полово съотношение 1:1 и ползване 2.2%. У нас обаче, превесът на кошутите в популациите е явен и графиката би следвало да бъде много по-стръмна.Графиката показва също и, че грешната таксация не може да бъде оправдание за липсата на индивиди. Каквато и начална стойност да бъде приета за достоверна, би трябвало в кратки периоди да се "взривим от елени".

И така колко елени се "изпаряват"Изводът е достатъчно показателен.

Има и други видове, прирастът на които изчезва по "мистичен начин" и за които следва да бъде определена законна квота.

Кои други видове се "изпаряват"?

- Сърна
- Заек
- Дива коза
- Мечка
- Дива котка

Залагаме грешни данни, получаваме грешни резултати

- Статистически зависимости в популациите.
Корелация ползване - запас

- Оценка на ловното усилие

- Нова система за таксация

- Нова система за отчитане на ползването

Необходимо е да бъде променена цялата система за отчитане и планиране на ползването.     Абсурдно е определянето на запаса на една популация с точност до индивид. Много по-важна е тенденцията в развитието и, което е видно от ползването и от начина по който то се осъществява.

инж. Петър Янакиев

Видео от презентацията може да гледате тук:

Абонамент за бюлетин