Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Соколарска асоциация » Културното значение на соколарството получава голямо признание от световната общност

Културното значение на соколарството получава голямо признание от световната общност

vater Публикувана от vater | 21.12.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Културното значение на соколарството получава голямо признание от световната общност

Федерацията на Ловните Асоциации на страните членки на ЕС (FACE) и Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) са щастливи, че ЮНЕСКО реши да включи шест нови държави (Хърватия, Ирландия, Нидерландия, Полша, Словакия, Киргизстан) върху надписа „Соколарството, живо човешко наследство” от Представителния списък за нематериалното културно наследство на човечеството (ICH). Тези важни допълнения допринасят за впечатляващото глобално признание за 24 държави, подчертавайки необходимостта от популяризиране и насърчаване на културното значение на соколарството.

Списъкът беше официално одобрен на 14 декември 2021 г. в Париж на заседанието на Междуправителствения комитет за Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Международното признание на соколарството в тези страни ще спомогне за повишаване на осведомеността за елемента на културното наследство.

ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ ЗА ЛОВНОТО КУЧЕ

Стойността на този списък не е само за страните сред 24-те, които са посочени. За да получат такъв международен списък, всички 180 държави в ICH на ЮНЕСКО трябва да гласуват в подкрепа, тъй като конвенцията работи с консенсус. Ако дори една държава не е съгласна, тя спира списъка. Този списък на ЮНЕСКО може да се използва за подкрепа на аргументи в полза на соколарството дори в страни, които не са подписали конвенцията. Успешното вписване на всеки елемент в международния списък задължава правителствата не само да разрешават, но и да подпомагат и насърчават елемента.

Позовавайки се на добрите новини, Гари Тимбрел, изпълнителен директор на Международната асоциация за соколарство и опазване на хищните птици (IAF), заяви:

„Има една стара поговорка, която гласи: „Обществото става велико, когато старците засаждат дървета, в чиято сянка никога няма да седят“. Това признание от ЮНЕСКО се дължи на онези, които са отишли ​​преди, тези, които са подхранвали и култивирали изкуството на соколарството, знаейки, че може никога да не го видят признато. Соколарството е семейство; трогателно е, че толкова много страни се чувстват част от това семейство”.

Соколарство и лов без огнестрелни оръжия

По-рано тази година членовете на FACE приеха нова позиция в Европа, за да ръководят работата по тази тема. Тази позиция застъпва:

за насърчаване на продължаващия растеж на соколарството в Европа като ловно изкуство, което опазва културното наследство и развива социално-икономическите ползи.

да поканят националните или регионалните власти да поддържат или въведат (където все още не е налице соколовъдство) правни рамки за разрешаване и насърчаване на соколарството.

да подкрепят традиционното устойчиво и разумно използване на диви грабливи птици за лов със соколи, както е описано в Директивата за птиците.

да се насърчи сътрудничеството и солидарността между националните ловни организации и техните соколарски организации, за да се гарантира жизнеспособността на соколарството като устойчив лов и част от общото ловно наследство.

КОЛЕДНА ПРОМОЦИЯ И ПОДАРЪЦИ във ВИП Оръжейни Комплекси !!!

Темата за соколарството беше в основата на дискусиите по време на последното Общо събрание на CIC в Будапеща през септември 2021 г. Редица панелисти по време на сесията „Култура на провинцията“ я цитират като ярък пример за ролята, която може да играе признанието на ЮНЕСКО , не само в опазването на културите, но и в създаването на чувство за отговорност и управление към традициите.

Соколарството е изкуство на ловът с обучени хищни птици – родено от древните местни традиции по целия свят – и оценено днес като глобален културен феномен, който присъства навсякъде. Той има основна роля в множество аспекти на нашата култура и се радва на дълга история, датираща от над 4000 години.

Превод: БГ ЛОВ

9 години Соколарска надпревара България 2021

Абонамент за бюлетин