Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Стрелбища » ЛОВНАТА СТРЕЛБА

ЛОВНАТА СТРЕЛБА

admin Публикувана от admin | 08.07.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловната стрелба е спорт в който състезателя се стреми да уцели глинена паничка изхвърлена от специална машина със скорост от около 100 километра в час. Използва се гладкоцевна пушка, която изстрелва към мишената сноп от съчми с общо тегло 24 грама.

Състезанията се провеждат на определено количество серии от изстрели, като серията е от 25 панички. Международните състезания предвиждат 5 рунда по 25 панички в два дни, с една допълнителна серия (финал) за най-добрите шест стрелеца от класацията от първите 125 панички.

Историческите книги ни съобщават за състезания по стрелба в някои европейски държави още през 11ти Век, но модерната концепция за нашия спорт започва през 19ти Век, с развитието на екипировката за стрелба и със създаването на някои от днешните национални федерации. В миналото състезанията по стрелба по живи гълъби са били привилегия на аристокрацията, а в днешно време мишените не са живи.
През втората половина на 19ти Век американците намират ново приложение на стъклените топки с които украсявали коледните дървета, измисляйки игра състояща се от уцелването на тези стъклени топки, изхвърлени във въздуха от машини наречени balltraps. Това развлечение става бързо популярно в САЩ, докато в Европа се смята за забавно, но прекалено лесно. По различен начин се приема американското предложение през 1880г. за движеща се мишена от глина с формата на диск.

Глинената мишена намира разпространение в англосаксонските държави под името clay-bird (глинена птица), във Франция под името pigeon d'argile (глинен гълъб) а в Италия и Испания piattello (паничка).

На първите Олимпийски игри от модерната ера през 1986г. в Атина, МОК избира девет различни спорта, а стрелбата е спортът с най-голям брой участници на тази първа Олимпияда. Първото световно първенство по стрелба бива организирано през 1897г. във Франция.

Олимпийските дисциплини:

ОЛИМПИЙСКИ ТРАП

При тази дисциплина стрелците се намират на успоредна линия петнадесет метра зад трапа в който се намират машините изхвърлящи паничките. Те се редуват на общо пет различни позиции. Паничката бива изхвърлена автоматично веднага щом бъде даден сигнал от стрелеца, който очаква със заредена с два патрона пушка. На всеки от петте поста отговарят три машини (общо петнадесет), а една автоматична рулетка определя последователността на изхвърлянията. Този елемент представлява трудността за стрелеца който, въпреки че знае момента на излитане на паничката, трябва да прихване посоката й, която може да се бъде в 90 градусов диапазон по хоризонталата, и да варира от един и половина до три и половина метра височина на разстояние десет метра от трапа.

СКИЙТ

Тази дисциплина произхожда от американската на име „около часовника”, при която стрелеца е стрелял по мишена от дванадесет позиции отговарящи на часовете на часовниковия циферблат. Днес това е променено, стреля се от осем поста, разположени в полукръг с радиус 19.20 метра, на чиито два края се намират в две кабини машините които изхвърлят паничките. Едната от лявата страна, на три метра над земята, се нарича Pull (или „висока) а другата ниско в дясно, се нарича Mark (или „ниска кула”). Стрелеца очаква излизането на паничката от кабината без да е вдигнал пушката в позиция за стрелба. Има на разположение само по един изстрел за всяка паничка. В този случай стрелеца знае височината и посоката на паничките които биват изхвърлени от машините винаги по същия начин. Елементът на трудност идва от различната позиция на стрелеца спрямо машините и от момента на изхвърляне на паничката, момент който варира между 0.2 и 3 секунди от командата на стрелеца.

ДВОЕН ТРАП

Родена последен в семейството на олимпийските стрелкови дисциплини, този спорт предвижда стрелците да стрелят по две панички изхвърлени едновременно с определена траектория. Стрелеца очаква в определена позиция с два патрона в цевите, които трябва да използва за да уцели двете панички. И при тази дисциплина паничката се отдалечава от стрелеца, който познава за всеки пост каква ще бъде двойката панички и тяхната траектория. Машините са три за всяко стрелбище а двойките панички са предопределени (1-2 или 1-3 или 2-3) в зависимост от избраната програма. Изстрелите са в радиус от тридесет градуса по хоризонталната плоскост а тяхната височина варира от три до три метра и половина на разстояние десет метра от трапа.

СПОРТИНГ

Спортинга е форма ловна стрелба. Често описван като голф с пушка, този спорт се различава от трап и скийт основно по следното:

1. При спортинга се стреля от различни места (наречени постове).
2. За разлика от олимпийските дисциплини, при спортинга мишените биват изхвърлени от голямо разнообразие от траектории, ъгъли, скорост, височина и разстояние.

Оригиналната идея зад спортинга е да се създаде преживяване което максимално се доближава до условията на истински лов. Докато топ стрелците по трап и скийт имат резултати близки до 100%, при спортинга те уцелват само 93 до 95% от мишените.

Този спорт е предизвикателен, той е много популярен сред начинаещите стрелци и ловците.
Типичното стрелбище е с 10-18 поста. Различен брой и вид панички биват обстрелвани на всеки пост, с общ брой 50 или 100 (две или четири кутии патрони). Напредналите стрелци стрелят по едновременно изхвърлени двойки мишени (наречени дублета).

Мишените биват изхвърлени от различни ъгли и с различна скорост: понякога пред погледа на стрелеца, понякога в посока към него или отдалечаващи се от него. Полета на мишените симулират пъдпъдък, патица, фазан, гълъб или други птици. На много стрелбища има машини поставени на високи кули, които изхвърлят панички имитиращи високо летящи патици или гъски. Други се търкалят и подскачат по терена симулирайки зайци. Има също така мишени които биват изстрелявани вертикално във въздуха.

Куриози за спорта Скийт

Скийта се ражда в началото на двадесети век в САЩ като стрелба алтернативна на лова.
Своеобразието на този тип стрелба се състои в това че изобретателя му Чарлз Дейвис с гениално хрумване и една единствена машина за изстрелване на панички успява да възпроизведе голямо разнообразие от изстрели. Изхвърлянето на паничката е винаги едно и също, но стрелеца застава под различни ъгли спрямо полета на мишената: по-точно от дванадесет позиции които наподобяват циферблата на часовник. От там идва и първоначалното име „shooting around the clock” (стрелба около часовника). Машината изхвърляща паничките първоначално била поставена на позицията „12 часа”, ориентирана към позиция „6 часа” - симулирайки излитането на птица. Двадесет и петия изстрел бил от позиция в центъра на кръга.

При този вид стрелба уцелването на 15 от 25 панички се смятало за отличен резултат.

Интересно е че на публиката се налагало да се мести спрямо стрелците (които въртейки се в кръг стреляли във всички посоки).

В определен момент, на Дейвис се налага да построи кокошарник на терен близък до стрелбището, което пречело на изстрелите в тази посока. Проблема бил решен с добавянето на втора машина изхвърляща паничките на 10 фута (3 метра), симулираща полета на летяща птица, а схемата на стрелбището станала полукръг.

Тъй като машините бивали зареждани и пускани ръчно, за да е по-лесно да се разбере от коя от двете машини трябва да бъде изхвърлена паничка, двете машини били именувани Pull (тегли) и Mark (маркирай).

Името „скийт” е със скандинавски произход, измислено от госпожа Гертруд Хълсбът от Монтана на конкурса за избор на име на дисциплината организиран от „националния ловно-рибарски вестник”. С това госпожата спечелила премия от 100 долара.

Между хилядите предложения на конкурса били също „експлозията” и “Fly bye-bye” (лети довиждане довиждане).

Първият стрелец успял да постигне резултат 25/25 е Х.М. Джаксон от Северна Каролина през 1930г.
Първия американски шампионат е проведен през 1935г. и спечелен от Л. Прат. Следващото извание е спечелено от 14 годишния Дик Шонеси с резултат 248/250.

През 2рата световна война дисциплината скийт е активно използвана за обучение на американските войници в стрелба по летящи мишени, тъй като мишените при скийт-а наподобявали полета на неприятелски самолети.

Олимпиадата в Барселона през 1992г. е спечелена от 24 годишната китайка Шан Дзанг. Тя не само печели, но го прави с резултат 200/200 в сериите преди финала. На финала постига 23/25, но това е достатъчно за златния медал.

Впоследствие Международната Федерация променя правилата от 01.01.1993г. Състезанията вече се провеждат на 125 панички (5 серии + финал) вместо на 200+ финал. Добавя се дубле на четвърти пост. Грамажа на съчмите бива променен от 28грама на 24 грама. От олимпиадата през 2000г. жените са отделени в дисциплина „скийт жени”.

Източник: jimexbg.com

Абонамент за бюлетин