Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Гласът на ловеца » Либерализацията в лова - нож с две остриета

Либерализацията в лова - нож с две остриета

vater Публикувана от vater | 08.12.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Тъй като в различните теми и постове във форума на БГ ЛОВ колеги са посочили, че е необходима по голяма свобода в лова, да стане индивидуален, да се облекчи режима за придобиване правото за носене на оръжие и неговото закупуване, Ви предлагам резултатите от едно проучване по отношение инцидентите по време на лов в Италия.

В Италия за 4 месеца от ловен сезон 2010 -2011 г. са убити 34-ма ловци и един гъбар, съобщава вестник The Guardian - 02.02.2011 г. Всички ловци са простреляни от приятели. Гъбарят също е загинал от случаен куршум. Освен това за същия ловен сезон /отново за 4 м./ са ранени 74 ловци, от които 61 са ловците и 13 са туристи, които просто са се разхождали в гората. Това е черната статистика още преди края на ловния сезон който, в някои раойни на страната продължава до 10 февруари. Аналитиците считат, че многото жертви са от прекалено либералното ловджийско законодателство в Италия. Според техния закон за лова, ловците имат право да стрелят на 50 м. от шосейните пътища, на 150 м. от обитаеми постройки, както и да ловуват в частни територии.
Италианската министърка на туризма Микаела Витория Брамбила /известна защитничка на животните/ е настоявала за двойно увеличаване на дистанциите както и да се забрани ловът в частните територии. Но тази инициатива е била отхвърлена поради това, че голяма част от политиците са привърженици на лова.

В последно време, социолозите в Италия отбелязват спад на интересите на италианците към лова. В едно от последните проучвания този вид почивка е приемлив едва за 18% от запитаните.

Нека, по отношение безопасността на лова се учим и ползваме тяхната черна хроника а не нашата. Нека всеки, придобил правото да носи ловно оръжие сам си прави изводите за личното си поведение по време на ловния излет. Нека не правим съревнование в тази посока защото безопасен лов няма но всеки може да дапринесе ловът у нас да е по малко опасен и удоволствието в края на излета да е пълно.

Поздрави и безинцидентна Слука!

Темата на вълчан72

Абонамент за бюлетин