Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » На гости с пушка и куче » Аромата на мъглите

Аромата на мъглите

vater Публикувана от vater | 22.11.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Лов на фазани и патици в ЛРД Козлодуй-2

През месец юли с мен се свърза млад кандидат Ловец, с който обсъждахме перипетиите по издаване на разрешителното за ловна пушка, след като вече бе изкарал успешно теорията. В активната комуникация, която развихме, Ангел Василев се прояви, като силно мотивиран млад колега уважаващ традициите, които свещено са му били предавани през годините на възмъжаване от дядо му, бай Ачо Иванов! Така, от дума на дума поканата за Лов на водоплаващ и хищник дойде от само себе си, и с Васко Терзийски решихме да я уважим! Няколко дни преди това, Ачо ни изпрати снимки на големи ята гъски, които е заснел над землищата, в които Ловуват колегите от гр.Козлодуй, и ние останахме силно впечатлени от плътността на ятата! И така, в една мъглива софийска утрин, ние поехме към Козлодуй.

Вълнението, с което ни посрещна Ангел бе видимо на младежкото му лице, грееше целия в усмивка, но и ясно разпознахме онази нишка, която блести в очите на всеки посветен в нашето Ловно братство. Стиснахме ръцете си, всяко притеснение от тази първа среща се изпари и ние подехме разговор за предстоящия Ловен излет. Понеже отпътувахме рано в съботната утрин, ние бяхме пропуснали ранният прелет и след бързо преобличане и на по кафе, при което се запознахме и с домакините ни г-н Ангел и Весела Иванови, с Васко, Ачо и бай Ангел се отправихме към бленуваните за Лов места. Необятните ширини на дунавската равнина винаги са приковавали погледа ми, и пътувайки към язовира на Шишманов вал се любувах на меките падини преливащи в плавни възвишения!

Около 15.30ч. вече се бяхме разставили по укритията, които са разположени под пътя на прелета, като Ачо ми преотстъпи своя си капан, който е стоял от изминалия излет там, за да се впише в обстановката!

Верните Атос и Барут също разположих близо до мен, готови да овършеят всичко що се изсипе от благодатното небе..! Някъде към 16.30ч. чухме дългоочакваното гъше гългочене и по посоката на звука, в далечината, забелязахме тъмното острие на ятото. Мощните птици преминаха на голяма височина, тъй като времето по заник слънце бе ясно, въпреки, че зад нас, до язовира, бебешката пелена на мъглата бе започнала да се проявява. Със сигурност острието на ятото е забелязал святкащите от кръвожадност мои очички, щото ятото плавно зави на дясно с обширен завой и си ме заобиколи..! Разбира се, по-късно разбрах, че по-далече от нас разположени колеги, въпреки голямата височина на ятото, са стреляли по тях и те са се отклонили. До 19ч. ятата не се върнаха на обратно и ние тръгнахме към джиповете. Стигайки до укритието на Васко, към нас се присъединиха и други колеги, като се разговорихме за гъшите ята. В това време, Атос и Барут навлязоха в укритието, което всъщност представляваше тръница дълга около 30м. и широка 15м. и след няколко минути от вътрешността и се чу боричкане, ръмжене и пищене..!!! Тъй като вече бе тъмно, навлязох с фенера и осветих една горда картина! Хищен кръволок и убиец се премяташе м/у челюстите на кучетата, като Атос коректно го задушаваше през гръкляна, а Стария Мастер Барут прехапваше с бурна радост гърдите му..! Бащина милост ме обзе, същевременно и "жълто по гащите" напъна, а останалите колеги изразиха впечатленията си от видяното с много похвали и доволни възклицания! Така, следобедния излет приключи успешно и ние тръгнахме към уютния и изпълнен с радост дом на Ачо и дядо му бай Ангел, където г-жа Весела бе подготвила крепка вечеря, че да можем да съберем сили за неделния групов излет на див фазан! Гостоприемството и струеше от всеки специалитет, с който ни нагости /като добре знаете, че по древна българска традиция с пита и баница се посрещат най-скъпи гости/, а дядо Ангел ме приюти с отлежал сливов ангажимент, като аз, през цялата прекрасна вечер го придърпвах най-близко до мене си..!

В неделната утрин ние, добре отпочинали, отново поехме към укритията в близост до язовира и силно освежихме очакванията си за добра слука, като установихме, че мъглата трайно се бе настанила около нас и денят обещаваше да е дащен! Прелета започна около 6.30ч. и за себе си ще кажа, че такова нещо не бях виждал до този момент!!! То патици, то чудо..!!! Налитаха от всички страни ята от по 15-20патици и бе велико тържество за сетивата! Обаче, въпреки многобройните изстрели, които дадох, всичките си отидоха на "заря", с която поздравявах ятата, а Васко с прецизен изстрел свали охранена патица, като Атос с радост апортира!

Прелета приключи и ние се събрахме, като с радост установихме, че младия Ангел е добил две патици с далечно дубле! Не се кумихме много, а се отправихме към сбора на ЛД Козлодуй 2, където да отпочнем лова на див фазан. След инструктажа, ръководителят на Лова даде старт на излета. Ловувахме в засушени и захрастени отводнителни канали, където популацията на див фазан бе зашеметяваща! На 100-200м. се вдигаше фазан и аз успях да покрия нормата си! Васко също направи отлични изстрели, като на едната му реализация Барут сътвори виртуозно изпълнение , като за това ще го оставя той да разкаже, а аз по-късно ще представя схема на този високо специализиран апорт! За 4ч. обход всеки доби добра слука, а младият ни домакин Ачо реализира и първия си прекрасен фазан, след невероятно изпълнение на Атос и Барут!

Изказвам сърдечни приветствия и благодарност на Ангел Василев-Ачо, дядо Ангел и г-жа Весела, на Стефан, Николай и mishaka_77, както и на всички останали, които направиха този излет неповторим и трайно белязаха Ловните ни сърца с белега на Ловното другарство!

Наслука!

Христо Грозков - ловец от БГ ЛОВ

Четете още ловни разкази на ловци в рубриката "На гости с пушка и куче"

Абонамент за бюлетин