Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Ловът със соколи в Саудитска Арабия съществува от хиляди години и е традиционно, но скъпо хоби

Ловът със соколи в Саудитска Арабия съществува от хиляди години и е традиционно, но скъпо хоби

vater Публикувана от vater | 02.05.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловът със соколи в Саудитска Арабия

Хасан Насър, представител на посолството на Саудитска Арабия в България, и соколар от Саудитска Арабия за лова на соколи в арабските страни

Въпрос: Откога е традицията на лова на соколи в арабските страни?
Соколар: От пророк Сюлейман, от хиляди години се ловува със сокол тук.
Въпрос: Какви са видовете соколи, които се използват за лов?
Соколар: По принцип има и по-стари видове, и по-нови. Има Шахрин и Лъкри. Те са като имена на родове на тези стари соколи. Сега вече в новите времена има ползват тази птица – т.нар. свободната птица. Вече се размножават.
Въпрос: Колко души ходят на лов?
Хасан Насър: Отиват, залагат се. Пускат много птици, засичат време – за колко време отива. Тук ловът не е с пушки – забранено е с пушки. Тук ловът със соколите в този регион – в Арабския залив е от хиляди години. Както соколарят обясни – от времената на пророка Сюлейман. По принцип традицията за лова в пустинята е без оръжие. Не се използва никакво оръжие и никаква пушка. Ловят единствено и само със сокола. Използваха стари видове соколи, като примерно стари камили на соколите – примерно Шахрин – едно от старите имена на соколите. В момента най-модерното е да се използват т.нар. свободни соколи. Например един свободен сокол струва 30 хиляди долара. Тук, в района се търгува на 30 хиляди долара. Въпросът е не само да купиш сокола. Тук е много важно как се обучава. Той се обучава от един соколар – само един, който го обучава, той го обуздава. Соколът не се подчинява много на заповеди, защото като види други хора, той се притеснява. Соколите не обичат много хора.
Въпрос: По какъв начин се осъществява ловът?
Хасан Насър: Примерно соколът като му хвърлите птица, тръгва и я залавя и след това се връща към ръката.
Въпрос: Казвате, че те и преди, а и сега правят залагания. Наистина ли има такова нещо?
Хасан Насър: По принцип залаганията са в зависимост от закона. Примерно в Саудитска Арабия е неофициално, незаконно. Но в други държави сме гледали – Дубай, Катар – както залагат за коне, залагат за соколи. За хората е интересен залогът със соколите.
Въпрос: Залагат за какво?
Хасан Насър: Пускат няколко птици едновременно и пускат примерно сокола. Първо засичат времето, за което соколът стига и взима лова. Много е интересно, но залагат за много пари. Това е ако го наричаме „спорт” – спорт за много богати хора, които залагат. Интересно е – животът в пустинята по принцип е свързан със сокола, както и с камилата.
Въпрос: Какво е бъдещето на този „спорт”?
Хасан Насър: Голямо бъдеще има. В пустинята тук и в тези региони първата мечта на всеки заможен човек е да има свой сокол. Както примерно в България, да кажем, някой си има куче, обича си го и се грижи за него, тук живееш със сокола, ходиш със сокола.
Въпрос: Тоест според вас този вид занятие има голямо бъдеще в Саудитска Арабия и в арабския свят?
Хасан Насър: То е от една страна занятие, от друга страна е хоби, което се развива и е интересно.
Въпрос: На какво може да бъде обучена една птица и колко дълго се обучава? Колко дълго време се използва един сокол за лов, след като е обучен?
Соколар: Обучават го веднъж завинаги - до края на живота му. Един сокол живее средно около 10 години, но има и такива, които живеят до 20 години.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии

focus-news.net

Абонамент за бюлетин