Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Любопитно » Ловна новина на повече от 9 хил. години

Ловна новина на повече от 9 хил. години

vater Публикувана от vater | 07.12.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловна новина на повече от 9 хил. години

Екип от археолози и археофили откриха най-старата ловна новина в пещера Магурата, която е известна със своите праисторически рисунки.

Според специалистите става въпрос за надпис "БГ ЛОВ" от късния палеолит, от който са и останалите рисунки в пещерата, които са рисувани с прилепово гуано - нещо, с което мнозина пишат и рисуват днес... метафорично.

"Това е най-старата ловна новина. Това доказва, че българската ловна преса води началото си от тази дума, от дълбока древност, от каменната ера." - съобщи главният археолог на групата доц. д-р. ст.н.с. ндсв. Ловчо Ловчев.Според първоначални анализи думата е написана заедно с всички рисунки, като явно е значела, че групата пещерни ловци са сформирали първата си ловна група, сега дружина.

"Вероятно е имало реплика от сорта на "бг лов хрм хаката бу", което на днешен език значи "бг лов - ловец, дивеч и куче". Вече над 11 000 години ловът се практикува по тези земи. Удивително!" - почти се разплака археологът Лъкчо Барутев, твърдейки, че ловната новина всъщност е най-старата запазена публикувана статия за метод на ловуване в света, групов лов (гонка) с ловни кучета.

п.п. С публикуването на тази новина декларирам, че е плод на фантазия, смесваща измислица с реалност, за майтап.

Ловците коментират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин