Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Бракониерство » Ловни разкази в съда

Ловни разкази в съда

vater Публикувана от vater | 07.03.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловни разкази в съда

Може ли човек да влезе в национален парк с пушка на рамо, с камуфлаж и с ловно куче, да си запали огън? Де юре няма право, а де факто може, разбира се – с риска от глоба или съд. Може ли да излезе невинен за такова нарушение в съда? Риторичен въпрос – всеки е невинен до доказване на противното, а от друга страна хора са били оневинявани за далеч по-големи нарушения. А може ли на свой ред да осъди "автора" на глобата? Е, това вече е някаква шега! Точно такъв сценарий тече от края на миналата година в районния съд в Казанлък.

Малката съдебна сага засяга националния парк "Централен Балкан" - един от трите национални парка, и е започнала в края на 2010 г. Един от рейнджърите на парковата охрана отива на проверка по сигнал за влизане на ловци в парка откъм село Търничене, община Павел Баня. И намира тримата ловци, с кучетата и с пушките им, запалили огън. Малко по-късно в присъствие на полицай, на още един свой колега им съставя актове за нарушение.

Това не става без пререкания – единият от ловците, Васил Иванов, както сам казва, е "повишил тон" пред парковата охрана. Според твърденията на парковия рейнджър Венелин Койчев и колегата му тонът се изразявал в "обиди" и "заплахи със саморазправа" и дори Иванов показал служебна карта, че работи в районната прокуратура в Казанлък (по-късно се оказва, че той е шофьор в прокуратурата). Според Койчев, ловецът е заплашил, че прокуратурата повече няма да съдейства на парковата дирекция. По-късно, при съдебна проверка за случилото се обаче само колегата му потвърдил, че са казани такива думи – полицаят и ловната дружинка отрекли.

Трима ловци, три глоби, три различни съдебни решения

Шефът на парк "Централен Балкан" Нела Рачевиц наложила на тримата ловци глоби от по 100 лв. за "маловажно нарушение", тъй като не е имало стрелба и убит дивеч в парка. И тримата ловци поотделно обжалвали глобите си в казанлъшкия районен съд. По делото на единия от тях, Исвендияр Мехмед, две съдебни инстанции (Районният съд в Казанлък и Окръжният в Стара Загора) са се произнесли в полза на парка и неговата глоба е влязла в сила. Другите двама ловци (Васил Иванов и Кънчо Кънев) обаче спечелили на първа инстанция. Парковата дирекция обжалва и предстоят решенията на съда в Стара Загора.

И тримата ловджии от самото начало отричат да са били в парка – казват, че са се движили по пътека по границата на защитената територия. Поради това по делото на Мехмед е била назначена проверка с участието на съдия от казанлъшкия съд. Тя установила, че парковата охрана е засякла тримата мъже на 500 метра навътре в защитената територия, при това границата била ясно обозначена.

Според заключенията на съда, дружинката е знаела, че е в парка, където влизането с огнестрелно оръжие е забранено. Забраната е записана в плана за управление на парка, която е своеобразен закон за управлението му и гласи, че тук е допустимо само оръжие за самоотбрана – пистолет или револвер. Съдиите решили, че е "без значение какъв вид и калибър" е било огнестрелното оръжие и потвърдили глобата на Мехмед.

"Видът и калибърът" на оръжието обаче се оказали ключови по другите две дела. Макар че в показанията на парковата охрана и тримата мъже са били с "огнестрелно оръжие с оптичен мерник" и рейнджърът е заснел тримата мъже с оръжия, той не е записал номерата на пушките. Поради това по делото на Кънчо Кънев съдът направил разпознаване на оръжието и според парковия служител личното оръжие на Кънев приличало на това, което е видял на терен.

Съдът обаче приел, че няма никакво доказателство, че Кънев "бил със законно притежаваното си оръжие, а не с друго такова". Към това съдиите прибавили, че ловецът доказано бил гост на ловната дружинка и "не следва да носи отговорност за присъствието му на територията на Национален парк "Централен Балкан", дори в случай, че е носил ловно оръжие"... И оправдали ловеца.

По делото на Васил Иванов, служителят в прокуратурата, трети съдебен състав пък приел трета позиция. Тъй като оръжието не е било "описано и индивидуализирано – по модел, марка, калибър, фабричен идентичен номер" от парковия рейнджър при съставянето на акта, съдът решил, че "наказателното постановление се явява освен незаконосъобразно - издадено при съществени нарушения на административно-производствените правила и необосновано по същество".

Потърсен за коментар, пред "Дневник" Иванов изтъкна, че пропускът на парковата охрана по отношение на оръжието му било сериозно нарушение на процедурата по издаване на акта за нарушение, защото "иначе човек може да е дори с незаконно оръжие и то да не бъде проверено". На въпрос как ще коментира разликата между решението по неговото дело и решението за Мехмед, при което съдия на терен е потвърдил, че дружинката е била в парка, Иванов отговори: "при цялото ми уважение към българския съд, в процеса на обучение един съдия не е изучавал картография, топография или горско дело". Ловецът добави, че данните от GPS-координатите, записани при първоначалното съставяне на акта за нарушение, се различават от данните, записани при огледа.

Накърнена чест

Паралелно с делото за глобата, Васил Иванов е завел второ дело, за клевета – персонално срещу директора на парк "Централен Балкан" Нела Рачевиц, с първоначално поискано обезщетение 5000 лв. След констатираното нарушение и оплакването на парковата охрана от "арогантно отношение от страна на ловците", тя писала писмо до шефа на Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Казанлък.

В писмото шефката на парка посочила, че членове на въпросната ловна дружинка (на с. Търничене, община Павел баня) са извършили нарушение на Закона за лова и опазване на дивеча, без да уточнява какво и приканва председателя на ловците да "предприеме съответните мерки", произтичащи от правомощията му.

Заради писмото Иванов завел дело за клевета срещу Рачевиц – за уронване на престижа му. В съда защитата на Рачевиц заявила, че това е "сигнално писмо" до ловно-рибарското дружество и целта му е била дружеството да провери допълнително къде са били ловците и с какво оръжие. Причината, продължава защитата, е, че детайлите около лова не са в компетентността на парковия директор.

Въпреки че в писмото си шефката на "Централен Балкан" не е посочила конкретно нарушение на закона, съдът приел, че тя е направила "извод за нарушение", а не искала от председателя на местните ловци проверка. И в Казанлък Рачевиц била осъдена. Иванов оттеглил иска за 5000 лв. Съдът обаче счел, че има клевета и й наложил служебна глоба от 1000 лв. в полза на държавата.

Рачевиц обжалва и делото продължава следващата седмица в старозагорския съд.

dnevnik.bg

Абонамент за бюлетин